• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Emiratele Arabe Unite încep să-și producă propriile furaje în sere hidroponice

    Mircea Olteanu -

    Emiratele Arabe Unite apelează la agricultura verticală și serele hidroponice pentru a produce furajele necesare hrănirii animalelor, în condițiile în care țara deșertică încearcă să-și reducă dependența de importuri și să atenueze efectele perturbărilor apărute în lanțurile de aprovizionare cu alimente.

    World of Farming, un start-up din Abu Dhabi, va iniția operațiunile la fermele din țara arabă la sfârșitul acestui an, cu scopul de a furniza furaje producătorilor locali de carne și lactate, care se bazează în prezent pe importuri pentru 80% până la 90% din necesarul de furaje pentru turmele lor, a explicat Faris Mesmar, director executiv al fondului de investiții Hatch & Boost Ventures, citat de agenția de știri Bloomberg.

    ”Această regiune nu are foarte multe terenuri arabile și dependența de importuri devine o problemă pentru toate fermele locale”, a subliniat Mesmar, care a adăugat că producătorii locali de animale ”sunt în situația în care au rămas fără acces constant la furaje pentru a-și hrăni animalele”.

    Țările cu terenuri arabile sau resurse limitate, din Orientul Mijlociu până în Asia, caută din ce în ce mai mult să se protejeze împotriva șocurilor alimentare și a perturbărilor apărute în lanțul global de aprovizionare din cauza pandemiei, evoluțiilor politice și condițiilor meteo extreme. Invazia Ucrainei de către Rusia a perturbat transporturile unuia dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar valurile de căldură au pârjolit recoltele de cereale în Europa și SUA.

    Tehnici, precum culturile hidroponice, irigarea prin picurare și cultivarea în spații închise permit țarilor aflate în regiuni aride, precum Emiratele Arabe Unite, să-și reducă dependența de importurile de produse alimentare costisitoare. Luna trecută, compania aeriană Emirates a inaugurat cea mai mare fermă hidroponică din lume, care va furniza verdețuri destinate meselor servite pasagerilor la bordul aeronavelor companiei.

    Serele hidroponice verticale sunt concepute să permită cultivarea plantelor în spații închise, fără să fie nevoie de sol. Culturile sunt irigate cu o soluție nutritivă pe bază de apă, și deseori este utilizată lumina artificială.

    Însă, este foarte rar ca acest sistem să fie folosit pentru producția de furaje necesare animalelor.

    Startup-ul susține că tehnologia sa permite producția de furaje cu o amprentă de carbon semnificativ mai redusă comparativ cu agricultura tradițională și necesită mai puțină apă și spațiu. Starea de sănătate și ritmul de dezvoltare a plantelor sunt monitorizate de un sistem cu inteligență artificială, care poate și să optimizeze producția, în funcție de modificarea necesitaților animalelor.

    Furajele pot reprezenta până la 60% sau chiar mai mult din costuri pentru producătorii de proteine animale astfel că, ”dacă fermele verticale pot oferi o sursă accesibilă de furaje, acest lucru ar permite un sistem alimentar mai rezilient în EAU”, susține Greg Ohannessian, cofondator al firmei de consultanță Soma Mater, care are experiență cu proiectele de ferme verticale și hidroponice.

    Însă, deși nutrețul cultivat în fermele verticale ar putea fi mai ieftin decât cel provenite din import, există și alte opțiuni pe care crescătorii de animale le-ar putea lua în considerare în ceea ce privește achiziția de furaje produse în plan local, precum utilizarea resturilor alimentare sau cultivarea de plante locale care pot tolera și apa cu un nivel crescut de salinitate, a adăugat Ohannessian.

    World of Farming intenționează să construiască, să opereze și să gestioneze astfel de sisteme în fermele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, proprietarii de animale urmând să plătească o taxă lunară pentru furajele produse.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Când se plantează roșiile în grădină – calendar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA