• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • În discuție cu fermierii: Ajutoare pentru campania de toamnă și credite pe 3-5 ani pentru cei afectați de secetă

    Roxana Dobre -

    Șeful agenției care administrează terenurile statului trage un puternic semnal de alarmă: pentru a avea certitudinea pâinii de anul viitor trebuie însămânțate un minim de două milioane de hectare de grâu.

    George Sava, directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), a avertizat într-o postare pe pagina sa de Facebook că o mare parte a fermierilor români din sud estul țării trec prin momente grele.

    ”Astfel de situații cer măsuri luate după o bună cunoaștere a fenomenului în teren. Măsurile trebuie luate urgent pentru a asigura frontul și capitalul de lucru necesar pentru însămânțare culturii de grâu din aceasta toamnă. Pentru a avea certitudinea pâinii de anul viitor trebuie însămânțate un minim de 2.000.000 ha de grâu”, a subliniar șeful ADS.

    Petre Daea s-a aflat duminică noapte în Buzău unde a vorbit cu fermierii direct în câmp la lumina lanternelor (foto: ADS/Facebook)

    Petre Daea – evaluarea culturilor în miez de noapte 

    Situația catastrofală cauzată de secetă a fost semnalată și pe pagina de Facebook a ADS, într-o postare ulterioară unei vizite nocturne pe care ministrul agriculturii, Petre Daea, a efectuat-o duminică seara, 10 iulie.

    ”Situațiile disperate cer măsuri urgente! Acest lucru a fost înțeles de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care imediat după preluarea mandatului a făcut mai multe vizite în teren pentru a vedea la fața locului zonele calamitate din agricultura românească. Duminică seară 10.07.2022, după deplasarea în județele din Moldova, ministrul Petre Daea s-a aflat însoțit de directorul Agenției Domeniilor Statului, buzoianul Sava George și directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Cornel Popa în mijlocul fermierilor buzoieni”, se arată într-o postare făcută de ADS.

    Conform sursei citate, oficialii au discutat până spre miezul nopții cu fermierii locali în mijlocul lanului de porumb, la lumina lanternelor și a farurilor de mașini despre situația de la fața locului.

    ”S-a discutat despre cum pot fi urgent pornite lucrările la Canalul Siret-Bărăgan, alte posibilități de irigare, posibilitatea acordării unor ajutoare pentru înființarea culturilor de grâu în această toamnă, posibilitatea acordării unor credite cu dobândă avantajoasă pe 3-5 ani fermierilor afectați de secetă și posibilitatea eliberării terenurilor de resturile vegetale de porumb înainte de luna octombrie fără a fi sancționați pentru pachetul 7 măsuri ecologice și de Mediu”, a dezvăluit ADS despre discuțiile purtate de fermieri cu ministrul agriculturii.

    În plus, conform sursei citate, s-au purtat discuții despre înființarea unui fond de întrajutorare a fermierilor în caz de calamități și urgentarea încheierii proceselor verbale de calamitate.

    ”Reamintim că unul dintre cele mai afectate județe ale țării este județul Buzău, iar localitățile grav afectate în județul lovit de secetă sunt: Puiești, Vâlcele, Baltă Albă, Boldu, Ghergheasa, Vadu Pașii, Poșta Câlnău, Săgeata, Robeasca, C. A. Rosetti, Luciu, Largu, Ruşeţu, Padina, Pogoanele, Cilibia, Ţinteşti, Gălbinași, Blăjani, Zărnești, Racovițeni, Topliceni, Grebănu. Toate localitățile sunt situate pe traseul Canalului Siret-Bărăgan și derivațiile acestuia, din direcția Vrancea-Buzău-Ialomița”, se mai arată în postarea citată.

    George Sava (ADS) s-a aflat la discuțiile din câmp, alături de ministrul agriculturii, Petre Daea


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor