Șeful APIA a anunțat plățile de peste 3 miliarde de euro pentru subvenții
Roxana Dobre -Plăți APIA în conturi de 3,03 miliarde euro pentru fermierii români. Anunțul a fost făcut de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea pe pagina sa de Facebook.
”Am continuat autorizarea la plată a schemelor și măsurilor de sprijin implementate de APIA din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și din bugetul național. Suma totală autorizată la plată în perioada 18 octombrie 2021 – 29 iulie 2022 este de 3,03 miliarde euro”, a anunțat șeful APIA într-o postare făcută sâmbătă – 30 iulie.
Controlul pentru subvențiile APIA – în plină desfășurare
Șeful APIA a completat că funcționarii agenției derulează controalele în teren, campania fiind în plină desfășurare astfel încât plățile în avans să poată începe de la jumătatea lunii octombrie, mai exact din 16 octombrie.
”Am continuat campania de control pe teren pentru anul de cerere 2022, realizarea verificărilor impuse de legislația comunitară în vigoare fiind o condiție esențială pentru acordarea plăților în avans începând cu jumătatea lunii octombrie. Le mulțumesc colegilor mei care sunt pe teren în aceste zile, dar și fermierilor, pentru că ne acordă tot sprijinul pentru desfășurarea acestei activități”, a mai transmis Adrian Pintea.
Directorul general al APIA, a mai făcut un ”bilanț” al deciziilor pe care agenția, împreună cu ministerul agriculturii, le-au luat pentru fermieri.
”Săptămâna aceasta am gândit împreună cu domnul ministru Daea noi forme de a sprijini fermierii în această perioadă dificilă. Astfel, a fost aprobat și transmis către Monitorul Oficial, în vederea publicării, Ordinul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 214/28.07.2022 pentru aprobarea încheierii de convenții cu instituțiile bancare și nebancare în vederea finanțării schemei privind ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, precum şi a cuantumului de plată înscris în adeverința emisă de APIA. Am întocmit și aprobat o serie de proceduri, printre care amintesc Procedura operațională privind verificarea încadrării beneficiarilor în categoria condițiilor IMM conform OUG nr. 61/2022 și a cheltuielilor efectuate în cadrul contractelor finanțate în cadrul proiectului ”Microgranturi în domeniul agroalimentar”. Verificările cuprinse în procedura reprezintă, de asemenea, o etapă obligatorie înainte de plata acestor categorii de beneficiari”, a mai arătat șeful APIA în postarea sa.