• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legume care se pot cultiva cu succes după o cultură de varză

    Iana Gore -

    Culturi care merg după cea de varză, în anul urmator. Ce legume puteți cultiva după varză, dar și ce nu trebuie să semănați sau să plantați după această cultură din familia cruciferelor, vă spunem în acest articol.

    Ce puteți să plantați după cultura de varză pentru anul viitor? Nu toți fermierii știu ce culturi pot fi plantatedupă cultura de varză ca solul să fie odihnit. Drept rezultat, se poate întâmpla ca solul să devină sărac, iar culturile noi să sufere. De aceea, respectați regulile de rotație a culturilor, schimbați anual locul de plantare pentru fiecare legumă.

    Scopul principal al rotației culturilor este de a menține solul fertil mai mult timp. Fiecare legumă folosește nutrienții în mod diferit. Dăunătorii și bacteriile periculoase nu vor putea să se acumuleze în sol ani de zile, iar culturile care vor fi plantate ulterior vor crește mai puternic decât culturile premergătoare care au suferit de anumite boli. Nu toate plantele sunt prietene între ele și s-ar putea să nu prindă rădăcină în solul în care premergătoare a fost o cultură concurentă. Acest lucru este legat din nou de ce substanțe și în ce cantitate consumă fiecare.

    Varza este o mare consumatoare de substanțe nutritive din sol, iar consumul său este cu atât mai mare cu cât sistemul său de rădăcină poate pătrunde în pământ până la o adâncime de un metru. În perioada de creștere, varza are nevoie de multă hrană, iar după recoltare, terenul pe care a fost cultivată rămâne foarte epuizat. Totodată, varza este o țintă pentru mulți dăunători, fiind adesea afectată și de boli. Chiar dacă ați efectuat toate măsurile necesare pentru a salva cultura, unele insecte și viruși pot rămâne în sol, iar anul viitor vor face pagube și în cultura următoare.

    De aceea, înainte de a înființa o nouă cultură pe terenurile unde cultura premergătoare a fost varza, trebuie să țineți cont de caracteristicile plantelor.

    Ce plantăm după varză

    Ce se poate planta după varză

    Nu toate plantele vor putea să se dezvolte în locul în care a fost varza, chiar dacă la sfârșitul sezonului s-a făcut o fertilizare consistentă. Cel mai bine este ca după varză să acordați atenție culturilor nepretențioase, care nu epuizează foarte mult solul și culturilor care au o nutriției diferită.

    Culturi care pot fi semănate sau plantate după varză includ: morcovii, vinetele, cartofii, țelina, pătrunjelul sau mărarul. De asemenea, și culturile verzi, dovleacul și dovleceii tărtăcuță vor crește bine în locurile unde a fost anterior sădită varza. De asemenea, după varză puteți să plantați răsaduri de roșii și de castraveți.

    Castraveți cultivați după varză

    Castraveți cultivați pe locul unde ați avut varză

    Chiar este recomandat să plantați răsadurile de castraveții pe locul unde ați avut varză. Varza este un premergător ideal pentru castraveți, în comparație cu roșiile și cartofii. Castraveții sunt nu sunt pretențioși și nu au nevoie de nutriție bogată, astfel încât compoziția nutritivă modestă a solului nu îi va deranja prea tare. Cu toate acestea, dacă doriți să obțineți o recoltă bună și gustoasă, tva fi nevoie să faceți și o fertilizare a solului.

    Roșii cultivate după varză

    Roșii cultivate pe locul unde înainte a fost varză

    Roșiile pot fi cultivate pe locul în care înainte ați avut cultură de varză. După recoltarea căpățânilor de varză, toamna săpați adân în solul și aplicați o fertilizare cu câte 5 kg de humus pe metru pătrat, precum și 25 g de superfosfat dublu și sare de potasiu.

    Dacă plantați soiuri înalte de roșii, trebuie să instalați suporturi. De asemenea, dacă în apropiere parceleli au fost straturi de cartofi, vinete, roșii sau alte culturi de solanacee, este necesară o protecție suplimentară împotriva dăunătorilor.

    Dovlecel cultivat pe locul unde înainte a fost varză

    Este o idee bună să plantați dovlecei după varză, doar să alegeți locul unde ați avut soiuri de varză timpurie sau cu timpurietate medie, altfel dovleceii nu vor avea recolta așteptată. La sfârșitul sezonului, după recoltarea verzei, săpați terenul la o adâncime de o jumătate de lopată și adăugați pentru fiecare metru pătrat câte o găleată de gunoi de grajd putrezit, 30 g de superfosfat și 15 g de sulfat de potasiu.

    Ceapă cultivată după varză

    Ceapă cultivată după varză

    Ceapa este o cultură care se dezvoltă bine în soluri bogate. Ori varza este o cultură care lasă solul sărac, deci nu vă recomandăm să puneți ceapă după varză. Puteți veni cu o cultură de ceapă după cartofi, roșii, castraveți sau dovlecel. O altă rețetă de succes este să alternați anual, pe aceeași suprafață, ceapa cu morcovii.

    Ardei cultivați după varză

    Ardei cultivați după varză

    Răsadurile de ardei se pot planta cu succes după culturile de crucifere, în special de varză. Ardeiul este destul de pretențios cu compoziția solului, dar va agrea pe terenurile unde ați avut varză. Toamna, după ce ați cules varza, îndepărtați buruienile de pe teren, săpați solul și aplicați 300-400 g de var la un metru pătrat pentru a-i reduce aciditatea.

    Ce legume nu se pot planta după varză

    O serie de legume nu se pot planta după varză pentru că vor avea o producție slabă, plantele nu se vor dezvolta. Cel mai periculos este să veniți după varză cu altă cultură din familia cruciferelor, precum napii, ridichiile, muștarul, hreanul sau rapița.

    De asemenea, după varză cresc cu dificultate căpșunile, leguminoasele (fasole, mazăre, soia, linte etc.).

    Monocultura de varză. Ce soi să alegeți

    De multe ori, fermierii se văd obligați să aibă monocultură de varză, adică pe același teren unde au avut varză, să cultive această cultură și anul următor. Riscurile sunt mari: producții reduce, atacuri puternice de boli și dăunători. Să spunem că totuși, veți investi în tratamente de protecție a culturii, marea problemă rămâne solul care este epuizat și care cu greu va putea asigura necesarul pentru încă o producție de varză. Prin urmare, după varză, veniți pe acel teren cu alte plante, iar după 2-5 ani puteți reveni cu varză pe parcela respectivă.

    Gălbenele lângă varză

    Totuși, dacă ați plantat varză după varză, aveți grijă să o protejați cultura de cei mai întâlniți dăunători: muștele de varză, fluturii albi, limacsi, coropișnița și molița varzei. Pentru a ține la distanță dăunătorii verzei, plantați gălbenele printre căpățânile de varză. Aceste flori medicinale vor alunga  cu mirosul lor insectele și, în plus, nu vor consuma multă apă și substanțe nutritive din sol.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till