Nu ratați Sărbătoarea Tuberozelor de la Hoghilag – ediția 2022, în weekendul acesta (6-7 august)!
Angelica Lefter -”Sărbătoarea Tuberozelor de la Hoghilag” – ediția 2022 – își deschide porțile în comuna sibiană în acest sfârșit de săptămână pentru toți iubitorii de flori, natură, tradiție și cultură.
Evenimentul, aflat la ce-a de-a VII-a ediție, al cărui partener media este Agrointeligența – AGROINTEL.RO, a reușit să pună pe harta turistică a țării comuna Hoghilag din județul Sibiu. Astfel, anual vin aici mii de vizitatori pentru a se bucura de cele peste 5 hectare cultivate de localnici cu tuberoze.
Manifestarea, care are loc în primul weekend din luna lui gustar, anul acesta în zilele de 6 și 7 august, și aduce în prim plan ”Tuberoza de Hoghilag”, care este a treia floare din Europa ce urmează să primească de la Comisia Europeană recunoașterea ca produs cu ”Indicație Geografică Protejată”.
”Sărbătoarea Tuberozelor de la Hoghilag” se va desfășura în zilele de 6 și 7 august 2022, în comuna Hoghilag, județul Sibiu
Astfel, Primăria comunei Hoghilag, împreună cu Asociația ”Centrul de excelență pentru promovarea comunei Hoghilag” organizează pe data de 6 august 2022 ”Sărbătoarea tuberozelor de la Hoghilag”, eveniment prin care este promovată cultivarea acestor flori foarte cunoscute și apreciate încă de la începutul secolului al XX-lea, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO Ionuț Diaconeasa, consilier pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
”Ca în fiecare an în primul weekend din luna august, anul acesta se va organiza Sărbătoarea Tuberozelor, în zilele de 6 și 7 august, în comuna Hoghilag. Noutățile față de anul trecut sunt că se vor desfășura evenimente și acțiuni cu un caracter cultural pronunțat în satele aparținătoare. Comuna Hoghilag mai are 2 sate în afară de Hoghilag, Valchid și Prod. În fiecare sat vor fi evenimente care sunt trecute în detaliu în program. În mare, se va face un tur ghidat al grădinilor de tuberoze, cu voluntari din comună și voluntari studenți de la Facultatea de Științe Agricole de la Sibiu. Ei vor însoți publicul și vor da și explicații tehnice de specialitate turiștilor, sunt și vorbitori de limbi străine, deci vor prelua și turiști străini, deci este foarte bine organizat. La infopoint-ul de lângă Biserica Evanghelică se formează grupurile de turiști și merg și fac tururi ghidate ale grădinilor de tuberoze”, a explicat Ionuț Diaconeasa.
Târg de produse locale și artizanat, la ”Sărbătoarea Tuberozelor de la Hoghilag”
Programul ”Sărbătorii Tuberozelor” mai cuprinde un târg de produse locale cu preparate tradiţionale, ateliere de creaţie pentru copii si adulţi, proiecţii de filme şi concerte, după cum a completat Ionuț Diaconeasa.
”Este și un târg cu produse locale, produse agroalimentare locale, dar și produse de artizanat, unde au avut prioritate locuitorii comunei Hoghilag. Mai este cineva cu o bere locală, bere Avrig, este o bere produsă în județul Sibiu și altcineva cu produse de mangalița, de la Rahovița, care va face preparate gătite din carne de porc mangalița. În rest vor fi produse din toate sectoarele: produse apicole, panificație, legume-fructe proaspete, procesate, procesate din carne, de toate”, a explicat consilierul pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Programul ”Sărbătorii Tuberozelor” de la Hoghilag 2022
Sărbătoarea Tuberozelor Hoghilag 2022: Sâmbătă – 6 august
Loc de desfășurare: Tărâmul Tuberozelor
12:00-22:00 Târg de produse și bunătăți locale – Hoghilag, Valchid și Prod;
12:00-22:00 Expoziție cu vânzare produse locale ”Asociația Centrul de Excelență pentru Promovarea Comunei Hoghilag”;
12:00:22:00 Turul culturilor de tuberoze;
12:00-19:30 Morar Anamaria- ”Atelier compostare, Atelier presare, Herbarium: miresme bilbice”;
14:00-18:00 Mihaela Sava – ”Atelier Botanic Tuberoza de Hoghilag”;
14:00-18:00 Dinu Georgiana- ”Atelier împletit din tuburi de hârtie reciclată realizând obiecte decorative”
17:00-18:00 Teatru pentru copii ”Corbul și Vulpea” adaptare de Eugen Pădureanu după Jean de la Fontaine prezentat de teatrul TACT Sighișoara și Asociația Reactor 10/90;
Sărbătoarea Tuberozelor Hoghilag 2022: Sâmbătă – 6 august
Loc de desfășurare: Biserica Evanghelică din Hoghilag
12:00-12.30 Prezentare monumente istorice: – Eugen Vaida președintele Asociației Monumentum;
12:30 – 13.30 Grupul vocal: ”Mugurașii de pe Târnavă”;
13:30 – 14:00 Muzică Ușoară cu Poșta Nicolae;
14:00 – 16:00 Proiecție de film: ”Orgile din Transilvania”;
16:00 – 17:00 Lansare de carte: ”Monografie Valchid satul meu natal”-Asociația Comunităților Săsești Valchid- traducere Mihai Florea. Prezintă Mihai Florea;
18:00 – 19:00 Muzică Pop-Rock- Dinamic Unplugged;
19:00 – 20:00 Recital violoncel-ansamblul PlaCello: Răzvan Suma și Ella Bokor;
20:00 – 21:00 Mini-recital de romanțe și muzică tradițională: Luminița-Maria Dejan.
Sărbătoarea Tuberozelor Hoghilag 2022: Duminică – 7 august
Loc de desfășurare: Tărâmul Tuberozelor
12:00-20:00 Turul culturilor de tuberoze;
12:00-22:00 Târg de produse și bunătăți locale – Hoghilag, Valchid și Prod;
12:00-22:00 Expoziție cu vânzare produse locale ”Asociația Centrul de Excelență pentru Promovarea;
12:00-19:30 Morar Ana-Maria-”Atelier de compostare/Atelier de presare Herbarium Mobilis Miresme Biblice;
14:00-18:00 Dinu Georgiana- ”Atelier împletit din tuburi de hârtie reciclată realizând obiecte decorative”;
16:00-17:00 Teatru pentru copii ”O capră… doi iezi… ș-un lup” adaptare scenică după Ion Creangă, coregrafia Nora Ioanovici, un spectacol de Nelu Roman, prezentat de teatrul TACT Sighișoara și Asociația Reactor 10/90;
Sărbătoarea tuberozelor Hoghilag 2022: Duminică – 7 august
Loc de desfășurare: Biserica Evanghelică din Hoghilag
13:00 – 15:00 Lansare de carte ”Întoarcerea din urmă-Nicolae Suciu 70”, editura Vatra Veche 2021. Prezintă Nicolae Băciuț, directorul Direcției de Cultură Mureș și editorul cărții.
15:00 – 16:00 Cuvânt de învățătură cu Părintele Constantin Necula cu tema ”Schimbarea la Față a Domnului/Sărbătoarea Luminii;
16:30 – 17:00 Grupul vocal ”Almășanul”;
17:00 – 18: 00 ”Elevii clasei pian a Școlii Populare de Arte și Meserii” Ilie Michelin Sibiu, prof. Gheorghe Popescu, director Pinca Alina
18:00 – 19:00 Muzică de fanfară – Fanfara Săsească ”Neppendorfer Blaskapelle”;
INFO POINT: Biserica Evanghelică din Hoghilag
Ionuț Diaconeasa, consilier MADR: Documentația este în stadiul final și în foarte scurt timp va fi trimisă la Comisia Europeană pentru a deveni produs cu ”Indicație Geografică Protejată”
Așa cum deja se știe, ”Tuberoza de Hoghilag” este a treia floare din Europa care va primi de la Comisia Europeană recunoașterea ca produs cu ”Indicație Geografică Protejată” alături de ”Azaleea de Gent” din Belgia și ”Trandafirul de Szoregy” din Ungaria, iar pentru acest lucru autoritățile locale au făcut toate eforturile necesare acestui proces.
”Anul trecut, tuberoza de Hoghilag s-a promovat foarte bine pentru că lumea conștientizează că este a treia floare din Uniunea Europeană care este prezentată Comisiei Europene, după trandafirul de Szoregy și azaleea din Belgia. Lumea vrea să vină să vadă a treia floare care se certifică la Comisia Europeană și prima floare din România. În momentul de față documentația se află la Ministerul Agriculturii. Acum, în țara noastră, deși nu exista, este un organism care poate certifica flori, pentru că la Comisia Europeană se recunoaște faptul că ei cultivă aceste flori conform unui caiet de sarcini certificat de un organism independent. Documentația este în stadiul final și în foarte scurt timp va fi trimisă la Comisia Europeană. Ca și durată sperăm că la anul să o avem înregistrată, cel mai rapid produs înregistrat în România a fost telemeaua de Sibiu care s-a înregistrat într-un an și 9 luni, iar în rest, 3,4 sau 5 ani. Aici sperăm să nu fie cazul”, a mai specificat consilierul MADR, Ionuț Diaconeasa.
La eveniment a fost invitat și ministrul Agriculturii, Petre Daea, alături de alte oficialități.
”Este invitat ministrul Agriculturii, secretari de stat de la Ministerul Agriculturii, directorii din aparatul de specialitate al ministerului, autoritățile locale și președinta Consiliului Județean, prefectul de Sibiu și mulți alți invitați din toată țara”, a amintit Ionuț Diaconeasa.
Suprafața cultivată cu tuberoze a crescut la 5,5 hectare în 2022, de la 4,2 hectare în 2021
Despre impactul pe care ”Sărbătoarea tuberozelor de la Hoghilag” îl are asupra comunității, Ionuț Diaconeasa spune că reprezintă cel mau bun exemplu care putea fi dat pentru dezvoltarea unei comunități pe baza unui produs.
”Va fi un număr de turiști mai mare decât anul trecut. Acest lucru este întărit chiar de exemplul de bune practici despre cum se dezvoltă o comunitate pe baza notorietății unui produs. Schemele europene de calitate au fost gândite exact pentru acest scop: să identificăm produse locale de calitate, Comisia Europeană să le recunoască această calitate și comunitățile din mediul rural să se dezvolte pe baza notorietății acestui produs. Și aici este exemplul perfect, este cel mai bun exemplu despre cum poate înflori o comunitate, pentru că evenimentele se extind și înainte de sărbătoare și după sărbătoare, până în luna octombrie. Și acum producătorii sunt în stadiul în care au fost contactați de parteneri cu forță, parteneri financiari pentru a-i ajuta. S-au strâns și niște fonduri pe asociație, este primul an în care ei beneficiază de pe urma constituirii într-o formă asociativă – Centrul de excelență pentru promovarea comunei Hoghilag”, a punctat Ionuț Diaconeasa, consilier pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Oficialul a completat că au rămas aceeași cultivatori de tuberoze în Hoghilag, în număr de 40, dar s-a mărit suprafața cultivată la 5,5 hectare de la 4,2 câte erau înregistrate anul trecut. Mai mult, în acest an, Fundația Ambulanța pentru Monumente de la Sibiu se află la Hoghilag pentru renovarea Bisericii Evanghelice, unde se desfășoară evenimentul. Ar fi încă un motiv în plus pentru care producătorii de tuberoze reprezintă un liant între tradiție, cultură și bune practici care fac din Hoghilag un punct de atracție pe harta turistică a României.