Micii fermieri aruncă sute de kilograme de roșii din cauza prețurilor prea mici din piață
Angelica Lefter -Sute de kilograme de roșii sunt aruncate de către micii fermieri care spun că prețurile s-au prăbușit, iar transportul tomatelor până la piață nu se justifică din cauza prețului ridicat la carburanți.
În ciuda faptului că anul acesta a fost relansat programul Tomata, roșiile românești ajung în continuare la gunoi și în piață sau în supermarketuri. După ce a expirat perioada de comercializare a roșiilor pentru subvenția de 3.000 de euro (pentru cultura din Ciclul I), micii fermieri au început să arunce sute de kilograme de tomate pe care spun că nu le mai pot vinde sau pentru care nu se mai justifică transportul la piață.
Micii legumicultori de lângă București vând tomatele en-gros, însă prețul primit nu acoperă nici măcar costurile pentru cules și transport, așa că, pentru a nu ieși în pierdere sunt nevoiți să renunțe la recoltă, potrivit digi24.ro.
Producătorii de tomate din județele Giurgiu sau Ilfov preferă să arunce mii de kilograme de roșii bune, pe care le-ar vinde la piață cu 4-5 lei pe kilogram.
Unul dintre fermieri a explicat fenomenul. Prețul la en-gros a scăzut foarte mult, iar motorina, pentru transportul mărfii la București, a ajuns 10 lei pe litru, motiv pentru care nu mai este rentabil să vândă tomatele, așa cp le greblează și le aruncă la gunoi.
”Sute de kilograme! Păi nu s-au vândut. Oricum, astea au fost bune, dar dacă nu s-au mai vândut, le-am tăiat și le ducem la groapă. A scăzut prețul la en-gros. Păi dacă nu se mai vinde… Și motorina e 10 lei kilogramul… Nu luam pe roșii cât dădeam pe motorină, pe drum până la București”, a spus dezamăgit legumicultorul.
La problema prețului se adaugă și pagubele create de secetă și de căldurile excesive. Tomatele bune au ajuns să se crape din cauza diferenței mari de temperatură între zi și noapte, iar bolile au fost favorizate, așa că și aceste tomate ajung la gunoi.
”Astea care sunt crăpate, așa, deja se aruncă. Din cauză de la soare. E prea soare. Căldură prea mare, dimineața prea rece. Și uite, se crapă”, a explicat un alt fermier.
Legumicultorii sunt reticenți în ceea ce privește obținerea împrumuturilor bancare
Viitorul nu sună bine pentru acești mici legumicultori așa că pentru a-și continua activitatea mulți vor apela la bănci pentru împrumuturi, însă fermierii se tem că nu vor obține suficient de pe urma roadelor ca să își plătească ratele la timp.
Deși de mâine, miercuri – 20 iunie, fermierii pot apela la creditul ”De trei ori subvenție”, cu 2% dobândă, adică pot împrumuta de trei ori valoarea subvenției APIA pe care o încasează anual, cu dobândă modică, prin CEC, acest lucru îi sperie. Totul pentru că nu știu dacă vor avea bani pentru a înapoia împrumutul.
”Ratele cresc zi de zi. Iar dacă nu poți acoperi, ce faci? Închei un contract și, în timp, te trezești că tot bagă, bagă, bagă. Nu ai cu cine să te cerți. Ai semnat, ești bun de plată. Foarte greu. Foarte greu în ziua de astăzi ca noi să ne mai descurcăm”, a declarat un alt agricultor.
Cei mai mulți legumicultori spun că preferă să nu se împrumute, neavând câștiguri garantate și neștiind ce le oferă ziua de mâine. Pentru mulți dintre ei, solarul este o ”loterie”, iar singura speranță rămâne în Dumnezeu, singurul care poate face ”minuni” pentru micii fermieri români.