• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Indicele FAO arată o scădere a prețurilor pentru cereale, uleiuri vegetale și zahăr

    agrointeligenta.ro -

    Barometrul prețurilor la produsele alimentare la nivel mondial a scăzut ușor în iunie pentru a treia lună consecutivă, informează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

    Indicele FAO al prețurilor la alimente a fost în medie de 154,2 puncte în luna iunie 2022, în scădere cu 2,3% față de luna mai. Indicele, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru un coș de mărfuri alimentare comercializate în mod obișnuit, a rămas, totuși, cu 23,1% mai mare decât în luna iunie 2021.

    Indicele FAO al prețurilor la alimente arată o scădere a prețurilor la nivel internațional pentru cereale, uleiurile vegetale și zahăr, în timp ce prețurile la carne și produsele lactate au crescut.

    Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost în medie de 166,3 puncte în luna iunie, în scădere cu 4,1% față de mai, dar totuși cu 27,6% peste valoarea sa din iunie 2021. Prețurile internaționale la grâu au scăzut cu 5,7 la sută în luna iunie, dar au rămas cu 48,5 la sută peste valoarea sa de acum un an. Scăderea prețurilor în luna iunie a fost determinată de disponibilitatea sezonieră din noile recolte în emisfera nordică, de condițiile îmbunătățite ale culturilor în unele țări producătoare majore și de perspectivele de producție mai mari în Federația Rusă. Prețurile internaționale ale cerealelor secundare au scăzut, de asemenea, cu 4,1 la sută, dar au crescut în continuare cu 18,4 la sută față de valorile anului precedent. Prețurile la nivel international la porumb au scăzut cu 3,5% față de luna precentădin cauza disponibilităților sezoniere crescute în Argentina și Brazilia și a îmbunătățirii condițiilor de recoltă din Statele Unite ale Americii.

    Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a fost în medie de 211,8 puncte în luna iunie, în scădere cu 7,6 la sută față de luna precedentă. Prețurile mondiale la uleiul de palmier au scăzut din cauza creșterii sezoniere a producției în principalele state producătoare și a perspectivelor de creștere a proviziilor din Indonezia. Între timp, prețurile mondiale la uleiurile de floarea soarelui și de soia au scăzut din cauza cererii reduse de import la nivel mondial ca urmare a creșterii costurilor.

    Indicele FAO al prețurilor la zahăr a fost în medie de 117,3 puncte în luna iunie, în scădere cu 2,6% față de mai, marcând al doilea declin lunar consecutiv și atingând cel mai scăzut nivel din luna februarie, fiind influențat de perspectivele uneioferteîmbunătățite la nivel mondial. De asemenea, încetinirea creșterii economice globale a avut impact asupra cererii și prețurilor internaționale la zahăr.

    „Deși Indicele FAO al prețurilor la alimente a scăzut în luna iunie pentru a treia lună consecutivă, acesta a rămas aproape de maximul istoric înregistrat în luna martie a acestui an. Factorii care au determinat creșterea prețurilor la nivel global sunt încă activi, în special cererea puternică la nivel mondial, vremea nefavorabilă în unele state majore, costurile ridicate pentru producție și transport și întreruperile lanțului de aprovizionare din cauza COVID-19, agravate de incertitudinile care decurg din războiul din Ucraina”, a declarat Máximo Torero Cullen, economistul șef al FAO.

    Între timp, Indicele FAO al prețurilor la carne a înregistrat o medie de 124,7 puncte în luna iunie, în creștere cu 1,7% față de luna mai, stabilind un nou record și depășind cu 12,7% valoarea din iunie 2021. Prețurile mondiale pentru toate tipurile de carne au crescut, cele pentru carnea de pasăre înregistrând o creștere bruscă și atingând un maxim istoric, din cauza condițiilor de aprovizionare redusă la nivel global, afectate de războiul din Ucraina și de focarele de gripă aviară din emisfera nordică.

    Indicele FAO al prețurilor la produsele lactatea fost în medie de 149,8 puncte în luna iunie, în creștere cu 4,1% față de mai și cu 24,9% peste valoarea sa din iunie 2021. În luna iunie, prețurile internaționale ale tuturor produselor lactate au crescut. Prețurile la brânzeturi au crescut cel mai mult, susținute în principal de o creștere a cererii de import pentru livrări imediate, pe fondul îngrijorărilor pieței cu privire la disponibilitatea ofertei la sfârșitul anului. Prețurile mondiale ale laptelui praf au crescut din cauza cererii puternice de import și a proviziilor limitate la nivel global.

    Mai multe detalii sunt disponibile aici.

    Previzuni în creșterepentru producția mondială de cereale

    Prognoza FAO pentru producția mondială de cereale în 2022 prezintă o creștere cu 7 milioane de tone pentru luna iulie față de luna precedentă și este acum fixată la 2.792 milioane de tone, potrivit noului Raport privind Cerere și Oferta de Cereale. Totuși cifra este cu 0,6% mai mică decât producția mondială din2021.Creșterea lunară se bazează în principal pe o revizuire anticipată de 6,4 milioane de tone la prognoza producției de cereale grosiere, cu o producție mondială de cereale grosiere atingând 1.501 milioane de tone în 2022, cu doar 0,5% sub rezultatul din 2021.

    Utilizarea cerealelor la nivel mondial în 2022/23 se așteaptă să crească cu 9,2 milioane de tone, până la 2.797 milioane de tone, dar este încă cu 1,7 milioane de tone (0,1 la sută) sub nivelul din 2021/22, reflectând în mare parte așteptările privind utilizarea mai scăzută a furajelor.

    La 854 de milioane de tone, prognoza FAO privind stocurile mondiale de cereale la sfârșitul sezonului în 2023 prezintă o creștere cu 7,6 milioane de tone față de luna precedentă, dar indică totuși o scădere de la an la an de 0,6% (5,0 milioane de tone). La acest nivel, raportul dintre stocurile de cereale la nivel mondial și consum ar scădea de la 30,7% în 2021/22 la 29,8% în 2022/23.

    Cea mai recentă prognoză a FAO pentru comerțul mondial cu cereale în 2022/23 indică 468 de milioane de tone, în creștere cu 4,8 milioane de tone față de luna trecută, dar reprezentând cel mai scăzut nivel din ultimele trei sezoane și o scădere de 11,4 milioane de tone (2,4 la sută) față de volumul din 2021/22. Reprezentând cea mai mare parte a declinului, se estimează că volumul comerțuluicu cereale grosiereva scădea cu 4,1% (9,5 milioane de tone) în 2022/23 (iulie/iunie) față de nivelul estimat pentru 2021/22, în mare parte cauzat de blocajele cauzate de războiul din Ucraina asupra exporturilor de porumb și orz.

    Mai multe detalii sunt disponibile aici.

    Perspectivele producției de cereale și situația alimentară

    Potrivit raportului FAO privind Perspectivele producției de cereale și situația alimentară, publicat de Sistemul Global de Informare și Avertizare Timpurie al FAO (GIEWS) , 46 de state, inclusiv 33 din Africa, 10 din Asia, două din America Latină și Caraibe și una din Europa au nevoie de asistență externă pentru alimente. Această listă include acum Ucraina, unde războiul a dus la un număr semnificativ de persoane strămutate, și Sri Lanka, care se confruntă cu o criză multidimensională care a dus la prețuri ridicate și la lipsuri severe de produse esențiale.

    Prognoza FAO pentru producția totală de cereale a grupului de Țări cu Venituri Mici și Deficit de Alimente (LIFDC) în 2022 este fixată la 187,8 milioane de tone, o creștere marginală în comparație cu media pe ultimii cinci ani și cu anul precedent, se arată în raport.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale