Producătorul de îngrășăminte Biolchim, cumpărat de conglomeratul american Huber
Mircea Olteanu -Conglomeratul american J.M. Huber Corp. a încheiat un acord obligatoriu privind preluarea producătorului italian de îngrășăminte Biolchim de la firmele de investiții de capital NB Renaissance și Chequers Capital.
Tranzacția – a cărei valoare s-a ridicat la aproximativ 600 de milioane de euro, potrivit unor surse – ar loc în momentul în care prețurile îngrășămintelor sunt la cote ridicate din cauza temerilor că războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea provoca o criză alimentară la nivel mondial.
După preluarea de către firmele de investiții NB Renaissance și Chequers Capital în 2016, producătorul de îngrășăminte Biolchim s-a dublat ca mărime, ajungând la venituri de aproape 140 de milioane de euro în 2021 și un profit de 33 de milioane de euro, au indicat cele două firme de investiții de capital.
Biolchim a înregistrat o creștere de două cifre și în 2022.
Conform acordului, actualul director executiv al Biolchim, Leonardo Valenti, numit în această funcție în 2008, va continua să conducă compania.
Compania din Bologna, care își comercializează produsele în peste 70 de țări, este specializată în producția de biostimulante pentru ameliorarea culturilor.
„Biolchim … și Huber AgroSolutions … au oferte comerciale și de produse complementare, precum și tehnologii și capacități de cercetare de vârf în industrie”, a declarat Valenti după anunțul tranzacției.
„Acordul va genera noi ambiții de creștere și ne va poziționa ca un jucător major în nutriția de specialitate la nivel global”, a adăugat el.
În ultimii cinci ani, Biolchim s-a extins la nivel internațional, dezvoltându-și structura de vânzări în străinătate și deschizând filiale în America Centrală și de Sud, Asia, Australia, Noua Zeelandă.
Huber este o afacere de familie, veche de 139 de ani, care gestionează un portofoliu de companii ce cuprinde CP Kelco, Huber Engineered Materials, Huber Engineered Woods și Huber Resources.
Conglomeratul american are peste 4.000 de angajați în 20 de țări și venituri anuale de 3 miliarde de dolari, relatează agenția de știri Reuters.