• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Control APIA în ferme – procedura standard. Obligații pentru funcționari și fermieri

  Roxana Dobre -

  Documentele pe care inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le solicită fermierilor la controlul pentru subvenții în teren, campania de vertificări fiind în plină desfășurare după ce a demarat la 11 iulie și se va încheia la 30 septembrie.

  APIA Gorj a anunțat într-un buletin informativ ce documente cer inspectorii agenției dar și ce drepturi au aceștia în timpul actului de control. Conform sursei citate, inspectorii care efectuează controlul pe teren au dreptul:

  – să solicite fermierului prezent la faţa locului, identificarea pe teren a limitelor parcelelor declarate;
  – să solicite documentele legate de scopul controlului şi efectuarea de fotocopii ale documentelor, în funcţie de caz;
  – să solicite fermierului accesul în exploataţie pentru a verifica: numărul de animale, depozitele de materiale (magaziile), existenţa platformei de gunoi de grajd, existenţa instalaţiilor utilizate pentru irigat şi a celor de administrare a pesticidelor, etc.

  Efectuarea controlului pe teren în vederea identificării/stabilirii suprafeței parcelelor declarate și a verificării culturilor declarate sau activității minime efectuate, se poate face și în lipsa fermierului controlat, inspectorul având suficiente elemente pentru identificarea și determinarea suprafețelor declarate de fermieri în cererea de plată, sub semnătura acestuia.

  Anunțarea controlului se face obligatoriu

  Totuși, mai subliniază APIA Gorj, anunțarea controalelor la fața locului se va face obligatoriu, în cazul controalelor pe teren care au ca scop de control verificarea cerințelor și standardelor relevante pentru ecocondiționalitate și a angajamentelor privind măsurile de dezvoltare rurală (Măsura 10, Măsura 11, Măsura 8 şi Măsura 15), sau în cazul controalelor executate în urma selecțiilor manuale, la solicitare (sesizări/autosesizări, contestații etc.).

  ”În cazul în care fermierul/beneficiarul, deşi notificat, nu poate fi prezent, acesta este obligat să împuternicească o altă persoană în baza unei declaraţii pe propria răspundere şi a unei copii după buletinul sau cartea de identitate a beneficiarului exploataţiei, documente care vor fi anexate dosarului de control. Odată cu anunțul controlului, fermierul va fi înștiințat că trebuie să prezinte documente necesare în funcție de scopul controlului, (ex. planul de fertilizare, caietul de agromediu/agricultura ecologică, documente de utilizare a apei pentru irigații, certificat de atestare profesională eliberat de unitățile fitosanitare care atestă activitatea de utilizare a produselor de uz fitosanitar pentru substanțele din lista I si II de toxicitate, evidența produselor folosite pentru tratamentul plantelor, raportul de control întocmit de OC, bonuri de consum, contracte si facturi pentru prestări servicii, etc)”, completează APIA Gorj.

  Aceeași sursă, controlul realizat în prezenţa fermierului este la fel de important ca cel realizat în absenţa acestuia, însă dacă situaţia o impune, trebuie să fie luate toate măsurile necesare pentru a se asigura că fermierul este prezent atunci când se realizează controlul.

  Ce obligații au fermierii care au picat la control

  APIA Gorj mai anunță și ce obligații au fermierii selectați la control. Aceștia trebuie să:

  – să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei;
  – să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de scopul controlului;
  – să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură.

  ”În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s -a solicitat sprijin devine neeligibil”, mai subliniază APIA Gorj.

  Reamintim că eșantionul de control extras din baza de date APIA, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și ecocondiționalitate din cererea unică de plată, conține un număr total de 56.177 dosare unice pentru care vor fi realizate verificări din perspectiva respectării normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:

  -51.050 dosare eșantion scheme de sprijin pe suprafață;
  -5.233 dosare eșantion scheme de sprijin sector zootehnic;
  -15.112 dosare eșantion ecocondiționalitate.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii vor fi despăgubiți cu 3.500-4.000 lei/ha pentru culturile calamitate Șeful APIA – anunț pentru fermierii care așteaptă plata finală a subvențiilor Ministerul Agriculturii: APIA a început plata subvențiilor ANT! Primele sume care intră în conturi

  Ultimele știri

  Casa Verde 2024 – buget record pentru instalarea panourilor solare Programul Rabla pentru Tractoare – aprobat! Fermierii primesc bani pentru achiziția de utilaje noi Guvernul a aprobat subvenția de 25 lei pe familia de albine. Cererile se depun la DAJ