• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA: De luni, 8 august, plăți în avans pentru crescători! Cuantumuri noi: 1.159 lei/vacă lapte și 54,61 lei/ovină!

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de bovine și ovine vor putea obține mai devreme banii pentru subvențiile acordate pe cap de animal pentru campania 2022. La cererea mai multor asociații de profil, ministrul Agriculturii, Petre Daea, împreună cu șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, au decis ca adeverințele-punte să fie eliberate și crescătorilor de animale, atât pentru schemele privind Ajutorul Național Tranzitorii Zootehnice (ANTZ), cât și pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ).

    În data de 20 iulie, mai multe asociații care reprezintă crescători de animale au solicitat a ministrului Agriculturii, Petre Daea și directorului general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, ca și fermierii cu efective de animale să beneficieze de adeverința-punte de la APIA pentru a primi subvențiile mai devreme în avans prin credite de la bănci, similar fermierilor din sectorul vegetal.

    ”În contextul actual, în care crescătorii de taurine întâmpină cele mai dificile momente cauzate de seceta care îi obligă să producă furaj insuficient și mai ales slab calitativ, când există o presiune în creștere a costurilor cu inputurile și când lipsa de predictibilitate a producției zootehnice este tot mai persistentă, crescătorii de taurine au nevoie de sprijinul reprezentanților MADR și APIA. Așadar, fermierii membri ai Asociației Crescătorilor de Vaci HolsteinRo, ai Asociației Aberdeen Angus România și ai Federației Crescătorilor de Bovine afiliați Federației ProAgro, alături de colegii și partenerii membri ai LAPAR, Asociația Forța Fermierilor (AFF), Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – Bovicoop, ai Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România, ai Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental și ai Asociației Crescătorilor Bovinelor pentru Carne din România vă solicită sprijinul în vederea includerii fermelor de taurine în lista beneficiarilor de adeverințe APIA necesare pentru contractarea de credite cu garanție de la stat”, se arăta în solicitarea fermierilor.

    Crescătorii au cerut, în cadrul adresei citate, introducerea pe lista schemelor pentru care se eliberează adeverință pentru credite și următoarele subvenții: Ajutor Național Tranzitoriu 7, Ajutor Național Tranzitoriu 8, Cadru temporar Covid-19 și respectiv Sprijin Cuplat în Zootehnie (SCZ).

    Adeverințele pentru crescătorii pot fi cerute de luni, 4 august

    În urma adresei primite, conducerea MADR a luat decizia ca Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să elibereze adeverințe și pentru crescătorii de animale. Măsura, prevăzută într-un ordin de ministru – Ordinul nr. 214/2022, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 763 de vineri, 29 iulie, în cazul Ajutoarelor Naționale Tranzitorii Zootehnice (ANTZ).

    Conform actului normativ, adeverința se eliberează ANTZ, atât la bovine, cât și la ovine și caprine. Valoarea înscrisă de APIA în adeverința eliberată va fi de 65% din cuantumul în lei stabilit de APIA în baza plafoanelor prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 294/2022 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic pentru anul de cerere 2021, respectiv:

    Adeverințele punte se eliberează începând de luni, 8 august

    Potrivit convențiilor APIA cu instituțiile bancare și nebancare, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2022, a Cererii unice de plată pentru schemele de ajutoare naționale tranzitorii și/sau sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și numărul de animale confirmate în urma efectuării unui prim control administrativ. Totodată, prin adeverința eliberată de APIA, se confirmă că fermierul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru schemele din sectorul zootehnic și că acesta îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a declarat joi – 4 august, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că fermierii vor putea să ceară adeverințele începând de luni, 8 august. ”Ne pregătim să eliberăm adeverințele și pentru crescătorii de animale, începând de luni, 8 august. Sumele înscrise pot fi atât pentru ANTZ cât și pentru SCZ, sume raportate în lei la anul 2021. Suma încrisă va fi de 65 la sută din totalul subvențiilor. Avem deocamdată 5 bănci care sunt înscrise strict pentru sectorul zootehnic”, a explicat șeful APIA.

    Cuantumurile SCZ pe care APIA le va înscrie în adeverința pentru subvențiile în avans sunt următoarele:

    Conform prevederilor Convenției, dobânda aferentă contractului de finanțare pentru beneficiarii sprijinului acordat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură este de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

    Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

    Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale