Daniel Radu, AFF: Ministrul Petre Daea ar trebui să meargă în portul Constanța să vadă care este situația
agrointeligenta.ro -Vizitele în teritoriu ale ministrului Agriculturii, Petre Daea, ar trebui să vizeze și portul Constanța, acolo unde problemele reclamate de fermieri nu sunt puține: cozi uriașe de camioane, timpi de așteptare foarte lungi, blocaje ale navelor și, cel mai grav, prețuri care scad de la o zi la alta pe fondul cantităților de cereale ce intră în țară din Ucraina.
Până la acest moment, ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu a făcut nicio declarație privind situația din portul Constanța, ”păstorit” de colegul de partid de la PSD, vicepremierul și ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Cu privire la ce se întâmplă în portul Constanța, nemulțumirile fermierilor sunt numeroase.
”Șoferii care vin din Constanța sau pe care să îi încărcăm cu cereale și pleacă – „Unde descărcați?” – ” la Constanța!”, vin plângând și pleacă înjurând, scuzați-mă, dar pleacă înjurând, că știu ce așteaptă. Două-trei zile de stat la cozi, 5-6 ore să meargă cu mașina pe zi, cu aerul condiționat pornit. Vă dați seama, e un chin și pentru ei”, a declarat în cadrul emisiunii AgroStrategia (TVR 1) fermierul ilfovean Daniel Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor.
Agricultorul care lucrează circa 1.300 de hectare a subliniat că nu există o informare transparentă privind cantitățile de grâu care intră în România din Ucraina. ”Sunt de acord, pentru că este o situație dificilă pentru pentru ambele țări, până la urmă – și pentru Ucraina și pentru Rusia și, implicit, cu efecte asupra întregii omeniri. Însă cred că fermierul român a căzut la mijloc. A căzut la mijloc pentru că, vedem, deci sunt mai multe elemente. Prețurile au scăzut, traderii nu mai cumpără de la fermierii români, portul, descărcarea în port se face foarte greu și atunci fermierul român este cel direct afectat”, a punctat Daniel Radu.
Având în vedere că probleme nu dispar, ci, din contră, se vor acutiza pe măsură ce campania de recoltat din Ucraina se va încheia, Daniel Radu, la fel ca toți fermierii români, așteată ca autoritățile de la noi să se implice.
”Prețul este stabilit de piață, este adevărat. Însă cred că ar trebui, ținând cont de niște principii și pus pe primul plan în primul rând fermierul român. Pe de altă parte, cred că Portul Constanța este nepregătit ca să facă fac asta. (…) Nu am văzut nicio reacție oficială, nici o știre, nicio informare și acum avem și schimbarea aceasta de ministru, ministrul agriculturii și îmi place că domnul Daea merge la miezul nopții să viziteze un lan de porumb, dar tare mi-aș dori să-l văd în portul Constanța și cred că toți fermierii și-ar dori să-l vadă și acolo prezent la ce se întâmplă. Sau măcar autoritățile să vină cu o poziție oficială, cu o explicație”, a mai spus Daniel Radu la emisiunea AgroStrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența.
Prețul mediu al grâului în portul Constanța a fost de 1.953 lei pe tonă FOB, în scădere față de săptămâna anterioară, când cotația medie a fost de 2.106 lei pe tonă.