• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier: ”La rapiță era 640 de euro tona, iar în 5 minute a scăzut la 620 de euro pe tonă”

    Angelica Lefter -

    Piața cerealelor și a oleaginoaselor, extrem de instabilă, dă peste cap orice calcule pe care și le fac fermierii români. Agricultorii cu experiență mărturisesc că nu au mai întâlnit perioade cu prețuri atât de volatile.

    Pentru mulți dintre agricultori, greul abia acum începe, la valorificarea producției, și va continua cu înființarea noilor culturi la prețuri exorbitante, a apreciat într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, fermierul Vasile Balcan.

    Fermierul Vasile Balcan

    Fondatorul Marsat, membru în Senatul Asociației Forța Fermierilor, consideră că și creditarea este foarte riscată pentru fermieri la acest moment.

    ”Mergem din rău în mai rău! Bursa cerealelor tot scade și este foarte fluctuantă, cursul la euro, acum la valorificare, a scăzut foarte mult, producțiile la floarea-soarelui și porumb , la unii dintre noi sunt decimate de secetă, deja am început recoltatul la porumb, prin tocare, iar greul de abia acum începe , inputurile pe care le vom folosi la înființarea noilor culturi vor fi valoric foarte, foarte mari , începând cu îngrășământul, care este strict necesar și a ajuns tona de 18-46 – 6.400 de lei. Și creditarea este foarte riscantă, dobânzile au trecut de 10% și cum ROBOR este în continuă creștere, inițierea unei creditări acum, înseamnă pentru unii faliment sigur. Un an foarte problematic, iar gestionarea crizei depinde de inspirația fiecăruia, fără a se putea da recomandări. Doamne ajută!”, a scris agricultorul pe pagina sa de socializare.

    Mai mult, Vasile Balcan a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că situația fluctuantă a prețurilor cerealelor nu depinde de fermierii români, ci de evoluția pe plan extern, începând de la conflictul dintre Rusia și Ucraina, până la bursa MATIF. Prețurile sunt atât de fluctuante încât se pot schimba radical din 10 în 10 minute, a explicat fermierul.

    ”Prețurile la cereale sunt într-o scădere continuă pentru că valorificarea, de fapt, intern contează mai puțin. Totul este după ce dictează nu neapărat traderii, ci Bursa, MATIF. Acolo totul pornește de la Ucraina, care a ”invadat” cu cereale acum toate țările precum Bulgaria, România, Polonia, Cehia. Dacă ei până acum procesau rapița și trimiteau ulei, era altceva, acum direct din câmp trimit rapiță. Și pe mine mă asaltează. La siloz, acum, practic am mașini din Ucraina, dar nu este o constanță în prețuri. La 10 minute diferă cu 20-30 de euro, de îți vine să te iei cu mâinile de cap și nu mai știi cum să gestionezi situația. La rapiță, dacă am început cu 3.200 de lei tona, suntem la 2.850 de lei pe tonă. La grâu, iar la fel, am început cu 1.600 de lei pe tonă și acum suntem la 1.400. Am început acum vreo 3 săptămâni la rapiță, iar scăderea accentuată este acum, în ultima săptămână. La floarea-soarelui și porumb, speranțele se duc de la o zi la alta. La rapiță, ieri, acum era 640 de euro tona, în 5 minute cât m-am gândit, a scăzut la 620 de euro tona. Acum, la floarea-soarelui poate vom face acolo 1.000 de kilograme la hectar, cei mai mulți dintre noi, mai sunt și zone mai privilegiate unde a mai dat câte un pic de ploaie. De la Roman spre Vaslui, spre Prut, e jale. Direcțiile Agricole au făcut niște solicitări ca la porumb să le dăm tarlalele care se pot toca pentru furajare, măcar să se mai poată recupera ceva. La floarea-soarelui prețurile probabil vor fi mai mici ca anul trecut, iar la porumb…nu o să avem porumb pe zona Moldovei. Dacă anul trecut am făcut 10 tone la hectar, anul acesta nu o să facem nici o medie de 2 tone la hectar”, a spus dezamăgit fermierul Vasile Balcan.

    Fondatorul Marsat, care este comerciant și producător agricol, a mai spus că situația cea mai grea va fi în anul care vine, începând cu înființarea culturilor din această toamnă.

    ”Noi acum trebuie să ne aprovizionăm cu îngrășământ, deci a ajuns 18-46, peste 6.400 de lei tona. Vă dați seama că nu poți să înființezi nicio cultură fără să îi dai îngrășământ măcar la plecare. Încă avem cheltuieli cu inputuri la prețuri scăzute, incomparabile cu cele de acum, dar influența anului acesta este la floare și porumb, dar au venit celelalte culturi. Acum, motorina este dublă la preț, îngrășământul s-a scumpit de 4 ori, să zicem că sămânță își mai oprește fiecare, dar plata arendei s-a dublat, nu mai pun energie, gaz, ce mai trebuie. Ce a ieșit ministrul Daea și a spus cu cel mai mare sprijin, de 3 ori subvenția, e o mare păcăleală. El nu a spus un lucru esențial, cât e Roborul, ajunge la 8% acum și tot o să crească, nu vor putea fermierii să dea banii înapoi, cu băncile nu te joci. Nu există o stabilitate la nimic! Ar trebui foarte multe măsuri luate de factorii decidenți, dar ele să fie coerente!”, a arătat fermierul Vasile Balcan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd