• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Arenda la hectar într-un an secetos. Regula de aur pentru fermieri: plata la timp către proprietari

  Roxana Dobre -

  În plin an în care seceta a calamitat suprafețe importante de culturi agricole, fermierii sunt obligați să respecte arenda pe care au convenit-o cu proprietarii de terenuri. Producătorii agricoli ne-au declarat că plata redevenței către proprietari este prima care se achită când vine vorba despre datoriile pe care le au în anul în curs. Un an slab nu înseamnă și scăderea arendei.

  Nivelul arendei pe care o plătesc fermierii în anul 2022 diferă de la o zonă la alt,a iar producătorii agricoli stabilesc cu proprietarii de terenuri dacă aceasta este achitată în bani sau în produse agricole. Oricare ar fi opțiunea, fermierii au însă o regulă ”sfântă”: nu taie niciodată din arendă chiar dacă anul agricol este unul cu producții mici.

  Ing. Vasile Iacob – TCE 3 Brazi

  În zona Moldovei, la ferma TCE 3 Brazi arenda este de 1.200 de kilograme la hectar 

  La ferma TCE 3 Brazi, o exploatație-etalon pentru zona Moldovei, în județul Neamț, plata arendei se face imediat după ce se încheie recoltatul. Inginerul Vasile Iacob a dezvăluit pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că oricum ar fi anul agricol, plata arendei se face la timp și nici nu se discută diminuări din redevența pe hectar.

  ”Noi dăm 1.200 de kilograme la hectar pentru terenurile pe care le avem luate în arendă. La noi șeful fermei, domnul Mihai Tărâță, nu vrea să discute de diminuări, chiar dacă este an secetos. Arenda e arendă, e sfântă, să spunem așa”, a spus inginerul Vasile Iacob.

  În vestul țării, fermierul Daniel Manea achită arenda la 1.400 de lei pe hectar

  În vestul țării, în localitatea Nădab, județul Arad, fermierul Daniel Manea plătește arenda conștiincios fie an cu producții mai mici sau an bun.

  ”Momentan eu sunt mulțumit cu nivelul arendei. Adică nu este una mare cum se vehiculează prin alte părți adică sume imense la hectar plus subvenție. La mine nu e cazul și plătesc la timp. Avem cam 1.300-1.400 de lei pe hectar. Eu plătesc tot fie an secetos, fie an bun, nu se ia în discuție să nu achităm arenda sau să plătim mai puțin. Deci și anul acesta care este unul mai slab plătesc la fel cum am plătit în anii buni și m-am lăudat cu producții mari”, a explicat Daniel Manea pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

  Valentin Popa, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor

  În sudul țării, Valentin Popa are o arendă de 1.300 de lei per hectar

  În sudul țării, Valentin Popa, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, plătește 1.300 de lei la hectar pentru suprafața pe care o are în arendă. Fermierul este de părere că plata în natură, direct cu grâu ar fi mai facilă pentru fermieri, având în vedere că la vânzarea producțiilor agriculturii se mai lovesc și de alte costuri.

  ”Toți fermierii, nu numai eu, își dau arenda cu prioritate către proprietarul de teren. Pentru că până la urmă pe proprietar nu îl interesează dacă ai avut producție sau nu. Foarte mulți te sună și înainte de recoltat să le dai banii. Dar mulți nu știu că noi la arendă în momentul în care le dai bani noi mai plătim și alte taxe către stat. Adică ei zic că au auzit că se vinde grâul cu 1.700 de lei tona dar noi am fi mai mulțumiți dacă le-am da grâul lor și am scăpa de grijă. Dar în momentul în care tu ca fermier îl vinzi deja intervin niște costuri și după aceea dai și banii jos proprietarului. La noi este 1.300 de lei la hectar ceea ce este destul de mult dar nu avem încotro pentru că știm că există o mare concurență și la nivel de țară și trebuie să ne aliniem dacă vrem să păstrăm terenul. Dar prețul nu îl fixăm noi ci este stabilit de Consiliul județean pe baza producțiilor medii raportate de fermieri. Deci există un proiect de hotărâre în luna noiembrie sau decembrie și se fixează”, a explicat fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

  Fermierul Dorinel Sas lucrează o suprafață de 200 de hectare de teren agricol în zona Sânnicolau Mare, județul Timiș

  În județul, Timiș arenda în ferma lui Dorinel Sas ajunge la 1.500 de kilograme la hectar

  În vestul țării, fermierul Dorinel Sas lucrează în zona Sânnicolau Mare, județul Timiș, o suprafață de 200 de hectare de teren agricol. Acesta a menționat că jumătate din teren este luat în arendă iar plata redevenței se face în funcție de calitatea terenului și numărul de hectare.

  ”Jumătate din suprafața pe care o lucrăm este în arendă. Noi avem mai multe tipuri de arendă, adică pentru proprietari care au la noi până în 10 ha la un loc și categoria I iar aici normal că avem redevența cea mai mare pe care o acordăm. Și mai este o categorie până în 5 hectare unde mai mai împarte și aici în alte sub-categorii. Pentru că nu poți să dau unitar aceeași arendă pentru că nu lucrezi același teren, nu ai aceeași calitate. Noi avem până la 1.500 de kilograme la hectar, cam atât este maxim. Noi facem contracte pe cinci ani și nu există să negociem dacă este an mai slab. Din contră când au fost diferențe mari de preț noi am compensat mereu, nu am avut nicio discuții cu proprietari care au la noi în arendă să le spunem că vecinul dă mai puțin sau mai mult. Noi vrem să fim competitivi pe piață ca orice fermier”, a menționat Dorinel Sas pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 


  Te-ar mai putea interesa

  Val de caniculă cu noi recorduri termice. Județele care au intrat sub alertă meteo până vineri Culturile fermierului Ion Olteanu, distruse de grindină. Sute de hectare – pagubă totală! Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului

  Ultimele știri

  Ard culturile! Incendii în câmp în Duminica Rusaliilor Tragedie la fabrica de lactate din Ibănești. Directorul și alți 2 lucrători au murit. A patra victimă, preluată cu elicopterul Prețul grâului a scăzut la Marea Neagră cu aproape 10 euro pe tonă