• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O zi la floarea-soarelui cu directorul tehnic Rodbun. Sfaturi pentru o recoltă frumoasă

    Adrian Radu -

    Floarea-soarelui este o cultură cu care România se mândrește. Anul trecut, producția înregistrată la nivelul țării a reprezentat un nou record absolut, cu 1,22 milioane tone mai mult decât în 2020. O parte a acestei producții a fost asigurată și de hibridul FD18E41, aflat în portofoliul Rodbun.

    De ce FD18E41? Cu ce îi poate convinge acest hibrid pe cultivatorii de floarea-soarelui? Este un hibrid rezistent la tehnologia cu tribenuron metil și care are ca puncte forte rezistența la mană, putregai alb, putregai cenușiu, putregai negru și phoma. Hibrid semitardiv autohton, FD18E41 are o tulpină viguroasă, cu o talie care ajunge la 160 cm. Calatidiul este mijlociu spre mare, cu formă convexă, iar frunzele au un galben intens remarcat de oricine merge într-un câmp de floarea-soarelui.

    Rodbun recomandă la semănat o densitate de 55.000-60.000 de plante la hectar. Cum arată o tehnologie completă marca Rodbun la FD18E41? Ne explică Florin Migdan, aflat în vizită la o solă semănată la final de martie. „A răsărit foarte bine, am avut ceva probleme cu rățișoara, dar le-am rezolvat cu insecticide de contact, aplicate în două etape. Am intervenit cu o prașilă mecanică și fertilizare în același timp, pentru a favoriza dezvoltarea rădăcinilor. Această cultură a primit starter îngrășământ complex NPK și pe vegetație, odată cu prașila mecanică, azotat de amoniu 200 kg / ha”, a declarat directorul tehnic Rodbun, Florin Migdan.

    Fermierii care cultivă floarea-soarelui trebuie să țină cont de faptul că fungicidele trebuie aplicate până la stadiul de 6-8 frunze. Cum această cultură este mare consumatoare de bor, este nevoie de atenție, pentru a nu apărea carențe.

    „Borul participă la rezistența tulpinii la frângere și la mărirea cantității de polen a calatidiului. Avem în portofoliu produsul Fertilland Bor Max, care ajută și prioritizează foarte tare pentru plantă perioada înfloritului și producția de polen, pentru a exista o fertilitate cât mai mare a semințelor. Bor Max mai are în concentrația sa și azot și alte microelemente, care participă la dinamizarea procesului de fotosinteză și la protecția plantei pe parcursul întregii perioade de vegetație”, a completat Florin Migdan.

    Doza de aplicare recomandată de Rodbun pentru Fertilland Bor Max este de 1.5-2 l / ha într-o cantitate de soluție de 200-400 l / ha. Este ușor de folosit, odată cu tratamentele fitosanitare, și este compatibil cu majoritatea pesticidelor. Fertilland Bor Max se aplică de la răsărire și până la maturare, contribuind și la menținerea hidratării țesuturilor plantei.

    Aceste detalii au fost învățate de Florin Migdan în perioada petrecută la Rodbun și apoi transmise către fermierii cu care interacționează. „Prima dată trebuie să demonstrez ce știu și dacă ceea ce știu și propun aduce plusvaloare în cadrul fermei respective, iar apoi fermierul consideră că acest lucru s-a întâmplat, începe să se împrietenească cu mine și se stabilizează relația între mine și acel agricultor”, a concluzionat Florin Migdan.

    Detalii despre toate produsele din portofoliul Rodbun, despre recomandări de aplicare și avantajele folosirii acestora, pot fi găsite pe www.rodbun.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!