• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Nicu Șerban, Grup Șerban Holding: Prin canalul Siret-Bărăgan se pot iriga până la un milion de hectare

  agrointeligenta.ro -

  Investițiile în sistemele de irigații au devenit obligatorii, susține Nicu Șerban, fondatorul Grup Șerban Holding. Antreprenorul care coordonează activitatea unei exploatații agricole cu 12.000 de hectare pe raza județelor Bacău și Vaslui, militează pentru susținerea investițiilor în canalul Siret-Bărăgan, proiect care va asigura apă pentru o suprafață de până la un milion de hectare.

  Grup Șerban Holdong a găzduit pe 23 iunie evenimentul ”Irigații inteligente și Performanță la cartof”, organizat de AgrointeligențaEXPO în parteneriat cu exploatația-gazdă. La Sascut, în Bacău, peste 200 de fermieri și invitați au făcut turul terenurilor unde sunt folosite cele mai moderne sisteme de irigații aflate acum pe piața mondială a acestor echipamente.

  ”Eu sunt capitalist de 30 de ani și cred că soluțiile de dezvoltare în agribusiness sau în orice altă industrie nu pot fi decât capitaliste. Asta înseamnă că atunci când vedem un model bun, oricare ar fi el – spre exemplu ce ați văzut aici în fermă este copiat din Middle West-ul american – poate fi copiat și la noi. (…) Paralela 46 care trece pe la Sascut, trece și prin centrul continentului american sau prin Ucraina sau prin Rusia, clima este asemănătoare. Cu toții avem probleme în actuala conjunctură a schimbărilor climatice, cu precipitațiile care ori lipsesc, ori vin în cantitate foarte mare. Irigațiile cred că nu mai sunt o chestiune de ”trebuie să le facem”, sunt obligatorii, altfel sustenabilitatea sistemului va fi greu de controlat”, a declarat Nicu Șerban în cadrul evenimentului de la Sascut, Bacău.

  Sistem de irigații la cultura de cartof din ferma Grup Șerban Holding de la Sascut, Bacău
  Sistem de irigații la cultura de cartof din ferma Grup Șerban Holding de la Sascut, Bacău

  În ciuda problemelor cu care se confruntă pe partea de climă, fondatorul Grup Șerban Holding a văzut oportunitatea de a investi în sisteme de irigații care să îi asigure producții bune în fiecare an, indiferent de aportul de apă din ploi. Din păcate, la acest moment, foarte puțin din suprafața arabilă din zona Moldovei poate fi irigată. Din acest motiv, antreprenorul militează pentru investiții serioase în canalul Siret-Bărăgan, investiții care vor schimba complet peisajul agricol din județele Moldovei.

  ”Suntem în estul României, o zonă foarte secetoasă. Sunt două râuri majore, jumătate din Prut, pentru că cealaltă jumătate este la colegii noștri moldoveni, compatrioți, și râul Siret. Au debite foarte mari 250 de metri cubi pe secundă înseamnă foarte mult, există cinci lacuri imense cu 5 hidrocentrale pe ele, pot aproviziona fără niciun fel de problemă canalul Siret-Bărăgan. Se pot dezvolta până la un milion de hectare, dar putem aprecia 600.000 de hectare. Există un sistem funcțional de aceeași suprafață cu apă comparabilă care se cheamă Central Valley California foarte bine pus la punct. Putem copia foarte ușor și putem face din Moldova o Central Valley California. Eu cred că este zona cea mai dezvoltată agricol din Statele Unite ale Americii. De ce să nu ajungem acolo?”, a spus Nicu Șerban.

  Președintele Grup Șerban Holding, companie listată la Bursa de Valori București, a salutat și a dat exemplu investițiile făcute în zona Sascut, care au făcut posibilă funcționarea sistemelor de irigații din ferma sa.

  ”Este un sistem funcțional: în acest an, o investiție de 4-5 milioane de euro făcută de statul român, care aprovizionează cu apă sistemul Sascut, cu o stație de pompare de 9.600 de metri cubi, foarte eficientă, cu apă sub presiune în țeavă. Pe modelul acesta cred că dacă dezvoltăm în jurul canalului Siret-Bărăgan sistemul de irigații, e incredibil ce se poate întâmpla aici. La început poate oamenii vor fi reticenți, dar când vor vedea că se poate, toată lumea își va dori”, a mai declarat Nicu Șerban, mulțumind autorităților care s-au implicat pentru ca sistemul de la Sascut să fie funcțional. ”Sprijinul a fost de la nivel local până la nivel central. Le mulțumim tuturor”, a spus Șerban.


  Te-ar mai putea interesa

  Iarnă în mijlocul primăverii. Meteorologii au emis Cod Roșu de viscol, lapoviță și ninsoare Vremea se răcește brusc, îngheț la sol și ploi cu descărcări electrice. Cod Galben emis pentru 27 de județe De ce se pun pietre în pomi. Metoda bătrânească pentru a crește producția livezii

  Ultimele știri

  Vremea aprilie 2023. ANM – prognoza meteo pentru Florii și Paște Tinerii membri ai Clubului Fermierilor Români au propus în Parlamentul European crearea unui centru de excelență în România ANSVSA: Audit din Marea Britanie cu privire la pesta porcină africană