Recoltele din Satu Mare suferă de secetă. Fermier din Carei: Dacă ploua când trebuia, aveam producții de grâu mai mari cu 1.000 de kilograme/ha
agrointeligenta.ro -La nivelul judeţului Satu Mare, Direcţia Agricolă nu a centralizat încă datele legate de producţia de grâu întrucât secerişul este încă în plină desfăşurare. Totuși, dint-o consultarea a celor mai mari asociaţii agricole din zona Carei-Tăşnad, unde se înregistrează cele mai ridicate producţii la cereale, reiese că nivelul recoltelor de anul acesta nu va creşte deloc, ci se va menţine la nivelul celor din 2013, care a fost un an bun pentru agricultura sătmăreană.
Din păcate, în zona Carei-Tăşnad, producţiile record prognozate au fost afectate de lipsa precipitaţiilor de la începutul anului. Seceta ar putea afecta grav şi alte culturi, cum ar fi cele de porumb, sfeclă de zahăr şi floarea soarelui.
Pierderi de o tonă la hectar
La nivelul Societăţii Agricole Înfrăţirea Carei, cea mai importantă societate de profil din zonă, recolta de grâu a fost mai scăzută decât anul trecut, însă grâul are o calitate foarte bună.
“Seceta ne-a afectat producţia de grâu. Sper ca la finalul secerişului să avem o producţie medie de peste 5.000 kilograme la hectar. Dacă ar fi fost precipitaţii când era nevoie, producţia era mai mare cu circa 1.000 de kilograme la hectar”, ne-a declarat preşedintele SA Înfrăţirea Carei, Liviu Ciucoş. Din cauza secetei, vor fi probleme cu culturile de sfeclă de zahăr, floarea soarelui şi cele de porumb. Astfel, faţă de cele 4 tone/hectar înregistrate anul trecut la floarea soarelui, preşedintele Liviu Ciucoş se aşteaptă anul acesta la producţii de 2 tone/hectar. La fel şi în cazul porumbului, unde se aşteaptă la producţii de 4.000- 4.500 kilograme la hectar faţă de cele 10.000 de kilograme/hectar recoltate în 2013.
Seceriş început bine la Petreşti
Seceta a afectat producţia de grâu şi în zona comunei Petreşti. “Am început secerişul pe o parcelă, una dintre cele mai bune. Producţia medie pe respectiva parcelă a fost de 6.200 kilograme/hectar. Însă când vom finaliza recoltarea pe toate parcelele media va fi cu totul alta. Deocamdată nu pot să fac o comparaţie exactă faţă de anul trecut, însă am constatat că seceta a afectat destul de tare productivitatea”, ne-a declarat Francisc Mozer, preşedintele Societăţii Agricole Petreşti, una dintre cele mai performante societăţi din domeniu din judeţul Satu Mare. Acesta a adăugat că seceta periclitează şi celelalte culturi în zona comunei Petreşti, în special pe cele de porumb.
Producţie egală cu cea de anul trecut
Producţii aproximativ egale cu cele de anul trecut la grâu s-au obţinut la nivelul SC Agrind SA Tăşnad, una dintre cele mai puternice societăţi agricole din zonă. “La grâu vom avea în acest an o producţie medie de circa 5.000 de kilograme la hectar, cam la fel ca şi anul trecut. Este o producţie foarte bună pentru zona noastră. Ne-am confruntat cu atacul de şoareci, care ne-a provocat foarte mari pagube”, ne-a declarat directorul SC Agrind SA Tăşnad, Oliviu Buzgău. Acesta s-a declarat mulţumit de producţia de 3.600- 3.700 kilograme/hectar la rapiţă, însă s-a arătat îngrijorat de efectele pe care seceta le-ar putea avea asupra porumbului şi al altor culturi.
Preţ prea scăzut la grâu
Societăţile agricole susţin că producţia bună de grâu nu va avea influenţe asupra preţului acestuia. Potrivit informaţiilor vehiculate pe piaţa cerealelor, firmele care achiziţionează grâu ar oferi în jur de 65 de bani/kg. Un asemenea preţ nu este privit prea bine de marile societăţi agricole. “În prezent, se vehiculează un preţ de 65 de bani pentru kilogramul de grâu. Este un preţ prea mic, mai ales că grâul de anul acesta este foarte bun din punct de vedere calitativ. Nu o să-l vând fără 75 de bani/kg, mai bine îl ţin depozitat”, ne-a declarat directorul SC Agrind SA Tăşnad, Oliviu Buzgău. De aceeaşi părere este şi preşedintele Societăţii Agricole Înfrăţirea Carei, Liviu Ciucoş. “Grâul recoltat încă nu se prea vinde. Deocamdată, se vorbeşte de un preţ de 65 de bani/kg. După părerea mea este foarte puţin. Un preţ de 75 de bani pentru kilogramul de grâu ar fi un preţ relativ corect”, spune Liviu Ciucoş.
Sursa: Gazeta de Nord-Vest