Dan Motreanu anunță un vot important privind asigurarea securității alimentare în UE
Roxana Dobre -Europarlamentarul român, Dan Motreanu, a anunțat pe pagina sa de Facebook un vot important pentru un proiect de rezoluție privind asigurarea securității alimentare.
Dan Motreanu a anunțat joi, 2 martie, că a votat în Comisia de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, un proiect de rezoluție privind asigurarea securității alimentare și reziliența pe termen lung a agriculturii în UE.
”Deși disponibilitatea alimentelor nu este în pericol în UE, accesibilitatea alimentelor reprezintă o problemă reală pentru gospodăriile vulnerabile, din cauza inflației. În acest sens, am solicitat luarea unor măsuri adecvate de protecție socială și existența unor plase de siguranță pentru a asigura accesul tuturor la diete sănătoase, cu o atenție specială gospodăriilor cu venituri mici”, a transmis oficialul pe pagina sa de Facebook.
Lege pentru a opri degradarea și pierderea solului
Europarlamentarul român a completat că implementarea la scară largă a practicilor agricole durabile va contribui la fertilitatea și sănătatea solului, care reprezintă capitalul fermierilor și permite un randament al culturilor mai ridicat. Privind sănătatea solului, aceasta a amintit de necesitatea unei legi care să stabilească un cadru legislativ cuprinzător în UE pentru a opri degradarea și pierderea acestei resurse neregenerabile.
”Am insistat pe soluțiile regenerative în agricultură, precum agroecologia, agrosilvicultura, agricultura ecologică, de precizie sau cultivarea carbonului. Acestea au potențialul de a aborda concomitent provocările climatice, de biodiversitate, de mediu, economice și sociale, asigurând durabilitatea și reziliența”, a mai spus Dan Motreanu.
Citiți și: Dan Motreanu anunță un vot important pentru viitorul banilor europeni alocați fermierilor români
Obiective obligatorii pentru reducerea risipei alimentare
Oficialul european a mai spus că a invitat Comisia să propună cât mai curând posibil obiective obligatorii pentru reducerea risipei alimentare de-a lungul lanțului alimentar de cel puțin 50 % până în 2030, solicitând măsuri eficiente precum norme de etichetare mai adecvate și transparente, sau prin interzicerea distrugerii alimentelor nevândute.
”Consider, de asemenea, că este nevoie de o propunere ambițioasă pentru un cadru legal privind tranziția sistemului nostru alimentar către durabilitate și reziliență, care să stabilească o cale clară și pași măsurabili către acest obiectiv. Nu în ultimul rând, am subliniat legătura strânsă între sănătatea omului, a animalelor și a mediului, reiterând obiectivul de reducere cu 50% a utilizării antimicrobienelor în agricultură până în 2030 și insistând asupra lecțiilor învățate în pandemia COVID-19”, a mai arătat Dan Motreanu.
Potrivit acestuia, raportul Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară votat joi urmează să fie dezbătut și supus la vot în ședințele plenare viitoare.