În ultimul an, uleiul s-a scumpit cu 52%. Și cartofii sunt în topul prețurilor mari
Roxana Dobre -În ultimul an, uleiul s-a scumpit cu 52 la sută și cartofii au înregistrat de asemenea creșteri de preț de aproape 50 la sută. Rata anuală a inflaţiei a coborât la 14,96 la sută în luna iulie a acestui an, de la 15,1 la sută în luna anterioară, conform datelor publicate într-un comunicat joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În topul scumpirilor din ultimul an sunt uleiul cu 52 la sută, și cartofii cu 41 la sută.
”Preţurile de consum în luna iulie 2022 comparativ cu luna iunie 2022 au crescut cu 0,9 la sută. Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 11,0 la sută. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021 este 15,0 la sută. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2021 – iulie 2022) faţă de precedentele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) este 10,1%”, se arată în comunicatul INS.
Potrivit INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna iulie 2022 comparativ cu luna iunie 2022 este 100,46 la sută. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 13 la sută.
În multe zone din țară culturile de floarea-soarelui sunt pârjolite. Ministrul Agriculturii a anunțat că seceta a compromis deja recolta pe 329.680 de hectare, din 33 de județe. Dintre acestea, floarea-soarelui ocupă o suprafață calamitată de 23.117 de hectare. ”Suprafața totală afectată de secetă este de 329.680 ha, comunicată până la această dată de către 33 județe, care au raportat culturi afectate de secetă și anume: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea”, a arătat ministerul într-un comunicat remis joi, 11 august.
Ministrul Agriculturii Petre Daea rămâne optimist în ceea ce privește producția, deși seceta a pus mari probleme atât culturilor de porumb cât şi floarea-soarelui.
În legătură cu ”abordările apocaliptice” din spațiul public, care anunțau o penurie de ulei de floarea-soarelui, ministrul de resort îndeamnă la liniște. Întrebat de jurnaliști, după ședința de Guvern, dacă este mai importantă liniştea pe care a transmis-o în legătură cu faptul că România va avea suficientă producţie agricolă în acest an, Petre Daea a subliniat că România ”va avea şi ulei”.
”Şi va avea şi ulei. Linişte, linişte, linişte. Am văzut abordările acestea apocaliptice uneori, iertaţi-mă, pentru că sunt ministrul Agriculturii şi trebuie să introduc liniştea şi încrederea. Am văzut o serie întreagă de abordări din astea apocaliptice: când începe pe ecranele de televizor că ia foc lanul, că auzi sirenele. Şi copiii în pântece se sperie”, a spus ministrul Agriculturii. Șeful de la Agricultură nu a precizat însă și la ce preț vor cumpăra românii ulei, din noile recolte.