• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Alertă în Giurgiu: Două focare de PPA în doar 2 zile. Alte 100 de îmbolnăviri active la porci mistreți!

  Roxana Dobre -

  Este alertă sanitar-veterinară în județul Giurgiu, după ce autoritățile au anunțat că în doar câteva zile au fost înregistrate două focare de pestă porcină africană în gospodăriile individuale. Cazurile s-au semnalat în localitățile Clejani și Băneasa, care se adaugă altor peste 100 de îmbolnăviri active la porci mistreți.

  Primul caz anunțat de Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu a fost confirmat în comuna Băneasa, judeţul Giurgiu într-o exploataţie nonprofesională. Conform unui comunicat al instituției, a fost stabilită zona de protecție și zona de supraveghere raportată din punctul de diagnosticare a focarului, după cum urmează:

  -o zonă de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localităților: Băneasa, Pietrele.
  -o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecţie, pe raza localităților: Braniștea, Gostinu, Puieni, Vlad Țepes, Plopșoru, Daita, Frasinu, Sf. Gheorghe.

  ”Mişcarea animalelor din zonele de protecție și supraveghere este restricţionată astfel: deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicţie nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe şosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinați tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecţie şi se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată.
  în zona de protecţie, nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale”, mai anunță autoritățile veterinare.

  Măsuri drastice pentru zonele de supraveghere

  În zona de supraveghere, mai subliniază DSVSA Giurgiu, nici un animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploataţie în cursul primelor şapte zile fără autorizarea autorității veterinare locale.

  În județul Giurgiu, la data de  5 august erau active 2 focare de PPA la porc domestic, în exploataţii nonprofesionale (Clejani, Băneasa) și 108 de cazuri la porcii mistreți în 17 fonduri de vânătoare.

  ”Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale. Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului PPA. Achiziţionarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de extindere a Pestei Porcine Africane, în acest caz proprietarii de animale putând fi sancționați contravenţional, fapt ce duce, implicit, la neacordarea despăgubirilor cuvenite, în cazul apariţiei bolii”, a mai explicat DSVSA Giurgiu.

  Un alt risc de apariţie a Pestei Porcine Africane în gospodărie, arată aceeași sursă, îl reprezintă introducerea furajelor recoltate de pe câmp și administrarea în hrana suinelor înainte de perioada de aşteptare recomandată. ”De asemenea, este interzisă administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare rezultate din gospodăria proprie sau procurate de la unităţile de alimentație publică. Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetăţenilor, în special a crescătorilor de porci, apariţia unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic”, a mai arătat sursa citată.


  Te-ar mai putea interesa

  Programul Early Sales de la Agricover. Fermierii economisesc 20% din prețul inputurilor și pot achita la recoltă Consultanți pe fonduri europene, acuzați că au luat banii oamenilor, dar nu depuneau niciun proiect Dimitrie Muscă: ”Mulți se plâng că nu au forță de muncă. Nu i-au plătit, de aceea nu au muncitori”

  Ultimele știri

  Rentează irigarea prin picurare în câmpurile de porumb? Rezultatul votului din Elveția la referendumul privind interzicerea creșterii animalelor în ferme Taxa de solidaritate ar putea aduce o scădere a prețurilor la îngrășăminte