• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA 2022. Anunțul directorului Adrian Pintea despre plata primei tranșe din subvenții

    Roxana Dobre -

    Fermierii care așteaptă plata în avans pentru campania 2022 primesc o veste bună: subvențiile din acest an vor fi plătite în procent mai mare decât cel aprobat în mod uzual de Comisia Europeană (CE), ca o derogare a situației complicate prin care trece agricultura. Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat la emisiunea AgroStrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența, că cel mai probabil CE va aproba cererea României de a achita 70% din schemele directe și 85 la sută din subvențiile compensatorii.

    Adrian Pintea a explicat pentru fermieri care este mecanismul prin care Comisia aprobă plăți mai mari în avans, având în vedere că procentul care ar trebui aplicat este de 50% din schemele aprobate pentru subvenții.

    ”Acum, Comisia Europeană stabilește în fiecare an un procent de 50% din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA), 50% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală  (FEADR) – cele două fonduri europene – să se acorde un avans de 50% și pentru un fond și pentru altul. Statele membre, în funcție de nevoile pe care le au, pot solicita Comisiei Europene să se majoreze acest lucru, demers care a fost făcut aproape în fiecare an și de către statul român. Astfel că și în acest an domnul ministru (Peter Daea – ministrul agriculturii n.r) a transmis o solicitare în acest sens către Comisia Europeană. Se acordă și pentru anul 2022, în procent de 70% FEGA și 85% FEADR, lucru care cu siguranță va fi aprobat, având în vedere și contextul actual de către Comisia Europeană, astfel că în data de 16 octombrie vom demara plata în avans cu aceste cifre – 70% și 85%”, a menționat Adrian Pintea pentru sursa citată, în emisiunea de marți – 26 iulie.

    Când începe plata avansului pentru campania 2022

    Șeful APIA a dezvăluit la emisiunea AgroStrategia și care este calendarul plăților în avans pentru campania prezentă de subvenții.

    ”La sfârșitul lunii septembrie se vor finaliza controalele pe teren, astfel încât în perioada 1-15 octombrie să fie timp ca toate rapoartele de control și a celor 56.000 de fermieri care sunt în eșantion de control să poată intra și aceștia la plată. Pentru că întotdeauna au fost probleme – nu neapărat că un fermier e supărat că a intrat la control – pentru că în trecut cel care intra la control era cumva defavorizat, intra mai târziu la plată. Așa ceva nu există. Toată lumea are șanse egale să intre la plata avansului”, a punctat Adrian Pintea.

    Reamintim că potrivit unui ordin al ministrului agriculturii, Petre Daea, plata avansului pentru anul de cerere 2022 se va efectua în perioada 16 octombrie (duminca n.r) – 30 noiembrie 2022 inclusiv, după finalizarea controalelor administrative şi la fața locului în ceea ce priveşte plățile directe, conform Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013.

    Din informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Petre Daea a informat deja APIA că dorește să demareze ca și în anii trecuți, plata avansului în ziua de duminică. Deși sumele de plată nu pot fi trimise la Trezorerie, fiind o zi liberă, funcționarii agenției pot autoriza la plată subvențiile.

    Anterior, Petre Daea a notificat Comisia Europeană privind acordarea unui avans mai consistent din subvențiile fermierilor. Banii ar urma să se achite de la mijlocul lunii octombrie, la fel ca în fiecare an, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în baza cererii unice depuse în această primăvară.

    ”Am transmis la Comisia Europeană, în atenția comisarului pentru Agricultură, situația pe care o are România, impactul pe care îl are lipsa de apă și deci, seceta pedologică, pentru a putea să ne aprobe acordarea avansului în procent mai mare de 50%, respectiv de 70% (pentru plățile directe -n.r.) și 85% )pentru plățile compensatorii – n.r.). Știm foarte bine că subvenția se dă în avans și este subvenția regulară, cu alte cuvinte, avansul și lichidarea. Avansul se dă la începutul campaniei, în octombrie, când se desfășoară campania de însămânțări, și atunci am cerut: dați-ne 70% și restul de 30% în anul următor, în așa fel încât să putem să-l dăm imediat fermierului ca să realizeze însămânțarea culturilor”, a declarat ministrul Petre Daea în cadrul emisiunii ”Sinteza Zilei” de la Antena 3.

    La acest moment nu se cunoaște cuantumul schemelor din care se va achita avansul din subvențiile pe 2022, acestea urmând să fie aprobate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial în baza unui proiect elaborat de Ministerul Agriculturii.

    Pentru anul trecut, 2021, fermierii au primit în primă fază 70% din schemele pe suprafață stabilite astfel:

    La plata avansului APIA au intrat și crescătorii de ovine și de caprine care au încasat 70% din cuantumul sprijinului cuplat stabilit la 16,55 euro pe cap de animal eligibil la plată.

    Sumele sunt virate în conturile fermierilor în lei, la cursul care va fi valabil la data de 30 septembrie 2022.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru