• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ungaria limitează exportul de lemne de foc

  Mircea Olteanu -

  Guvernul de la Budapesta a decis să limiteze exporturile de lemne de foc. Decizia a fost luată în contextul crizei energetice, în vederea asigurării necesarului intern de lemne.

  Autoritățile maghiare vor controla exportul de lemne de foc, care are o importanță strategică din punctul de vedere al securității energetice, și vor putea restricționa și să utilizeze dreptul de preempțiune pentru a cumpăra lemn, în caz de necesitate, a declarat ministrul Agriculturii de la Budapesta, István Nagy, după publicarea în Monitorul Oficial a unui decret în acest sens.

  Ministrul a atras atenția asupra faptului că, din cauza războiului ruso-ucrainean și a sancțiunilor impuse de UE, în Europa a apărut o criză energetică.

  Oficialii europeni au recunoscut că Blocul comunitar se confruntă cu probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze și ar putea chiar impune restricții privind utilizarea energiei în statele membre.

  De asemenea, în Ungaria este în vigoare starea de urgență energetică și sunt necesare măsuri extraordinare pentru a asigura o aprovizionare sigură cu energie a gospodăriilor din țara vecină.

  Noi rezerve de gaze

  Pe lângă faptul că guvernul face noi rezerve de gaze și crește producția de gaze, o parte din măsurile extraordinare vizează și controlarea, reglementarea și, dacă este necesar, chiar interzicerea exportului de lemne de foc pentru a acoperi nevoia internă de combustibil, a adăugat István Nagy.

  Exportatorii de lemn de foc vor raporta vânzările

  Conform noului regulament, firmele și persoanele fizice care exportă lemn de foc sunt obligate să raporteze toate vânzările planificate în străinătate către Oficiul Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar (Nébih), care va informa Ministerul Agriculturii.

  În cazul în care arborele pe care solicitantul dorește să îl vândă în străinătate este considerat necesar pentru a acoperi cererea internă, guvernul va face uz de dreptul său de preempțiune, garantat de decretul recent publicat, pentru a achiziționa lemnul în scopuri publice prin intermediul administratorului forestier de stat.

  Este foarte important ca aceasta să nu fie o interdicție generală, ci un regulament de urgență care să asigure nevoile energetice ale poporului maghiar, a indicat István Nagy.

  Lemnul de foc achiziționat în temeiul decretului va fi utilizat în scopuri sociale sau pentru a asigura buna desfășurare a activității instituțiilor publice centrale și municipale.

  Lemnul – rol important în securitatea termică a populației

  Ministrul a reamintit că lemnul, ca sursă regenerabilă de energie în agricultura durabilă, joacă un rol important în asigurarea energiei termice necesare familiilor maghiare.

  În Ungaria se recoltează anual aproximativ 6,5 milioane de metri cubi de lemn din pădurile țării, cifră care este mai mică decât creșterea naturală anuală a pădurilor.

  În acest an, ocoalele forestiere de stat din Ungaria au autorizația de a extrage aproximativ 1,3 milioane de metri cubi de lemn de foc, iar această cantitate poate fi majorată fără riscul de a deteriora pădurile aflate sub controlul statului, a subliniat ministrul Agriculturii de la Budapesta, potrivit portalului agrarszektor.hu.


  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de la APIA pentru fermieri: Verificați-vă conturile, am plătit subvențiile! Familia căreia i-au murit oile de la un tratament și-a refăcut turma cu ajutorul animalelor donate! Bobocii de orhidee se ofilesc și cad – cauze, remedii China a inventat o pastă cu care suprafețele de deșert devin terenuri arabile Controale în toate fermele de animale! Crescătorii sunt obligații să ceară reautorizarea la DSVSA

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, convocat la Senat de USR la ”Ora Guvernului” Cum se aplică GAEC 8 pentru subvențiile APIA din acest an. Comisia Europeană, notificată Ucraina cere ajutorul României în exportul de cereale. S-a propus o nouă rută pe Dunăre Avansul la programele Tomata și Usturoiul – aprobat de Comisia Europeană Anunț făcut astăzi de APIA pentru crescătorii de bovine