Lovitură pentru băieții ”deștepți” din energie. S-a votat amplasarea panourilor solare numai pe terenuri agricole de clasa IV și V
Roxana Dobre -Amplasarea parcurilor de panouri fotovoltaice pe suprafețele agricole, la votul final în Parlamentul României. Președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, deputatul PSD Florin Barbu, a anunțat că a depus un amendament prin care panourile solare să nu poată fi amplasate decât pe terenuri de calitate slabă, cu randament scăzut în agricultură.
Președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Florin Barbu, a anunțat pe pagina sa de Facebook că astăzi, miercuri – 22 iunie, la propunerea sa, a fost respins în plenul Camerei, un amendament la Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii Fondului Funciar nr.18/1991, care includea terenurile agricole de clasa I și II, suprafețe cu fertilitate ridicată, în categoria terenurilor pe care se vor putea înființa parcuri fotovoltaice.
”Întotdeauna există soluții și poți găsi calea de mijloc, prin dialog cu toți cei implicați. De aceea am propus astăzi, în plenul Camerei Deputaților, respingerea unui amendament la Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii Fondului Funciar nr.18/1991. Astfel, pe terenurile agricole de clasa I și II, terenuri cu fertilitate ridicată, nu se pot amplasa parcuri fotovoltaice”, a anunțat deputatul PSD Florin Barbu pe pagina sa de Facebook.
Conform președintelui Comisiei de agricultură din forul decizional, parcurile fotovoltaice vor fi amplasate numai pe terenurile agricole de clasa IV și V. Este vorba, astfel, de terenuri cu fertilitate redusă, care prezintă eroziune puternică, care prezintă risc să fie inundate sau pe terenurile amenajate cu lucrări de îmbunătățiri funciare.
”Amendamentul a fost eliminat, prin vot, de colegii mei care au înțeles că este necesar ca noi, ca țară, să facem și agricultură, dar și sa ajungem să fim independenți din punct de vedere energetic”, a mai specificat Florin Barbu, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.
Până la acest moment, proiectul de lege, în forma sa amendată – cu amendamentele votate – nu a fost votat. Votul final urmează să fie dată astăzi, iar ulterior actul normativ să fie transmis Președintelui României pentru promulgare. După ce va fi publicată în Monitorul Oficial, noua legislație va intra în vigoare conform prevederilor pe care le conține.