Fermierii afectați de secetă au tocat porumbul și pregătesc semănatul culturilor de toamnă
Roxana Dobre -Fermierii au început să toace porumbul afectat de secetă, pregătind terenul pentru cultivarea culturilor de toamnă. Seceta este încă puternică, așa că mulți agricultori se tem că nici toamna nu le va aduce ploile necesare pentru un răsărit bun la rapiță și grâu.
Seceta a topit efectiv culturile din județul Buzău. În cea mai afectată comună, Vâlcelele, lanurile de porumb și floarea-soarelui sunt complet uscate. Și cum nu au ce recolta, fermierii au recurs la măsuri extreme: porumbul este tocat și transformat în furaje pentru animale sau îngrășământ, iar pepenii au fost abandonați pe câmp. Situația este gravă încât fermierii spun că dacă nu va ploua pentru a avea speranța unui an agricol următor mai bun vor renunța la agricultură, potrivit Șansa News. Deocamdată, în sol nu se găsește apă nici la o adâncime de doi metri.
Puterea de a o lua de la capăt: fermierii se pregătesc de o nouă campanie agricolă
Fermierii buzoieni din Vâlcelele au tot sperat la ploaie dar în final și-au dat seama că nu au nicio soluție pentru a-și salva culturile. Tot ce au putut să facă a fost să cheme comisiile să constate pagubele. În total, peste 6.000 de hectare de culturi agricole sunt calamitate, adică toată suprafața cultivată din comună.
În această situație, agricultori au fost nevoiți să ceară ministrului Agriculturii aprobarea pentru a întoarce culturile, fără să piardă subvențiile de APIA. Oficialul, care a vizitat comuna Vâlcelele în urmă cu o săptămână, a adoptat imediat actul normativ, iar se săptămâna aceasta fermierii au început să toace porumbul ars de secetă.
”În urma înștiințărilor trimise de fermieri, s-au întrunit comisiile de constatare și au venit pe teren și au stabilit că porumbul nu se mai face, este uscat, este compromis 100% și ne-au semnat procesele verbale și în urma acestor documente au putut intra să tocăm plantele. Practic să pregătim terenul pentru un nou an agricol. Tot sperăm să plouă poate putem să intrăm cu plugurile , să arăm, să însămânțăm rapiță și grâu. Și sperăm la mai bine că anul acesta este dezastruos”, a spus primarul comunei Vâlcelele, Liviu Bărăgan pentru sursa citată.
Pagubele pentru micii fermieri sunt imense
Cei mai afectați sunt micii fermieri care anul acesta au pierderi mari și au rămas fără bani pentru a-și putea înființa culturile din toamnă, adică practic sunt în imposibilitatea de a continua.
”Rămân cu datorii după anul acesta. Am luat sămânța pentru înființa culturilor. De exemplu, pentru un hectar de porumb am cheltuit peste 5.000 de lei la hectar. Am avut și pepeni. Am pierdut tot. Investiție de peste 100.000 de lei, bani pe care nu am cum să-i mai recuperez. Sperăm să ne fim ajutați astfel nu știm ce vom face, renunțăm”, a spus Nicu Cernat, fermier din comuna Vâlcelele.
Potrivit unei situații întocmite de Prefectura Buzău, până la începutul acestei săptămâni, au depus înștiințări la Direcția Agricolă 34 de comune, iar suprafața totală de culturi agricole calamitată este de peste 47.000 de hectare la nivelul județului.