• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Astăzi în Guvern: 70% din țară, afectată de secetă. Premierul Ciucă a cerut miniștrilor să ia măsuri

    Roxana Dobre -

    Problema secetei a ajuns pe masa Guvernului care s-a mobilizat pentru a găsi soluții la deficitul de apă cu care se confruntă o mare parte din țară. Conform ministrului Mediului, Tanczos Barna, peste 70% din suprafață țării este afectată de secetă, iar premierul Nicolae Ciucă a dat dispoziții miniștrilor Mediului și de Interne să gestioneze situația în regim de criză.

    ”Am putut să observăm, în ultimele zile, o îngrijorare legată de fenomenele meteo extreme. Au fost o serie întreagă de localități care au suferit de pe urma acestora. De aceea este nevoie ca, la nivelul Guvernului, prin ministerele de linie, să putem să asigurăm o activitate coordonată cu autoritățile locale. Vă cer ca, în continuare, să putem să avem un plan cât se poate de coerent privind intervenția și sprijinul autorităților locale, pentru a fi în măsură să reacționăm cât se poate de oportun. Am avut o discuție atât cu ministrul Mediului, cât și ministrul de Interne în ceea ce privește analiza acestor fenomene. Nu vorbim doar de ploile abundente care au generat inundații la nivel local, ci discutăm desigur și despre efectele secetei”, a declarat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

    Acesta i-a transmis ministrului Mediului că este foarte important ca, dincolo de restricții, să die informați corect cetățenii, astfel încât să înțeleeagă cu toții că este vorba despre fenomene pe care nu le putem controla, iar partea aceasta de consum rațional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi.

    ”Iar de la nivel guvernamental, cât și de la nivelul autorităților locale, avem nevoie să menținem acest dialog cu cetățenii, să menținem oamenii informați pentru a putea înțelege care este situația reală. Demersurile pe care le-am făcut până în acest moment trebuie consolidate și trebuie multiplicate tocmai în direcția în care ați vorbit anterior – să putem să asigurăm cetățenii că suntem în măsură să furnizăm cantitățile de apă potabilă acolo unde este necesar și acolo unde se confruntă cu acest fenomen de secetă pedologică și, de asemenea, că lucrăm cât se poate de coordonat cu autoritățile locale pentru a asigura sprijinul necesar”, a mai subliniat Ciucă.

    Peste 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice

    La rândul său, Tánczos Barna, a punctat că în ceea ce priveşte seceta pedologică, peste 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, moderată, puternică sau extremă.

    ”În ceea ce priveşte seceta pedologică, putem afirma că peste 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, moderată, puternică sau extremă. Avem din păcate şi zone cu secetă pedologică extremă. Sunt câteva zone relative restrânse, unde aprovizionarea cu precipitații este optimă, la nivelul de 0-100 cm a solului, a stratului unde se măsoară umiditatea. Pe fenomenele extreme, concluziile sunt următoarele: sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralel cu fenomenele de ploi și de furtuni, grindină, care se anunță în paralel cu valul de căldură. Este o situație destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice. Avem avertizări meteo în paralel pe secetă și pe fenomene extreme și cantități uriașe de apă pe anumite bazine hidrografice. Acolo unde se prognozează aceste fenomene extreme, mai ales cele de viituri, lucrăm în strânsă colaborare cu ISU și autoritățile locale, pentru a anunța acele posibile evenimente”, a spus șeful Ministerului Mediului.

    Acesta a completat că în ceea ce priveşte rezervele strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare cu importanță strategică sunt la un grad de umplere de 68%, ceea ce înseamnă că se poate asigura rezerva strategică de apă, dar, în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaș de precipitații.

    ”Sunt deja bazine unde sunt râuri secate şi sunt bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită îşi arată efectele. Sunt câteva regiuni unde media precipitațiilor din ultimele 10 luni este la mai puțin de jumătate față de anii precedenți, adică față de 420 de litri. La Tecuci, de exemplu, media pe ultimii 10 ani, media ultimelor 10 luni este de 190 litri, deci mai puțin de jumătate, și sunt încă o serie de localități – Adjud, Bârlad, Botoșani, Dărăbani, chiar şi Miercurea Ciuc – cu aceste date îngrijorătoare.

    Următoarele trei săptămâni o să fie caracterizate de aceste fenomene extreme. După data de 15, vine un val de căldură care va amplifica acest fenomen de secetă. Noi urmărim în momentul de față rezervele de apă pentru alimentarea cu apă potabilă a cetățenilor, a localităților în zonele critice. Cele mai mari probleme apar acolo unde apa este obținută din foraj. Capacitatea sistemelor este setată pe consumul normal de apă la nivelul gospodăriilor și odată cu seceta a crescut foarte mult consumul de apă.

    De aceea, am făcut ieri, alaltăieri în mod repetat apel la un consum rațional al apei potabile. Apă potabilă presupune investiții uriașe – de captare, de tratare, de transport, de distribuție – și nu putem, mai ales în perioadele de secetă, să consumăm de cinci, de zece ori mai mult decât într-o perioadă normală, pentru a uda. Periclităm și punem în pericol alimentarea acestor sisteme pe termen mediu și lung. Restricțiile, care se implementează la nivel național, de alimentare cu apă a unor localități sunt restricții decise de autoritățile locale și de furnizorii de apă tocmai pentru a păstra rezerva de apă”, a conchis Tánczos Barna.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor