Percheziții DNA la o cunoscută stațiune de cercetare pentru ovine și caprine. Suspiciuni de fraudă cu fonduri europene
Roxana Dobre -Percheziții într-un dosar privind infracţiuni de fraudare de fonduri europene. Două locații din judeţul Caraș-Severin sunt verificate de procurorii DNA, polițiști și jandarmi.
”În cursul zilei de 7 iulie 2022, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, se efectuează percheziţii în două locaţii, ambele fiind sedii ale unei instituţii publice situate în judeţul Caras Severin”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Sursa citată menționează că în cauză procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române
Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că descinderile au loc la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (SCDCOC) Caransebeş şi la o fermă aparţinând Staţiunii, fiind vorba, printre altele, despre obţinerea de fonduri europene pentru dezvoltarea raselor de ovine.
Conform informațiilor de pe site-ul stațiunii, activitatea de cercetare a acesteia e derulează în cadrul a patru domenii principale şi anume: genetică şi ameliorare, reproducţie, nutriţie şi tehnologii de creştere şi exploatare a ovinelor şi caprinelor.
Direcţiile de cercetare ale institutului în ultimii ani au fost orientate pentru realizarea următoarelor obiective:
- Ameliorarea potenţialului genetic al raselor locale de ovine şi caprine în funcţie de cerinţele pieţei.
- Crearea şi consolidarea genetică a unor rase sintetice de ovine specializate, de mare productivitate asemănătoare celor existente în ţările UE.
- Utilizarea markerilor genetici pentru cunoaşterea bazei ereditare a ovinelor şi ameliorarea capacităţii lor productive.
- Experimentarea unor biotehnologii moderne în domeniul reproducţiei ovinelor şi caprinelor.
- Perfecţionarea tehnologiilor de hrănire a ovinelor şi caprinelor.
- Valorificarea superioară cu ovinele şi caprinele a surselor furajere de pe pajiştile existente în diferite zone.
- Elaborarea de tehnologii integrate de creştere si exploatare a ovinelor şi caprinelor.
- Elaborarea şi perfecţionarea sistemului de maşini şi instalaţii pentru mecanizarea lucrărilor în crescătoriile de ovine.
- Realizarea de acţiuni de consultanţă, asistenţă tehnică, servicii de informare ştiinţifică şi tehnică pentru diseminarea rezultatelor obţinute în cercetare.
Stațiunea se laudă și cu creaţii biologice, la speciile ovine şi caprine, astfel:
Ovine
- Linia de lapte Ţurcană, ecotipul „Creaţă de Caransebeş”’, producţia de lapte muls a femelelor este de 97 litri/cap, mai mare cu 42% faţă de media rasei Ţurcană;
- Linia de carne Caransebeş se pretează creşterii semiintensive, realizând sporuri de creştere de 220-250 g/ zi, faţă de 150-170 g/zi mieii din rasele şi populaţiile locale;
- Rasa Rațca, rasă puternic ameninţată cu extincţia şi aflată în programul naţional de conservare genetică, numită şi „Valaha cu coarne în tirbuşon”.
Caprine
- Linia de carne SCDCOC Caransebeş realizează sporuri de creştere în perioada de îngrăşare mai mari cu 20-28% faţă de iezii din rasa Carpatină;
- Rasa Albă de Banat, rasă puternic ameninţată cu extincţia şi inclusă în programul naţional de conservare genetică, fiind singura rasă indigenă de caprine specializată pentru producţia de lapte din România.