• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivarea verzei: pregătirea solului, semănat, îngrijire, recoltare

    Iana Gore -

    Secretele unei culturi de varză de calitate și cu productivitate mare. Cultivarea verzei trebuie să țină cont de câteva reguli pentru a fi obținută o recoltă pe măsura așteptărilor fermierilor.

    Varza este una dintre cele mai importante plante legumicole cultivate. Varza este gustoasă și cu un conținut scăzut de calorii, caracterizată printr-un cost scăzut de cultivare.

    Cultivarea varzei nu este dificilă, dar ca și pentru orice altă cultură, există câteva aspecte de care trebuie să țineți cont pentru a obține o recoltă bună de căpățâni de varză tari și gustoase, care se or păstra pentru o perioadă lungă de timp.

    Cultivarea verzei: Alegerea soiului

    Alegerea soiului de varză este primul pas înainte de a începe cultura. Chiar dacă pe ambalajele de semințe, multe varietăți par identice, în realitate trebuie să analizați caracteristicile geneticii pentru care optați.

    Înainte de a cumpăra semințele de varză, decideți ce fel de varză doriți să aveți: albă sau roșie. Aveți de gând să păstrați căpățânile peste iarnă, să le murați, să le vindeți sau să le consumați proaspete, în perioada recoltării? Vreți să obțineți recolta cât mai devreme sau sunteți gata să așteptați până toamna târziu? Aveți nevoie de capete de varză foarte mari sau sunt mai importante densitatea, gustul și suculența lor?

    Condițiile climatice ale regiunii joacă, de asemenea, un rol important în alegerea unui soi sau hibrid de varză. Sunt verze mai mult sau mai puțin pretențioase în cultură, cu rezistență diferită la căldură sau frig prelungit, cu reacții diferite la lipsa de umiditate sau compoziția solului etc.

    Cel mai sigur mod de a alege sămânța de varză este să vă documentați despre varietatea aleasă. Analizați perioada de care are nevoie acea varză să atingă maturitatea, dar și care sunt recomandările producătorului privind folosirea căpățânilor. Cereți și sfatul altor fermieri din zonă care vă pot da informații despre soiurile mai sensibile sau cele care au dat randamente bune în câmpurile din apropiere.

    Cultivarea verzei: Perioada optimă de semănat

    Perioada optimă pentru semănat varza este aleasă în funcție de modul în care va fi înființată cultura. Varza poate fi cultivată sub formă de răsad sau direct din semințe. În ambele cazuri, este important să nu calculați greșit timpul de semănat. Dacă se face prea devreme, răsadurile pot crește și întinde înainte ca vremea să le permită să fie plantate în pământ. Dacă semănatul verzei se face prea târziu, este posibil ca plantele să nu aibă timp să se maturizeze și să formeze căpățâni.

    Iată momentul optim pentru a semăna varza pentru răsaduri:

    În cazul semănatului direct al verzei, fără răsaduri, trebuie să aveți grijă la condițiile de vreme. Semănatul de primăvară se efectuează de la sfârșitul lunii aprilie până la sfârșitul lunii iulie, iar semănatul de iarnă – când se stabilește o temperatură stabilă.

    Îngrijirea răsadurilor de varză

    Îngrijirea răsadurilor de varză

    După ce semințele de varză au răsărit din pământ, plantele tinere au nevoie de atenție. Creați condiții favorabile pentru răsaduri, asigurați umiditate, protecție împotriva bolilor și îngrășăminte de înaltă calitate.

    Este important să nu lăsați solul să se usuce sau să băltească. În primul caz, răsadurile pot muri, iar în al doilea, pot putrezi. Udați moderat când observați că solul este uscat.

    Respectați regimul de temperatură – 15-17 ° C ziua și 8-10 ° C noaptea.

    Asigurați răsadurilor de varză suficientă lumină – varza tânără are nevoie de aproximativ 12-15 ore de lumină pe zi pentru o creștere bună.

    Nu uitați că majoritatea substraturilor pentru răsaduri sunt „goale” de la sine, așa că răsadurile au nevoie de hrană:

    Dacă răsadurile au fost lovite de putregai, îndepărtați și distrugeți toate plantele bolnave împreună cu solul și scufundați răsadurile sănătoase în recipiente separate cu sol dezinfectat, puse într-un loc cald, la umbră ferit de lumina soarelui. După uscarea solului, turnați o soluție cu fungicid. Dezinfectarea înainte de însămânțar a semințelor de varză și respectarea atentă a practicilor agricole pot ajuta la combaterea bolilor fungice.

    Pregătirea solului pentru cultura de varză

    Pregătirea solului pentru cultura verzei

    Cultivarea verzei: pregătirea solului, semănat, îngrijire, recoltare. Varza crește cel mai bine în zonele deschise, bine luminate, cu sol afânat și fertil. Cultura preferă solurile neutre sau ușor alcaline (pH 6,7-7,4). Pământul mai acid ar trebui să fie tratat cu var.

    Culturile premergătoare pentru varză sunt cartofii, roșiile, ceapa, mazărea, fasolea, castraveții, morcovii sau lucerna. Nu trebuie să plantați varză în loturile în care anul trecut au crescut culturi de crucifere: muștar, rapiță, hrean, ridichi etc.

    Pregătirea terenului pentru plantarea verzei

    Plantarea răsadurilor de varză

    Plantarea răsadurilor de varză trebuie să țină cont de soiul de varză cultivat. Dacă acesta are căpățâni mari, trebuie să lăsați mai mult loc între plante, iar dacă veți dori să aveți verze mici sau medii, atunci puteți eficientiza spațiul optând pentru o distanțare mai mică.

    Iată care sunt recomandările de distanță pentru plantarea verzei din răsaduri:

    Pentru fiecare răsad de varză, săpați o groapă mică și adăugați două linguri de cenușă de lemn, care va permite plantei să prindă bine rădăcini, o linguriță de nitrophoska și 200 g de humus. Se amestecă totul bine și se toarnă cu generozitate. Apoi scoateți cu grijă planta, împreună cu bulgărul de pământ, din ghiveci și coborâți-o în gaură. Stropiți cu pământ uscat și apăsați ușor. Dacă soarele se coace puternic, umbriți răsadurile pentru prima dată, astfel încât să poată deveni mai puternice. Când plantați, asigurați-vă că nu umpleți punctul de creștere, altfel plantele pot muri.

    Cultura de varză: Plantarea răsadurilor

    Perioada de plantare a răsadurilor de varză este influențată de tipul verzei respective.

    Răsadurile de varză sunt plantate în pământ în următoarele perioada

    La momentul plantării, răsadurile soiurilor timpurii de varză trebuie să aibă 13-15 cm înălțime și 5-6 frunze, soiurile medii și târzii – 15-20 cm înălțime și cu 6-7 frunze.

    Căliți răsadurile de varză cu aproximativ 10 zile înainte de a planta în pământ. În primele zile, este suficient să deschideți o fereastră în cameră timp de 3-4 ore. În următoarele două zile, răsadurile pot fi scoase pe un balcon vitrat sau într-o logie timp de câteva ore.

    Îngrijirea culturii de varză

    Îngrijirea culturii de varză

    Îngrijirea culturii de varză are în vedere în primul rând aportul de apă. Varza are nevoie de udare abundentă, mai ales în zilele călduroase. Udarea verzei se face dimineața sau seara, neapărat cu apă caldă, la o temperatură ce trebuie să depășească 18 ° C.

    Cum se udă varza? În primele 2 săptămâni după plantare în pământ, plantele sunt udate la fiecare 2-3 zile, alocând aproximativ 8 litri de apă la 1 mp (aveți grijă ca solul din jurul plantelor tinere să nu se usuce). Apoi varza este udată o dată pe săptămână cu o rată de 13-15 litri de apă la 1 mp. Cu o lună și jumătate înainte de recoltare, udarea trebuie redusă și oprită complet în câteva săptămâni, astfel încât umiditatea în exces să nu dăuneze căpățânilor de varză.

    Dacă afară este cald, varza va răspunde bine la stropire (irigare). Dacă sunt ploi prelungite, este necesar să se limiteze consumul de apă pentru a preveni crăparea căpățânilor de varză. Pentru a face acest lucru, rădăcinile sunt tăiate puțin cu o lopată.

    Udările frecvente sau ploile fac solul mai dens, iar pe suprafața lui se formează o crustă, din cauza căreia accesul aerului la rădăcinile de varză este dificil și planta se dezvoltă greoi. Prin urmare, săpați în mod regulat solul din jurul tufișurilor la o adâncime de 7-8 cm, distrugând stratul de sol compactat. Din când în când, adăugați pământ la fiecare plantă – spălați-o la o înălțime de 5-7 cm. La căldură, este mai bine să mulciți cultura de varză, ceea ce va ajuta la evitarea evaporării rapide a umidității și supraîncălzirea excesivă a solului.

    Cultura de varză: Fertilizarea

    Fertilizarea culturii de varză începe încă din faza de pregătire a terenului, aplicându-se îngrășăminte și pe parcursul perioadei de vegetație.

    Prima fertilizare a culturii de varză se efectuează la 2-3 săptămâni după plantarea răsadurilor în pământ. În 10 litri de apă, se diluează 10 g de uree și clorură de potasiu, precum și 20 g de superfosfat. Pentru fiecare plantă alocați 0,5 litri de soluție. Alternați – 1-2 linguri de azotat de amoniu la 10 litri de apă, turnați 1,5 litri de soluție pentru o plantă.

    A doua fertilizare a verzei se efectuează la 12-20 de zile după prima. Aplicați o infuzie de gunoi de grajd (1:10), găinaț de păsări (1:15) sau o soluție de nitrofosfat (2 linguri la 10 litri de apă). Sub fiecare plantă se toarnă un litru de amestec.

    A treia fertilizare a verzei de aplică la soiurile cu timpurietate medie și tardivă la 10-14 zile după cea de-a doua fertilizare. Acum se dau 2 linguri de superfosfat care se diluează în 10 litri de apă și 15 g de îngrășăminte cu oligoelemente. Se toarnă 1-1,5 litri per plantă.

    A patra fertilizare (doar pentru varza ce va fi depozitată) se efectuează cu 3 săptămâni înainte de recoltare. Varza este udată cu o soluție de sulfat de potasiu (40 g de îngrășământ la 10 litri de apă).

    Combaterea bolilor și a dăunătorilor în cultura de varză

    Cultivarea verzei: pregătirea solului, semănat, îngrijire, recoltare. Tehnologia agricolă este doar tehnologie, dar dacă bolile și dăunătorii atacă varza, cu siguranță nu va fi o recoltă bună.

    Combaterea bolilor și a dăunătorilor culturii de varză se face prin măsuri sanitare și agrotehnice eficiente, orecum: rotația culturilor, controlul buruienilor, săparea atentă de toamnă a solului, îndepărtarea resturilor de plante, dezinfectarea uneltelor de grădină, fertilizarea plantelor cu cenușă.

    Recoltarea culturii de varză – perioade

    Recoltarea verzei începe cu soiurile timpurii la care căpățânile de varză se pot culege de la jumătatea lunii iunie, mergându-se până a la sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie. Semnele că varza este gata de recoltat sunt încetarea creșterii căpățânii și îngălbenirea frunzelor inferioare.

    Varza destinată depozitării pe termen lung este recoltată odată cu răcirea vremii sau după primele mici înghețuri nocturne. Dacă căpățânile de varză sunt încă în câmp când apar înghețuri severe, frunzele superioare îngheață, iar recolta va fi dificil de depozitat și va putrezi rapid. Varza tardivă se recoltează când temperatura zilei scade la 3-5 ° C, iar noaptea aproape la 0 ° C. Pentru varza din soiuri timpurii, perioada de recoltare este de obicei septembrie.

    Recoltarea verzelor se face în zilele fără ploi, în vreme uscată. Când tăiați căpățânile, lăsați o mică parte din tulpină (până la 3 cm) și câteva frunze puternice de acoperire. Sortați varza tăiată înainte de depozitare și uscați-o timp de o zi într-un loc cald și bine aerisit.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till