Fermierii din Ucraina solicită împrumuturi preferențiale pentru campania de semănat
Mircea Olteanu -Principalele asociații ucrainene din sectorul agricol au adresat o scrisoare comună autorităților centrale de la Kiev prin care cer asigurarea condițiilor financiare necesare pentru desfășurarea activităților agricole în Ucraina.
”În ciuda condițiilor extrem de dificile, lucrând uneori chiar și sub bombardamente, și a lipsei capitalului de lucru suficient, fermierii ucraineni au răspuns apelului președintelui Ucrainei, iar în primăvara acestui an au semănat peste 80% din suprafețele planificate”, a transmis Asociația ”Clubul agroalimentar ucrainean”.
Potrivit apelului, adresat Ministerului Finanțelor și Ministerului Politicii Agrare și Alimentației de la Kiev, desfășurarea cu succes a campaniei de însămânțare de primăvară s-a datorat activității coordonate a mediului de afaceri și a autorităților locale, precum și asistenței semnificative primite din partea guvernului, în special, prin oferirea posibilității ca fermierii să obțină împrumuturi de la bănci în baza garanțiilor de stat (80%), la o dobândă preferențială de 0% pe an.
Asociația a subliniat că, realizând rolul său în asigurarea securității alimentare nu numai în Ucraina, ci și în întreaga lume, fermierii ucraineni au investit toate resursele financiare disponibile în campania de însămânțarea de primăvară și în cea de recoltare, în curs de desfășurare. Sperând să-și poate vinde în curând recolta de anul trecut, fermierii sperau că astfel își vor reface propriul capital de lucru și vor reuși să-și îndeplinească obligațiile față de bănci.
”Cu toate acestea, din cauza blocării porturilor maritime și a costurilor logistice ridicate pe rutele alternative, volumul exporturilor de produse agroalimentare ucrainene este nesemnificativ în comparație cu perioada anterioară războiului”, se afirmă în scrisoarea deschisă.
În aceste condiții, ”fermierul mediu este obligat să-și vândă recolta de anul trecut la prețuri extrem de mici, care sunt uneori mai mici decât costurile. În prezent, toți participanții la procesul de producție agricolă sunt la limita supraviețuirii din cauza lipsei de resurse financiare, ceea ce pune în pericol desfășurarea în continuare a afacerilor agricole în Ucraina”, au indicat semnatarii, potrivit agroportal.ua.
Având în vedere cele menționate mai sus, comunitatea agricolă solicită funcționarilor guvernamentali să sprijine fermierii ucraineni și să ia în considerare posibilitatea de a oferi producătorilor agricoli împrumuturi ieftine, în special:
– să prelungească perioada de acordare a creditelor în baza garanțiilor de stat până la sfârșitul anului;
– să prelungească contractele existente de împrumut la rate preferențiale;
– să dubleze (până la 120 de milioane de grivne, adică 15,6 milioane de lei) limita maximă a împrumuturilor, astfel încât cei care au primit deja un împrumut și nu au reușit încă să-și vândă produsele să poate să-și continue activitatea.