• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Urgent APIA! Termen de 10 zile pentru ca acești fermieri să nu-și piardă subvenția!

    Angelica Lefter -

    Termen de 10 zile pentru fermieri să anunțe Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a nu pierde subvențiile aferente suprafețelor care au suferit pierderi în urma incendiilor.

    Fermierii pot rămâne fără subvențiile pe terenuri de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), dacă nu respectă normele impuse de autorități în ceea ce privește arderea miriștilor sau resturilor vegetale de pe terenurile arabile sau pajiști.

    Cu alte cuvinte, fermierii au interdicție pentru această practică, iar dacă nu o respectă pot rămâne fără subvențiile APIA aferente anului în curs.

    În cazul în care constată că focul a fost provocat, ei se pot prezenta în decurs de 10 zile de la producerea evenimentului, la sediile județene ale APIA, cu o copie după sesizarea depusă și înregistrată la Poliție sau la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) privind producerea acestui fapt.

    Agricultorii pot rămâne fără subvențiile APIA dacă încalcă interdicțiile de ardere a miriștilor și resturilor vegetale

    Într-un buletin informativ, centrul județean Gorj al APIA informează și atrage atenția fermierilor asupra interdicției arderii miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente, prevedere reglementata de standardul GAEC 6.2 al Ordinului MADR/MMAP/ANSVSA nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea.

    ”Respectivele fapte reprezintă încălcarea angajamentelor asumate la depunerea cererilor de plată la APIA, în ceea ce priveşte respectarea normelor de ecocondiționalitate, respectiv a bunelor condiţii agricole şi de mediu care condiționează primirea, totală sau parțială, a sprijinului financiar acordat prin intermediul APIA. Totodată, aceste fapte atrag sancţiuni administrative prin aplicarea de reduceri la sumele autorizate la plată, care pot ajunge chiar la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru anul în curs (de la 5% până la 100%), în funcţie de amploarea (răspândirea la terenuri sau exploatații învecinate) şi persistenţa în timp a urmărilor produse”, se arată în informarea APIA.

    Fermierul are 10 zile să se prezinte la APIA, după ce a înștiințat în prealabil oamenii legii sau ISU

    Totodată este explicat că gravitatea faptei este întotdeauna mare, indiferent de suprafața afectată, și atrage efectuarea controlului APIA la toate parcelele fermei, inclusiv cele neafectate de astfel de fapte. Altfel stă situația dacă terenul a fost incendiat de persoane necunoscute.

    ”În cazul în care fermierul constată că suprafețe ale exploatației sale au fost arse, focul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi penalizat, acesta trebuie să prezinte la APIA, în decurs de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului, o copie după sesizarea depusă și înregistrată la Poliție sau la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență privind producerea acestui fapt”, arată reprezentanții APIA.

    APIA îi avertizează pe fermieri că se fac controale pentru a se stabili dacă beneficiarii de subvenții recurg la practica ilegală a incendierii terenurilor

    APIA mai informează că a încheiat Protocolul de colaborare cu Garda Națională de Mediu și cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în baza căruia părțile se angajează să colaboreze pentru creșterea eficienței acțiunilor de control privind respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene și naționale a bunelor condiții agricole și de mediu, referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, pentru protejarea mediului împotriva poluării și prevenirea incendiilor.

    Reprezentanții APIA menționează că, respectarea cerinței GAEC 6.2 se verifică la nivelul parcelei agricole a fermierilor care au depus cereri unice de plată, elementul de control reprezentându-l existența unor indicii privind arderea miriștilor sau a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente, potrivit Anexei nr. 2 din Ordinul MADR nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sancțiuni administrative pentru ecocondiționalitate aplicabil schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri începând cu anul 2016, cu modificările și completările ulterioare.

    ”Fermierii sunt rugați să evalueze corect riscurile și să conștientizeze că intensificarea incendierii miriștilor și resturilor vegetale rezultate după recoltarea culturilor de pe terenurile arabile are consecințe negative atât asupra solului și mediului înconjurător, cât și asupra siguranței și sănătății oamenilor și animalelor”, se arată în comunicarea APIA către fermierii din întreaga țară.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!