• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului continuă să crească: traderii golesc piața

    Mircea Olteanu -

    Grâul din Uniunea Europeană este la mare căutare pe piețele globale, iar acest lucru duce la creșterea bruscă a prețurilor pe piața internă a UE, raportează comercianții de cereale și analiștii, potrivit unei analize publicate pe portalul agrarheute.com.

    Prețurile cerealelor sunt pe un trend de creștere după ce săptămânile trecute s-au prăbușit. Motivele sunt cererea puternică din partea țărilor importatoare și problemele cauzate de vreme în Europa. Un alt motiv este acela că exporturile ucrainene sunt foarte limitate, iar estimările privind recolta așteptată în Ucraina sunt reduse.

    În a doua jumătate a săptămânii trecute, prețurile grâului pentru noua recoltă pe piața europeană la termen au crescut cu 31,50 de euro, ajungând la puțin sub 358 de euro pe tonă, după ce anterior au scăzut brusc la 332 euro pe tonă. Doar în ziua de vineri, prețurile au crescut cu aproape 19 euro pe tonă.

    Prețurile grâului pe piața futures din Chicago au crescut cu 87 de cenți, sau 11%, ajungând la 891 de cenți per bushel la sfârșitul săptămânii trecute. Luni, 11 iulie, grâul american a crescut din nou, iar bursele europene vor urma exemplul.

    Asemenea fluctuații extreme de preț, așa cum se observă în prezent, nu au mai existat până acum, chiar dacă piețele reacționează deosebit de sensibil și aproape isteric la noile știri în perioadele de criză. De altfel, acest lucru s-ar putea repeta și marți, când noul raport USDA pe luna iulie aduce noi date și prognoze pentru recolta globală de cereale.

    „Frica și lăcomia sunt emoțiile dominante pe bursele și sunt sursa principală pentru marile exagerări ale prețurilor, la maxime complet excesive, precum și la scăderi nejustificate”, afirmă analistul bursier Michael C. Kissing.

    „Condiționarea noastră evolutivă de bază pune bazele acestui lucru și astfel noi, oamenii, avem tendința de a percepe lucrurile negative mult mai mult decât pe cele pozitive”, explică analistul scăderea bruscă, și nu neapărat justificată, de preț.

    Grâul german este un bestseller

    Grâul din Uniunea Europeană este la mare căutare pe piețele globale la începutul actualului sezon de recoltă 2022/23. Marii importatori au început să cumpere după scăderea prețurilor din săptămâna precedentă, după ce toată lumea și-a dat seama că sunt necesare alternative la exporturile ucrainene ce continuă să fie îngreunate de război.

    O achiziție de grâu german de către statul egiptean, în afara licitațiilor obișnuite, a arătat clar cât de solicitat este grâul european în Orientul Mijlociu și Africa. „Se pare că, în această vară, UE va trebui să umple o mare parte din golul lăsat de grâul ucrainean”, a declarat un comerciant pentru agenția de știri Reuters.

    Analiștii raportează volume neobișnuit de mari de grâu german din noua recoltă care deja au fost achiziționate de clienți. Acest grâu merge în Iran și Africa de Nord, printre alte locuri. De asemenea, în Franța au început deja exporturile, deoarece recolta a început foarte devreme, iar importatorii, precum Algeria și Maroc, au mai puține oportunități de a achiziționa grâu din regiunea Mării Negre.

    Începând cu 4 iulie, fermierii francezi au recoltat deja 14% din recolta de grâu moale din acest an, a anunțat, vineri, agenția agricolă FranceAgriMer.

    Ucraina continuă să aibă probleme – europenii intervin – și Rusia?

    Problemele cu exporturile din Marea Neagră i-au făcut și pe cumpărătorii din Asia de Sud-Est să devină interesați de grâul din UE, potrivit mai multor comercianți citați de agența Reuters. De asemenea, pare să existe interes din partea Chinei – o piață de vânzare cheie pentru grâul (și orzul) francez în ultimii doi ani. Prognoza actuală de export, publicată de către Comisia Europeană, estimează exporturi de grâu moale de 38 de milioane de tone în 2022/23 (în ciuda unei recolte slabe).

    Cu toate acestea, temându-se de deteriorarea perspectivelor recoltei UE și de concurența puternică din partea Rusiei, alți analiști consideră că astfel de exporturi record sunt puțin probabile și cred că volumul exporturilor UE se va ridica mai degrabă la 30 de milioane de tone. Rusia și-a redus, de asemenea, taxele la export pentru a stimula vânzările, în condițiile în care țara eurasiatică se așteaptă la o recoltă record.

    Cu toate acestea, cursul și consecințele războiului din Ucraina rămân principalii factori de incertitudine în evoluția pieței. În timp ce discuțiile diplomatice pentru redeschiderea porturilor Ucrainei continuă, Kievul încearcă în prezent să exporte cerealele prin România și Polonia.

    La începutul lunii iulie, fermierii ucraineni au treierat primul milion de tone de cereale din recolta pe anul 2022, a anunțat vineri Ministerul Agriculturii de la Kiev. Ministerul a spus că fermierii au recoltat 1,1 milioane de tone de cereale de pe 417.300 de hectare (aproximativ 3% din suprafața însămânțată) – adică un randament mediu de 2,63 tone pe hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!