• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primă de 10.000 euro/ha și subvenție de 456 euro/ha. Program anunțat de ministrul Mediului pentru fermieri

    agrointeligenta.ro -

    Program de împădurire cu fonduri din PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor urmează să lanseze luna aceasta un program dedicat înființării de noi suprafețe de pădure. Sprijinul acordat va fi considerabil: 10.000 de euro primă de înființare și, ulterior, timp de 20 de ani, câte 456 de euro subvenție anuală.

    Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a oferit informații despre acest nou program. Invitat în cadrul emisiunii AgroStrategia de luni, 4 iulie, șeful de la Mediu a anunțat că suprafețele vizate pentru împădurire sunt cele care nu se pot utiliza în sectorul agricol, respectiv zonele cu suprafețe degradate sau zonele cu deșertificare.

    Primă de împădurire de 10.000 de euro pe hectar

    Finanțarea pentru înființarea noilor suprafețe împădurite se va face din fonduri europene, prin PNRR.

    ”Vom asigura finanțare de peste 10.000 de euro pe hectar pentru înființarea acestor păduri”, anunațat ministrul Tanczos Barna la AgroStratiegia (TVR 1).

    Ministrul Mediului a precizat că înființarea pădurilor va putea fi făcută atât de proprietari, cât și de cei care au suprafața în folosință.

    ”Am preluat în PNRR metoda APIA, adică nu dreptul de proprietate va conta, ci dreptul de folosință, adeverințe de la primărie, acordul proprietarului, pentru că plantarea se face pe un termen mai lung. Mai e mai simplu și mai debirocratizat„, a explicat ministrul.

    Subvenție anuală pe o perioadă de 20 de ani

    După înființarea pădurii, sprijinul va continua să fie acordat anual sub forma unei subvenții. ”După înființare a pădurii, terenul nu intră în fondul forestier, rămâne într-o categorie de folosință agrosilvică, teren agrosilvic, și va beneficia utilizatorul de o subvenție de 456 de euro pe an pe hectar, primă de sechestrare carbon. Până acum, măsurile de împădurire n-au funcționat pentru că nu a existat finanțarea de după. Fermierul pierdea subvenția agricolă, pierdea producția agricolă, pierdea veniturile din agricultură și nu era stimulat pe termen lung. Am propus din fondurile cu gaze cu efect de seră, am propus această schemă de finanțare cu cu peste 450 de euro pe hectar pe an subvenție 20 de ani pentru cel care înființează această suprafață împădurită. Sunt sigur că o să fie solicitări mult de multe”, a explicat ministrul Tanczos Barna.

    Ghidurile programului de împădurire, lansate în curând

    Șeful de la Mediu a anunțat că ghidurile pentru noul program de împădurire urmează să fie lansate luna aceasta și vor sta în dezbatere publică înainte de a fi adoptate. ”Ghidurile vor fi lansate probabil pe 18 iulie, într-un eveniment pe care îl organizăm împreună cu domnul prim-ministru. O să stea în consultare publică. Vara aceasta se dă drumul la program. Avem sistemul informatic pregătit. La fel ca în APIA se va marca pe un poligon acea suprafață care se dorește a fi împădurită, la fel ca în LPIS la APIA, după care intră pe o procedură de evaluare, tot pe documente încărcate în format electronic. Agențiile, Garda Forestieră intră pe același sistem informatic, dau aprobările mai simplu”, a precizat ministrul Mediului.

    Suprafața minimă pentru împădurire cu bani din PNRR

    În cadrul emisiunii AgroStrategia, Tanczos Barna a subliniat că își dorește ca acest program să demareze cât mai curând. ”Anul acesta cu siguranță se va deschide și se vor înscrie potențialii beneficiari. Foarte important, am pus o limită joasă pentru suprafața minimă de 0,5 hectare. Deci nu trebuie să ai sute de hectare ca să participi”, a mai precizat ministrul Mediului.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial