Prima navă cu cereale plecată din Ucraina după invazia rusă a acostat în Turcia după ce Libanul a refuzat marfa
Mircea Olteanu -Primul transport cu cereale care a plecat din Ucraina în baza acordului mediat de ONU, a acostat în Turcia, după ce cumpărătorul din Liban a refuzat să preia marfa din cauza livrării cu întârziere.
Nava Razoni a plecat din portul Ucrainei Odesa pe 1 august, cu destinația Tripoli, în Liban. Însă, ajunsă acolo, cumpărătorul a refuzat livrarea din cauza unei întârzieri de cinci luni, a anunțat Ambasada Ucrainei în Liban, care a precizat că nava va căuta un nou client.
Vasul, încărcat cu 26.527 de tone de porumb, a acostat joi după-amiază în portul din Mersin, potrivit portalului de monitorizare a traficului naval Refinitiv.
Kadir Soyer, directorul agenției de transport maritim Toros din Mersin, a declarat că nava va descărca 1.500 de tone de porumb în Turcia, iar apoi se va îndrepta spre Egipt cu restul încărcăturii sale, potrivit agenției Reuters.
În același timp, alte două nave cu cereale au părăsit vineri porturile Ucrainei de la Marea Neagră, inclusiv una încărcată cu grâu – acesta fiind primul transport de grâu expediat de Ucraina în baza acordului.
În total, 14 nave au plecat din Ucraina în ultimele două săptămâni, în urma înțelegerii cu Moscova ce permite reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, care au fost blocate timp de cinci luni din cauza invaziei, relatează agenția de știri Reuters.
Nava Sormovski, sub pavilion Belize, a ridicat vineri ancora din portul Ciornomorsk, transportând 3.050 de tone de grâu spre provincia Tekirdag din nord-vestul Turciei.
De asemenea, vasul Star Laura, sub pavilion Insulele Marshall, a părăsit portul Pivdennyi, cu destinația Iran, având la bord 60.000 de tone de porumb, a anunțat Ministerul Apărării de la Ankara.
Până în acest moment nu au fost expediate cereale ucrainene către țările cele mai expuse crizei alimentare globale, însă Kievul a anunțat joi că în Ucraina urmează să sosească o navă care va încărca cereale pentru Etiopia.
În baza acordului mediat de ONU, toate navele sunt inspectate la Istanbul de către membrii Centrului Comun de Coordonare, unde lucrează oficiali ruși, ucraineni, turci și din partea ONU.
Ucraina mai are încă aproximativ 20 de milioane de tone de cereale rămase din recolta de anul trecut, iar recolta de grâu din acest an este estimată la 20 de milioane de tone.