• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ambrozia, o buruiană care și-a găsit leacul!

    agrointeligenta.ro -

    Folosirea unor produse inovatoare de protecția plantelor în culturile agricole va reduce la minimum răspândirea alergenilor periculoși în societate. Ambrozia – Ambrosia artemisiifolia –este una dintre cele mai periculoase și invazive buruieni, răspândită inclusiv în România, care, în perioada de înflorire, cauzează boli alergice severe. Aceasta este răspândită în toată Europa și reprezintă o cauză majoră a alergiilor la polen, buruienile invazive răspândindu-se în părți tot mai mari ale Europei Continentale și, prin urmare, amenințând tot mai mult sănătatea publică.

    De asemenea, ambrozia provoacă preocupări agricole majore la scară largă deoarece este o buruiană persistentă și dificil de combătut. Costurile asociate cu combaterea ambroziei sunt estimate la câteva sute de milioane de euro, atât din motive de sănătate publică, cât și din motive agricole.

    Particularitățile morfologice, biologice si ecologice ale acestei plante duc la o răspândire rapidă și pe suprafețe din ce în ce mai mari. Planta poate produce aproximativ 3000 de semințe anual care încep să germineze în luna martie. Înflorirea are loc în mijlocul lunii august, iar polenul este produs continuu până în luna octombrie. Activitățile umane, inclusiv agricultura sunt printre mijloacele de distribuire a semințelor de ambrozie.

    Ambrozia este prezentă în special ca buruiană în culturi precum sorg, mazăre și floarea soarelui. În culturile de primăvară, ambrozia poate fi extrem de distructivă dacă nu este bine controlată.

    Ambrozia a apărut în Europa în secolul al XX-lea, în special în timpul Primului Război Mondial și în prezent poate fi găsită în mai multe țări din Europa precum: Franța, Italia, Germania, Austria, Republica Cehă, Bulgaria, Ucraina, Rusia și România.

    În România, ambrozia este extrem de răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane). Conform Ministerului Sănătății din țara noastră (www.ms.ro), se apreciază că, din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482,000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozia. Datele colectate evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă. De asemenea, țara noastră a promulgat legea nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu metodologia de aplicare aferentă prin care proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării, răspândirii și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.

    Această buruiană periculoasă infestează de asemenea aproape toate culturile de câmp și are un impact negativ asupra fertilității solului. Fermierii joacă un rol important în reducerea impactului ambroziei, prin menținerea terenurilor curate cu ajutorul metodelor agrotehnice. Utilizarea erbicidelor pe terenurile agricole va permite combaterea ambroziei, dar trebuie să fie foarte precisă, fără impact negativ asupra mediului. Mai mult, ambrozia dezvoltă, în timp, rezistență la erbicide și astfel, produsele de protecție a plantelor folosite de ani de zile devin ineficiente.

    Fermierii primesc ajutor din partea oamenilor de știință, care examinează comportamentul buruienilor și pot descoperi soluții care funcționează eficient și rapid și controlează dezvoltarea buruienilor periculoase, atât pentru oameni, cât și pentru randamentul culturilor. La nivel mondial, marile companii au investit sute de milioane de dolari pentru cercetările efectuate în ultimii ani pentru a descoperi noi molecule, care vor sta la baza produselor de protecție cu eficiență ridicată.

    Fermierii din România au acces la o soluție unică, bazată pe molecula inovativă Arylex™Active dezvoltată de cercetătorii companiei R&D Corteva Agriscience, prezentă în mai mult de 130 de țări, inclusiv România. Pachetul Pixxaro™ Super, care conține 1L Pixxaro™ (fluroxipir 280 g/L și halauxifen-metil 12 g/L, cunoscută sub denumirea de brand Arylex™ Active, prima moleculă care aparține noii clase Arylpicolinate) și 120 g Frontal 50 SX (500 g/kg tribenuron metil), reprezintă inovația cu cel mai larg spectru de buruieni dicotiledonate anuale și perene combătute din cultura de cereale păioase. Utilizarea erbicidului Pixxaro ™ împiedică răspândirea ambroziei în câmp, reducând în același timp posibilitatea răspândirii acestei buruieni către orașe.

    Folosit în mod corespunzător, acest produs nu are un impact negativ asupra mediului. Utilizarea la scară largă a unor astfel de produse inovative de către fermieri va ajuta la protejarea oamenilor față de impactul unor alergeni puternici, așa cum este ambrozia. De asemenea, un nou produs care va fi lansat în România anul viitor de către Corteva Agriscience va fi erbicidul Viballa™- tot o soluție care conține Arylex™ Active, erbicid destinat combaterii buruienilor dicotiledonate din cultura de floarea soarelui cu o eficacitate extraordinară în combaterea ambroziei.

    Una dintre valorile principale ale companiei Corteva Agriscience este de a trăi în siguranță. Inovăm în fiecare zi pentru a ajuta societatea să trăiască mai bine și în același timp protejăm mediul înconjurător. Toate produsele Corteva sunt dezvoltate pentru a asigura o agricultură sustenabilă, atât pentru generațiile de acum, cât și pentru generațiile viitoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA