• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vaci moarte după ce au consumat o cultură comună transformată în otravă din cauza secetei

    Mircea Olteanu -

    Bovine moarte după ce au consumat o cultură comună trasformată în otravă din cauza secetei. Aproximativ 50 de vaci au murit otrăvite cu sorg în timp ce pășteau pe un teren în regiunea Cuneo din nordul Italiei. Incidentul s-a petrecut în weekend, la o fermă deținută de crescătorul de bovine Giacomino Olivero, care deține vaci din rasa Piemontese.

    Din cauza secetei severe, care afectează Italia de mai multe săptămâni, sorgul a dezvoltat toxine care sunt letale pentru animale, au explicat surse citate de agenția de știri ANSA.

    Olivero și-a dus turma pe o pajiște aflată în apropierea grajdurile, în zona localității Sommariva Bosco.

    Una câte una, vacile au căzut la pământ, cu convulsii, și au început să se sufoce.

    ”A fost sfâșietor. Am văzut vacile încercând să lupte să respire și apoi au murit”, a spus fermierul Giacomino Olivero, citat de publicația La Stampa.

    Filiala din Cuneo a asociației agricole italiene Coldiretti i-a îndemnat pe fermieri să nu se alarmeze, susținând că este un „caz extrem de rar”. Asociația a precizat totuși că nu se poate exclude apariția altor cazuri similare, deoarece este de așteptat ca seceta din Italia, cea mai severă din ultimii 70 de ani, să se agraveze, pe fondul unor noi valuri de căldură.

    Medicii veterinari anchetează cauzele tragediei, dar se presupune vacile au murit în urma unei intoxicații cu sorg, o plantă cerealieră aleasă de fermier ca hrană pentru animale deoarece este rezistentă la secetă. Însă, tocmai din cauza secetei, sorgul ar fi dezvoltat acid cianhidric, o substanță toxică care este letală pentru vite și alte rumegătoare. Astfel că atunci când animalele ingerează această plantă, sistemul nervos central este afectat de toxine, ducând la colaps cardiovascular și ulterior la moarte prin asfixiere.

    Pierderile suferită de fermier se ridică la aproximativ 150.000 de euro, relatează publicația online La Guida.

    Comunitatea locală s-a mobilizat imediat în sprijinul fermierului și a fost organizată o strângere de fonduri.

    Elia Dalmasso, din Cuneo, recent numită președinte al asociației crescătorilor de bovine din Piemont și Liguria, a declarat că ”fermierii știu că sorgul și porumbul pot produce toxine atunci când sunt sub stres hidric: cei care cresc vaci știu bine acest lucru. Dar nimeni nu se aștepta la un rezultat atât de serios”, potrivit Corriere della Sera.


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face

    Ultimele știri

    Analiști: Prețul rapiței ar putea ajunge din nou la peste 500 euro/tonă Prețul grâului românesc a sărit de 1.100 de lei tona. Traderii își fac ”rezerve” Nicolae Ciucă, la Agriplanta: ”Am avut 24-26 de stupi, mă ocupam de ei. Albina simte omul”