• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se intervine cu elicopterul pentru a stopa invazia lăcustelor. Primarul din Greci: ”Atacă mai ales porumbul”

    Roxana Dobre -

    Combaterea lăcustelor care devorează culturile – operațiune în curs în localitatea tulceană Greci, la limita cu orașul Măcin. În coordonarea primarului din Greci, Nicolaie Mocanu, începând de astăzi s-a început aplicarea din elicopter a unui insectid menit să omoare insectele care au năpădit culturile agricole, în special porumbul.

    Potrivit primarului comunei, Nicolaie Mocanu, astăzi se intervine cu un elicopter care survolează suprafețe afectate, pentru exterminarea insectelor care au reușit deja să distrugă peste 300 de hectare de teren agricol. Marea îngrijorare a autorităților este ca lăcustele să nu fie scăpate de sub control și să atace și zonele din intravilan, culturi sau grădinile sătenilor.

    Agrointeligenața-AGROINTEL.RO a vorbit vineri – 8 iulie cu primarul comunei Greci, Nicolaie Mocanu, care se afla chiar la fața locului, unde elicopterul derula procesul de dezinsecție.

    ”Chiar acum suntem aici toată echipa în cursul operațiunii de dezinsecție, avem elicopterul în aer. Am avut noroc că am găsit destul de repede elicopter iar ce a ținut de noi am făcut, a trebuit să obținem avizare de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) pentru substanța care este folosită. Din fericire aprobarea a venit destul de repede având în vedere că este situație de urgență. Noi acum două seri am fost sesizați și ieri deja aveam hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență legat de lucrările care trebuie făcute. Tot ieri am achiziționat insecticid, ne-a venit și elicopterul iar astăzi suntem cu el în aer”, ne-a explicat edilul.

    Citiți și: Culturi agricole invadate de lăcuste. Fenomenul a alertat autoritățile

    Costurile sunt suportate de Primărie

    Conform primarului comunei Greci, banii pentru închirierea elicopterului și insecticidul aplicat sunt plătiți din bugetul Primăriei, iar insitituția speră ca Guvernul să ramburseze sumele având în vedere că situația este una de urgență.

    ”Costurile le suportăm noi în primă fază și urmează să vedem dacă va fi posibil ca de la Guvern să ni se deconteze cheltuielile fiind vorba despre o situație de urgență. Și fermierii pot depune la Primărie cereri pentru întrunirea comisiilor de constatare a pagubelor”, a mai subliniat Nicolaie Mocanu pentru Agrointeligenața-AGROINTEL.RO. 

    Extinderea atacului – marea teamă a primarului din Greci

    Primarul a mai declarat că instituția pe care o conduce a acționat prompt astfel încât insectele să nu își extindă atacul și în intravilanul localității.

    ”Sunt afectate circa 300 de hectare, noi știam de 200 dar astăzi vedem că sunt mai mult de 300 de hectare cred. Noi am acționat prompt pentru că nu vrem să le scăpăm de sub control, să ajungă în intravilan. Culturile sunt compromise, pe unde au trecut nu se mai poate face nimic, în special au atacat cultura de porumb. Acum vom vedea. Trebuie să urmărim care va fi efectul, probabil vom repeta dezinsecția, deci nu putem estima acum un cost final.

    Trebuie așteptat pentru că pe moment nu ne putem da seama dacă a avut efect insecticidul, mai ales că toate firmele care vând astfel de produse, sunt puse cumva în fața unei situații în premieră. Cam niciunii nu au știut ce este eficient pentru lăcuste pentru că până acum nimeni nu s-a confruntat cu așa ceva. Dar sigur au depus ouă și sigur sunt mai multe generații pentru că le-am văzut și noi: sunt unele foarte mari, altele foarte mici, etc”, a mai explicat Nicolaie Mocanu.

    Apariția lăcustelor – un „mister” pentru autorități și localnici

    Atacul lăcustelor din zona Dobrogei este un mister pentru autoritățile locale și locuitori. Nimeni nu știe de unde și când au apărut concret.

    ”Nu știu punctual să vă spun de unde au apărut și care este cauza, dacă seceta sau altceva. Este ciudat că a apărut fix în zona Greci, care nu este nici la graniță sau alte zone de risc. Mă gândesc, este doar o ipoteză personală, că și sămânța de unde au cumpărat putea avea ouă, ceva. Acum așteptăm să vedem efectul. Și probabil ulterior vom afla și cauzele”, a mai explicat primarul.

    De precizat că insectele au afectat doar suprafețele din zona Greci, unde s-au luat prompt și măsuri. În orașul alăturat, Măcin, de la Primărie ni s-a comunicat că terenurile sunt învecinate și nu s-au luat măsuri. ”Ei se ocupă, la Greci, terenurile sunt învecinate dar aparțin de UAT-ul lor”, ne-a spus o angajată a Primăriei Măcin, fără vreo îngrijorare că lăcustele nu țin cont de ”granițe”.

    Alte județe în pericol? 

    Biologii au avertizat că, dacă nu sunt stârpite, următoarea generație va ataca județele Galați, Brăila, Constanța, Ialomița și Buzău. Dacă găsesc hrană din abundență, lăcustele se pot înmulți rapid. O generație nouă apare la fiecare 55 de zile.

    Insectele care au atacat culturile din Tulcea sunt din două specii, au spus biologii, citați de Gandul.ro. Prima, lăcusta migratoare, poate călători 130 kilometri într-o zi. Pe un kilometru pătrăt se pot strânge până 80 de milioane de exemplare. Un milion de lăcuste din această specie, mănâncă într-o zi o tonă de mâncare. A doua specie, lăcusta rufoasă, are o lungime de până la 22 mm, și poate supraviețui până în decembrie.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”