• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Încep lucrările la sistemele de irigații. Guvernul a aprobat lista cu stațiile unde se fac investiții

    Angelica Lefter -

    Guvernul României a adoptat Hotărârea privind reacordarea recunoașterii caracterului de utilitate publică a unor amenajări de irigații sau a părților de amenajări de irigații, precum şi pentru modificarea şi completarea HG nr. 793/2016 pentru aprobarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România (PNI).

    Suma destinată Programului are o valoare de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în anul 2027.

    Anunțul a fost făcut la finalul ședinței de Guvern de astăzi, miercuri – 3 august, de către Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, care a menționat că prin această finanțare suprafața irigată din țara noastră va crește de la 1,8 milioane de hectare la 2,6 milioane de hectare.

    Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului

    ”Astăzi, în ședința de Guvern a fost aprobată lista pentru amenajările de irigații pentru care se va reacorda caracterul de utilitate publică. Totodată, și modificarea programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România, în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă totalul fondurilor alocate de la bugetul național până în anul 2027. Mai concret, cu această finanțare, va crește viabilitatea economică a sistemelor de irigații, amenajându-se chiar sisteme noi, de la 101 la 189 ridicându-se astfel de la 1,8 milioane de hectare suprafața irigată a României la 2,6 milioane de hectare”, a declarat Dan Cărbunaru.

    Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului a menționat că a fost aprobată înființarea a 50 de amenajări de desecare și drenaj care vor deservi o suprafață de 695.000 de hectare.

    Modificarea perioadei de implementare a Planului Național de Irigații până la sfârșitul anului 2027 va fi complementară programării din Planul Național Strategic (PNS), iar investițiile vor viza atât infrastructura secundară de irigații cât și cele la nivel de ferme.

    ”Totodată, înființarea a 50 de amenajări de desecare și drenaj pentru 695.000 de hectare și creșterea numărului de amenajări de irigații de la 89, inclusiv Canalul Siret-Bărăgan, prima sa etapă, la 156. Modificarea perioadei de implementare a Planului Național de Irigații până la sfârșitul anului 2027 va fi complementară programării din Planul Național Strategic urmând ca să fie sprijinite investițiile și în infrastructura secundară de irigații, dar și investițiile în sistemele de irigații la nivelul fermei cu 500 de milioane de euro din bani europeni. În acest fel, Ministerul Agriculturii, care și a înființat acest act normativ, își propune ca sistemul de irigații din România saă poată beneficia de un sprijin financiar și mai mare”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului la finalul ședinței Executivului.

    Prin actul normativ adoptat astăzi se aprobă lista pentru amenajările de irigații pentru care se reacordă caracterul de utilitate publică, dar și modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România.

    Actul normativ vizează următoarele acțiuni:

    Prin acest program, MADR își propune ca sistemul de irigații din România să poată beneficia de un sprijin financiar mult mai mare, fiind astfel îmbunătățite condițiile de dezvoltare și creștere, precum și obținerea de cantități mărite de producție la hectar.

    Anexa cu proiectele de investiții în irigații o găsiți AICI.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!