• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Panouri fotovoltaice pe terenuri agricole. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

  Roxana Dobre -

  Lege pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe terenuri agricole este în vigoare începând din 24 iulie 2022. În Monitorul Oficial numprul 736 a fost publicată Legea nr. 254/2022 pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 și a altor acte normative, proiect care a fost anterior promulgat de președintele Klaus Iohannis.

  Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri – 20 iulie, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 și a altor acte normative (PL-x 22/07.02.2022). Ulterior, joi, proiectul a fost publicat în Monitorul Oficial, iar legea este în vigoare din 24 iulie.

  Parcuri fotovoltaice pe o suprafață de maxim 50 de hectare

  Legea se referă la amplasarea parcurilor fotovoltaice pe terenurile agricole, în suprafață de maximum 50 ha.

  Președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, deputatul PSD Florin Barbu, anunțase că a depus un amendament prin care panourile solare să nu poată fi amplasate decât pe terenuri de calitate slabă, cu randament scăzut în agricultură.

  În forma legii publicate în Monitorul Oficial se arată că ”pe terenurile agricole de clasa a III-a, a IV-a și a V-a de calitate, având categoria de folosință arabil, pășune, vii și livezi, precum și pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătățiri funciare, situate în extravilan, în baza autorizației de construire și a aprobării scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, pot fi amplasate obiective de investiție”.

  Noua legea mai prevede că suprafața de teren agricol situată în extravilan, cu excepția terenurilor având categoria de folosință arabil, se poate utiliza în sistem dual atât pentru producția agricolă, cât și pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile. În aceste cazuri, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol se poate face numai pentru suprafețele de teren ocupate de aceste obiective de investiție, restul suprafeței rămânând în circuitul agricol.

  ”Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan, precum și a terenurilor silvice se face la momentul autorizării construcției, cu plata tarifelor de către beneficiari. Din aceste tarife se constituie Fondul de ameliorare a fondului funciar, aflat la dispoziția Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor”, se mai arată în corpul legii.

  Potrivit sursei citate, pajiştile se folosesc pentru păşunatul animalelor şi producerea de furaje. Se interzice scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiştilor din extravilanul localităţilor. Prin excepţie de la aceste prevederi, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiştilor situate în extravilan se poate face cu avizul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru înfiinţarea de noi capacităţi de producere a energiei regenerabile, în condiţiile legii, care să nu afecteze buna exploatare a pajiştilor; suprafaţa ocupată cu pajişti permanente se poate utiliza în sistem dual atât pentru păşunatul animalelor şi producerea de furaje, cât şi pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile.


  Te-ar mai putea interesa

  Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță

  Ultimele știri

  Șef din APIA – anunț pentru crescătorii de animale care vor să ia subvențiile în avans Pajiștile sunt pârjolite, prețul nutrețului a explodat. Crescător de vaci: ”Trebuie să găsim un ajutor” Agrometeo: Secetă puternică la porumbul neirigat. Zonele unde culturile sunt cel mai afectate