Anca Daniela Raiciu, Patronatul ”Planta Romanica”, dezvăluie care sunt culturile de nișă care aduc profit
Roxana Dobre -Afacerea cu plante medicinale și aromatice în 2022, investiția de nișă care se află într-un trend ascendent. Președintele Patronatului ”Planta Romanica”, Anca Daniela Raiciu, a explicat în ediția din 18 iulie a emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1 care sunt oportunitățile pentru fermierii care vor să investească în acest domeniu dar și cu ce piedici se confruntă cultivatorii care se află deja de ani buni pe piață.
Anca Daniela Raiciu a explicat ce trebuie să facă în primul rând fermierii sau alți beneficiari care vor să pornească o investiție în domeniul de cultivare a plantelor medicinale.
”Dacă dorește să investească, în primul rând ar trebui să se informeze ce anume tip de plantă medicinală și aromatică să cultive. Acum să știți că sunt foarte mulți care cultivă lavandă. Numai că această plantă trebuie și ea foarte bine controlată, trebuie să știm ce principii active se regăsesc în planta respectivă, trebuie să avem mare grijă atunci când o recoltăm, cărui producător ne adresăm dar sunt producători care au propriile lor terenuri și atunci va fi foarte complicat. Avem mușetel, menta care se pot cultiva. Se pot cultiva foarte multe plante, sunt chiar unii fermieri care se ocupă cu această cultură a plantelor medicinale și aromatice. Important este să ai unde să le distribui mai departe și planta respectivă să aibă și calitățile corespunzătoare. Este nevoie ca în orice domeniu de o tehnologie de care trebuie să țină fermierul cont. Dacă se poate să folosească agricultura ecologică, să nu se intervină cu îngrășăminte sau cu pesticide. E foarte important!”, a explicat aceasta.
Potrivit specialistei în domeniul plantelor, pe partea de condimente fermierii pot alege culturile de cimbru de cultură, rozmarin. ”Spre exemplu, rozmarinul ca plantă poate fi folosit sub formă de ceai și este foarte bun pentru îmbunătățirea memoriei. Ne ajută să avem o memorie mai bună”, a completat Anca Daniela Raiciu.
Se vor îndrepta fermierii spre afacerile cu plante medicinale și aromatice?
În contextul secetei tot mai severe, dar și al inputurilor foarte scumpe, fermierii s-ar putea reorienta în privința culturilor în care vor să investească iar afacerea cu plante medicinale și aromatice pare mai sigură. Avantajele sunt clare: tratamentele necesare sunt aproape zero, vorbind de culturile îndreptate mult spre ecologic, dacă nu chiar ecologice, cererea în piață este tot mai mare iar lucrările de întreținere sunt minime.
”Se pot face colaborări între fermieri și producători, cei care folosesc plantele medicinale și aromatice în anumite tipuri de preparate. Sau poate fermierul vrea să își construiască o mică fabrică printr-un Start-Up Nation sau un alt program pe fonduri europene în așa fel încât o să aibă un IMM care să ducă mai departe partea de procesare si să finalizeze printr-un preparat, prin produs finit”, a explicat Anca Daniela Raiciu.
Se pregătește un program de master privind cultivarea plantelor medicinale și aromatice
Președintele Patronatului ”Planta Romanica” a venit și cu o veste bună pentru tinerii care vor să cultive plante medicinale sau chiar fermierii care vor să își extindă afacerile și în acest domeniu. Anca Daniela Raiciu depune toate eforturile să introducă în portofoliul unei facultăți din domeniu și programul de master pentru cultivarea acestor plante, astfel încât beneficiarii interesați să aibă la dispoziție un ghid de studiu complet privind tehnologia culturii, de la semănat la tratamente, recoltat sau depozitare.
”Este posibil și cu ajutorul dumneavoastră, al Asociației Forța Fermierilor se pot face foarte multe lucruri astfel încât producătorii agricoli să fie alături de cultivarea plantelor medicinale și aromatice. E foarte important! Eu predau la facultate Fitoterapie, Farmacognozie și dacă voi reuși, probabil voi implementa și un master pe acest domeniu pe partea de plante medicinale și aromatice. Chiar lucrez cu un coleg de la Facultatea de Agronomie pe această tematică, în așa fel încât fermierii să poată să vină la acest master și să se pregătească în acest sens. Pentru că la acest moment există foarte multe manuale, cărți în care ți se povestesc diverse lucruri despre cum se pot cultiva, recolta plantele medicinale și aromatice. Dar cel mai bine este să extragi esența în așa fel atunci când îți dorești să implementezi o cultură de cânepă, de rozmarin, de mușețel, sunătoare sau mentă, să fii bine pregătit, dar noțiunile să nu fie foarte vaste, pentru că nimeni nu are timp să stea să citească DOOM-uri întregi”, a subliniat Anca Daniela Raiciu.
Aceasta a completat că România a fost una dintre țările cu tradiție în cultivarea plantelor medicinale și aromatice dar în ultimii ani interesul pentru acest sector a scăzut. ”Este un trend pe care îl veți regăsi în alte țări, de exemplu, cum e Germania, cum e Franța, deja ei sunt avansați în ceea ce privește utilizarea preparatelor naturale. Dar eu nu aș spune că e un trend, este o necesitate să te folosești de ce-ți oferă natura, mai ales că noi suntem o țară favorizată. Avem posibilitatea să folosim cât mai multe plante medicinale și aromatice. Dacă înainte de 1989 aveam terenuri extinse cu culturi de plante medicinale și aromatice, aveam o tradiție, din păcate acum lucrurile nu stau chiar așa. Însă putem reveni”.
Ministerul agriculturii nu are specialiști care să acopere domeniul de cultivarea a plantelor medicinale și aromatice
Anca Daniela Raiciu a mai ridicat o problemă de care se lovesc cultivatorii de plante medicinale și aromatice: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nu are specialiști în acest domeniu, astfel că interesul instituției pentru susținerea acestor culturi este scăzut.
”Să vă spun sincer sau să vorbim pe ocolite? Există o dorință de a se afla cât mai multe lucruri despre plantele medicinale și aromatice. Specialiști la Ministerul Agriculturii nu există. Specialiștii care se ocupă cu plantele medicinale și aromatice suntem noi cei din patronat, pentru că fiecare dintre noi își desfășoară activitatea în diverse companii sau firme în care avem terenuri unde se cultivă plantele medicinale și aromatice. Noi am spus de fiecare dată, chiar și recent am discutat cu cei de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, că ne oferim ajutorul necondiționat pentru a pune la punct aceste liste cu plante medicinale și aromatice, pentru că este păcat. Pentru că fermierul trebuie să știe exact care sunt plantele pe care le poate cultiva, care sunt permise și pe care le poate dezvolta pe viitor”, a mai spus specialista.
Anca Daniela Raiciu a subliniat că și în cazul cultivatorilor de plante medicinale și aromatice, există o ofensivă a produselor aduse din import, căreia producătorii trebuie să îi țină piept.
”Există o ofensivă a preparatelor din afara țării, dar nu este foarte agresivă, aș spune eu. Sunt însă firme, nu o să le dau numele, care preferă să achiziționeze plantele ca atare din România, din anumite zone și după aceea revin cu produsele în piața din România, dar de fapt ele sunt din alte țări. Deci cam așa stau lucrurile. Sunt anumite ceaiuri, nu te obligă nimeni să spui de unde iei planta, scrii denumirea în limba latină a plantei respective. Planta aceea poate să fie din inima Carpaților, sau poate să fie din inima altor munți. Adică nu spune, nu te obligă legislația să spui de unde ai luat planta respectivă, decât să certifici anumite lucruri. Este o variantă și flora spontană, numai că aici poți să ai probleme, pentru că trebuie să ai aceleași aceeași concentrație de substanță sau principiu activ. Dar dacă terenul este cultivat, atunci sigur că poți să controlezi în orice moment ce conține frunza sau tulpina plantei medicinale respective”, a explicat președintele Patronatului ”Planta Romanica” .
Ce viitor au investițiile în culturi cu plante medicinale și aromatice?
Anca Daniela Raiciu a făcut și o prognoză a sectorului de cultivare a plantelor medicinale și aromatice, pentru următorii cinci ani.
”Dacă într-adevăr se va face, nu știu dacă lobby este cuvântul corect, dacă se vor face mai multe emisiuni în mass-media, dacă se va înțelege că singura cale este aceea de colaborare între fermieri și producători, dacă fermierii vor înțelege că e mult mai eficient ca acea plantă pe care ei o cultivă, să o pregătească dânșii, eu zic că suntem pe un trend ascendent și în 5 ani de zile, dacă vom fi lăsați și de la nivelul Uniunii Europene, pentru că și acesta este un factor important, cred că vom sta mult mai bine decât în acest moment pe domeniul plantelor medicinale și aromatice. Cu avantaje și pentru consumator, pentru că am și spus au o marfă de calitate. Să știți că sunt unele plante medicinale și aromatice care sunt mult mai bine pregătite în această perioadă fiind o temperatură ridicată, sunt unele plante care suportă mult mai bine aceste temperaturi ridicate decât cultura obișnuita. Deci este o variantă care îi poate ajuta în mod special pe fermieri”, a punctat specialista.
AgroStrategia. Invitat: Anca Daniela Raiciu, Președinte Patronatul ”Planta Romanica”