Primul transport de cereale plecat din Odesa, refuzat în Liban din cauza întârzierii
Mircea Olteanu -Libanul a refuzat să accepte cerealele din primul transport maritim expediat de Ucraina de la începutul războiului, a anunțat Ambasada Ucrainei în Liban.
Potrivit reprezentanței diplomatice, cumpărătorul din Liban a refuzat deoarece marfa a fost livrată cu mare întârziere, depășind cinci luni.
Expeditorul cerealelor, care sunt încărcate pe nava Razoni, caută în prezent un alt destinatar pentru a descărca cereale, informează portalul agroportal.ua.
”Potrivit informațiilor furnizate de expeditorul de cereale ucrainene de la bordul vasului Razoni, cumpărătorul din Liban a refuzat să accepte marfa din cauza întârzierilor în ceea ce privește termenii de livrare (peste 5 luni). Așadar, expeditorul caută acum un alt cumpărător pentru a-și descărca încărcătura fie în Liban, fie în orice altă țară”, se arată într-un comunicat al Ambasadei ucrainene.
Agenția de știri Bloomberg a relatat că o reprezentantă a Ministerului Economiei din Liban a declarat că autoritățile libaneze nu au fost implicate în această tranzacție, deoarece marfa era destinată unui cumpărător privat.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU, care mediat acordului privind exportul de cereale din porturile ucrainene, a declarat că Națiunile Unite nu au legătură cu alegerea destinațiilor cerealelor din Ucraina, deoarece acestea sunt decizii comerciale.
După declanșarea invaziei ruse, prima navă încărcată cu cereale, Razoni, a părăsit portul Odesa din Ucraina pe data de 1 august. Nava cargo, încărcată cu 26.000 de tone de porumb, a ajuns abia luni la destinația sa, portul Tripoli din Liban.
Potrivit ministrul infrastructurii de la Kiev, Oleksandr Kubrakov, deblocarea porturilor ucrainene va oferi țării vecine venituri de cel puțin un miliard de dolari în valută și reprezintă o oportunitate pentru sectorul agricol de a planifica semănatul de anul viitor.
Ucraina a reluat luna aceasta exporturile de cereale pe calea mării, în urma unui acord încheiat cu Rusia și Turcia, sub egida ONU.
În weekend, alte patru nave ucrainene care transportă produse agricole au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră, având la bord peste 161.000 de tone de porumb şi produse alimentare.