• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Petre Daea a cerut urgentarea procedurilor la APIA pentru plata subvențiilor

    Roxana Dobre -

    Decizie la MADR privind subvențiile agricole și zootehnice din campania 2022. Pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a fost publicat un ordin care ”grăbește” finalizarea controalelor în teren, pentru acest an, termenul limită fiind mutat de la 15 octombrie cât era până în prezent la 30 septembrie.

    MADR a publicat joi – 21 iulie un ordin pentru modificarea art. 1 lit. c) și d) din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 47/2022 privind stabilirea modalității de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a ajutoarelor naționale tranzitorii care se aplică în agricultură, în anul de cerere 2022, la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Agenţiei de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

    Documentul prevede că între 11 iulie – 30 septembrie 2022 (termenul era de 15 octombrie n.r) inclusiv se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eşantionate în acest scop, iar controlul aferent unor obligatii/cerinţe specifice se va efectua, după caz, în iarna sau în primăvara anului următor.

    Plata avansului va demara duminca 

    Mai mult sursa citată a anunțat că plata avansului pentru anul de cerere 2022 se va efectua în perioada 16 octombrie (duminca n.r) – 30 noiembrie 2022 inclusiv, după finalizarea controalelor administrative şi la fața locului în ceea ce priveşte plățile directe, conform Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013.

    Din informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Petre Daea a informat deja APIA că dorește să demareze ca și în anii trecuți, plata avansului în ziua de duminică. Deși sumele de plată nu pot fi trimise la Trezorerie, fiind o zi liberă, funcționarii agenției pot autoriza la plată subvențiile.

    Reamintim că ministrul agriculturii, Petre Daea a notificat Comisia Europeană privind acordarea unui avans mai consistent din subvențiile fermierilor. Banii ar urma să se achite de la mijlocul lunii octombrie, la fel ca în fiecare an, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în baza cererii unice depuse în această primăvară.

    ”Am transmis la Comisia Europeană, în atenția comisarului pentru Agricultură, situația pe care o are România, impactul pe care îl are lipsa de apă și deci, seceta pedologică, pentru a putea să ne aprobe acordarea avansului în procent mai mare de 50%, respectiv de 70% (pentru plățile directe -n.r.) și 85% )pentru plățile compensatorii – n.r.). Știm foarte bine că subvenția se dă în avans și este subvenția regulară, cu alte cuvinte, avansul și lichidarea. Avansul se dă la începutul campaniei, în octombrie, când se desfășoară campania de însămânțări, și atunci am cerut: dați-ne 70% și restul de 30% în anul următor, în așa fel încât să putem să-l dăm imediat fermierului ca să realizeze însămânțarea culturilor”, a declarat ministrul Petre Daea în cadrul emisiunii ”Sinteza Zilei” de la Antena 3.

    La acest moment nu se cunoaște cuantumul schemelor din care se va achita avansul din subvențiile pe 2022, dar pentru anul trecut, 2021, fermierii au primit în primă fază 70% din schemele pe suprafață stabilite astfel:

    Plata unică pe suprafață: 95,4751 euro/ha

    Plata redistributivă

    Plata pe înverzire – 57,8931 euro/ha

    Plata pentru tinerii fermieri – 40,4514 euro/ha.

    La plata avansului APIA au intrat și crescătorii de ovine și de caprine care au încasat 70% din cuantumul sprijinului cuplat stabilit la 16,55 euro pe cap de animal eligibil la plată.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații