• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier: ”Am dat 100 de vaci de lapte la abator că nu aveam ce să le mai dau să mănânce”

    Angelica Lefter -

    Situație dezastruoasă pentru crescătorii de animale. Seceta îi determină pe mulți dintre ei să renunțe la efective din cauză că pășunile și fânețele sunt uscate, iar adăpătoarele au secat. Pentru a nu le vedea cum rabdă de foame, mulți crescători au decis că abatorul ar fi o soartă mai bună pentru animale.

    La fel a procedat și fermierul Dragoș Nicolae Staicu, în vârstă de 20 de ani, din comuna Cața, județul Brașov, membru al Asociației Forța Fermierilor, care a păstrat doar 20 de vaci de lapte din peste 100 câte deținea până acum aproximativ două săptămâni.

    Crescătorul de vaci de lapte și ovine, Dragoș Nicolae Staicu, din comuna Cața, județul Brașov

    Fermierul brașovean a dus la abator 100 de vaci din cauza lipsei hranei

    Crescătorul, care deținea până acum ceva vreme peste 100 de bovine și 1.100 de ovine, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că seceta l-a determinat să renunțe la aproape tot efectivul de Bălțată Românească cu Roșu, vaci care produceau anul trecut și 2.000 de litri de lapte pe zi.

    ”De 8 ani mă ocup cu crescutul animalelor, este o meserie moștenită din familie, dar secetă mai mare ca anul acesta nu am văzut. Anul trecut am avut 100 de vaci și 1.100 de oi, acum mai am 350 de oi și până în 21 de văcuțe. Din cauza secetei le-am dus la abator. Nu aveam nici pășune de la Primărie, am fost amânat de pe un an pe altul timp de 8 ani. Aveam nutreț de la tatăl și unchiul meu, care aveau fânețe, dar anul acesta nici acela nu s-a făcut”, a explicat fermierul brașovean.

    Grajdurile din ferma crescătorului Dragoș Nicolae Staicu, goale după vânzarea vacilor de lapte

    Seceta l-a determinat pe fermier să renunțe la afacerea cu lapte și să regândească strategia în fermă

    Afacerea cu lapte de vacă este și ea aproape încheiată. Deși până acum furniza lapte unei mari companii de lactate, cunoscută în piață (Hochland), colectând 2.000 de litri de lapte pe zi, acum abia dacă vacile mai pot da câțiva litri de lapte, din cauză că nu au hrana corespunzătoare.

    De cumpărat hrană este mai greu, furajele pentru atâtea vaci costă enorm, iar la preț la care se adaugă și costurile cu transportul și plata pentru lucrătorii din fermă, ne-a declarat Dragoș Nicolae Staicu.

    ”Laptele îl dădeam către un procesator mare, printr-o asociație – îl dădeam către asociația respectivă și ei către firmă. Aveam o producție și de 2.000 de litri pe zi. Vindeam laptele de vacă la 1,80 lei. Animalele au tot fost întinerite în fermă, iar hrana le-o asiguram din furaje cumpărate sau ce luam de la tatăl și unchiul care aveau vreo 300-400 de hectare de pământ, cu iarbă, lucernă, siloz. Acum e totul uscat, pur și simplu. Am pus siloz 20 de hectare, dar nu s-a făcut din cauza secetei. Totul este uscat ca-n palmă. Este foarte scump să cumpărăm, apoi mai sunt lucrătorii care trebuie și ei plătiți”, a menționat crescătorul de animale.

    Iarbă uscată pe pășunea din comuna Cața, județul Brașov

    Vacile de lapte sufereau pe pășune de foame și de sete

    Eforturile de a combate seceta au fost în zadar. Fântânile forate pe terenul unde pășteau animalele, pentru a le putea adăpa, s-au dovedit a fi seci. Crescătorul de animale se gândește serios să înlocuiască vacile de lapte cu cele de carne sau cu unele rase rezistente la temperaturi ridicate și secetă.

    ”Și cu apa au fost probleme. Patru fântâni au fost forate la adâncime mare, căram apă cu vidanja. Căram apă pe pășune, pentru că le duceam pe pășunea mamei mele, care deține și ea animale, fântânile au fost seci”, a amintit Dragoș Nicolae Staicu.

    Abatorul i-a plătit fermierului pentru o singură vacă 3.800 de lei

    Despărțirea de animalele crescute cu atâta grijă până acum acum a fost grea. Compromisul făcut de fermier i-a lăsat un mare gol în suflet.

    ”Am dat dat vacile la 3.800 de lei bucata și cei 8% la ANAF, nu știu cât a fost kilogramul. Carcasa a fost socotită la 20 de lei pe kilogram. M-au chemat la abator să vin să socotim, dar nu am fost, mi-a fost milă de ele, cum să merg după ce le-am crescut, să merg să văd cum le omoară? Le-am zis să facă prețul cum vor, să socotească, să le ia. Este primul an în care renunț la animale. Pe viitor, ori mai iau 1.000 și ceva de oi, să fac 2.000 la număr, ori mai iau vaci de carne, Angus sau rase de stepă să fie mai rezistente. Nici atâția oameni pentru îngrijirea lor nu mi-ar mai trebui. Acum am 10 ajutoare, dar ferma este tehnologizată, avem muls mecanizat”, a mai spus crescătorul de animale din județul Brașov.

    Pășune cu iarbă uscată, din localitatea Cața, județul Brașov

    Și alți crescători de animale intenționează să își vândă efectivele din cauza lipsei hranei

    Dragoș Nicolae Staicu spune că nu i-a venit să creadă că va fi o secetă atât de mare în acest an. El spune că mulți fermieri vor renunța la animale.

    ”Vor renunța mai mulți crescători la animale. M-au sunat foarte mulți să mă întrebe unde am dat animalele că vor și ei să le vândă, tot din cauza secetei”, a concluzionat tânărul fermier.

    Supărarea sa cea mai mare este că nu a primit o pășune de la Primărie. Edilul comunei Cața a motivat că fermierul apare deja în contractul de concesiune al mamei sale, care deține la rândul ei 100 de vaci. Având în vedere toate acestea, tânărul se simte presat să renunțe la animale, însă este decis să nu facă acest lucru integral, ci să ia deciziile cele mai bune în fermă astfel încât să poată ieși din criza creată de seceta din acest an.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!