• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recomandările CEO-ului Rodbun pentru fermieri: Sămânța certificată, genetica autohtonă și investițiile în irigații

    Adrian Radu -

    Războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la input-uri și seceta care a compromis culturile si profiturile fermierilor. Aceasta este radiografia anului agricol 2022. Despre toate aceste probleme, dar și despre soluții a vorbit Octavian Petrescu, Director executiv Rodbun Grup SA, în cadrul emisiunii AgroStrategia.

    Cultivarea sămânței certificate și creșterea numărului de suprafețe irigate sunt soluții propuse de Octavian Petrescu pentru supraviețuirea agriculturii românești.

    Directorul Rodbun a subliniat încă o dată avantajele semințelor certificate, care înseamnă producţii mari, constante, de bună calitate şi stabile în condiţiile climatice din ce în ce mai dificile din ţara noastră.

    ”Potrivit studiilor, la nivelul anului 2021 se cultivau 500 000 de hectare de porumb cu sămânță necertificată. Noi ar trebui să cultivăm fiecare petec de pământ din țara asta cu sămânță certificată. Este o diferență de 40% de randament, de producție între marfa certificată și cea din hambar”, a explicat Octavian Petrescu.

    Compania Rodbun a fost consecventă în promovarea geneticii românești, în contextul concurenței acerbe cu companiile multinaționale. Potrivit lui Octavian Petrescu, INCDA Fundulea a menținut pasul cu dezvoltarea soiurilor adaptate noilor condiții, însă bugetele de care dispune stațiunea de cercetare sunt extrem de mici față de cele ale companiilor private.

    ”Din punct de vedere al agriculturii, noi trebuie să lucrăm foarte mult pe genetica semințelor, astfel încât ele să fie mai adaptate noilor condiții. Asta e un punct. Al doilea punct este ce ne facem cu genetica românească. În ultimii ani nu aș putea spune ca INCDA Fundulea a pierdut un pic mersul sau că a rămas un pic în urmă, spun doar că niște companii private investesc sume de 1000 de mai mari decât are INCDA buget”, a mai explicat reprezentantul Rodbun.

    Menținerea unui sector agricol competitiv presupune, totodată, investiții in irigații. Potrivit managerului Rodbun, diferența între randamentele suprafețelor irigate, față de cele neirigate reprezintă cel mai bun exemplu pentru care aceste investiții devin esențiale. Lipsa unei infrastructuri adecvate de irigații contribuie la limitarea oportunităţilor de dezvoltare economică în pofida existenţei potenţialului din agricultură.

    Compania Rodbun are deja implementate sisteme de irigații la fermele partenere, urmând ca pe viitor sa depună noi proiecte pentru exploatații din județele Călarași, Iasi, Vaslui, Brăila și Dolj.

    Octavian Petrescu a vorbit și despre dificultățile accesării finanțărilor pentru irigații. Adesea, finalizarea acestor proiecte este întârziată cu 2-3 ani din cauza autorizațiilor.

    ”Avem zeci de chichițe tehnice, autorizații de construcție, care au nevoie de studiu geologic, mai trece o lună, mai trec două si mai trec doi ani sau trei ani în sistemul ăsta până se pun lucrurile la punct” a completat Octavian Petrescu.

    În opinia managerului Rodbun, înfiițarea unui Stat Major al Irigațiilor, care să aibă un contact direct cu OUAI-urile (organizaţii sau federaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigat) ar ajuta la ocolirea traseului birocratic.

    Materialul a fost difuzat pe 28 iulie 2022 în cadrul emisiunii Fermierii României, de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența. Emisiunea este moderată de Vlad Macovei.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor: Salt pentru grâu, porumb și rapiță. Prețuri astăzi în portul Constanța Plăți APIA 2024. Subvenții care se plătesc fermierilor în această lună Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp

    Ultimele știri

    Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Vacile unui unui fermier au murit în chinuri groznice. Crescătorul este convins că animalele fost otrăvite Majorarea subvențiilor și achiziția de animale cu fonduri UE – subiecte fierbinți la întâlnirea Barbu-Wojciechowski