• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lupta unui fermier pentru dreptate. Animalele unui localnic îi distrug culturile, iar decizia instanței întârzie să apară!

    Angelica Lefter -

    Fermier terorizat de animalele unui localnic. De ani întregi, agricultorul Florin Popa din sat Dumbrava, comuna Unirea, județul Alba, nu mai are liniște. Recoltele sale sunt distruse constant de animalele unui cioban din zonă.

    Pentru că autoritățile locale nu au făcut nimic pentru a-l opri pe oierul care an de an îi distruge culturile, agricultorul a apelat la instanță. Procesul, însă, durează de 5 ani și nici acum nu a primit un răspuns relevant. Cu toate acestea, pentru că faptele oierului nu se opresc, agricultorul vrea să apeleze din nou la instanță în speranța că, de data aceasta, își va găsi dreptatea.

    Porumb de calitate bună, dar distrus de porcii unui consătean

    Florin Popa cultivă 600 de hectare cu grâu, rapiță, porumb, floarea-soarelui si soia, dar crește și 250 de vaci de carne. Anul acesta, deși nu a fost irigat, porumbul are o calitate bună față de alte zone ale țării, însă nu a scăpat de dezastrul făcut de animalele lăsate libere, după cum a relatat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Această persoană deține mai multe sute de oi, porci și măgari, animale pe care le lasă libere. El practică zootehnia, dar nu respectă nimic. Pășunează pe 80% din pășune care este tot a mea. Am sesizat Primăria, Poliția, dar toți m-au trimis să-mi fac singur dreptate, să prind porcii, să-i duc acasă, să îi omor, orice, dar să nu facă dânșii nimic! La Poliția din comună am făcut plângere la 1 august, dar nu au făcut încă nimic. Astăzi (nr. 16 august), am fost pe acolo, porcii erau liberi pe terenurile mele. Este un conflict vechi, am mai sunat la 112 acum doi ani, mi-au spus că nu este urgență. La postul de Poliție din localitate îmi spun să nu fac plângere că îl sună dânșii și rezolvă cu el, dar în zadar! Mi-a distrus și gardurile electrice. Oile sale vin și le distrug, intră în el, nu-s obișnuite, și atunci se bulucesc și îl strică, dar aceasta este altă parte negativă a poveștii”, a menționat agricultorul, care deține și 250 de vaci de carne din rase metisate, Angus cu Limousine.

    Cinci ani de instanțe și niciun răspuns. Între timp, abuzurile continuă din partea crescătorului de animale

    Conflictul dintre fermierul nostru și crescătorul de animale trenează de aproximativ 5 ani. Cei doi se judecă pentru că oierul i-a distrus agricultorului Florin Popa 10 hectare de rapiță. Cum justiția nu a făcut încă dreptate, ciobanul continuă să-și lase animalele libere, ba mai mult, unele dintre ele nu sunt crotaliate, deci fermierul nu poate demonstra, practic, în instanță că porcii aparțin fermei oierului.

    ”Ne judecăm din 2017 pentru 10 hectare distruse de rapiță. În primă fază a câștigat el, am făcut recurs și apoi am câștigat noi. Inițial el a venit cu martori că nu am semănat acolo, dar la Poliție a recunoscut că a fost cu oile acolo, apoi și-a retras declarația, dar a fost și amendat. A venit și comisie, am făcut demersurile necesare ca să-l dau în judecată, dar martorii la judecată au spus că nu am semănat. Angajații mei nu au putut fi considerați martori pentru că instanța de la Aiud a spus că vor ține cu mine, dar acum dosarul e la Judecătoria Alba, unde noi am câștigat, însă a făcut din nou el recurs. Așteptăm o nouă decizie, în decembrie vom avea o nouă înfățișare. Sentința s-a dat acum 2 ani, aceea că am câștigat, dar a durat 2 ani să ne ajungă hârtia acasă cu răspunsul”, a menționat Florin Popa.

    După ce porcii din ferma oierului i-au distrus porumbul, fermierul păgubit vrea să-l acționeze din nou în judecată

    Pentru că situația nu s-a schimbat în cei 5 ani, agricultorul este hotărât să îl dea din nou în judecată pe ciobanul care îi distruge culturile.

    ”Am făcut două plângeri la DSV ca să vină să identifice porcii, că nu sunt crotaliați. Este pestă porcină africană în zonă, ei pot răspândi boala. Nu sunt crotaliați și dacă îl dau în judecată, judecătorul o să ceară la DSV să vadă ce animale are el în Registrul Exploatațiilor. Dacă porcii nu-s crotaliați o să spună că nu are porci, o să mă lupt singur. Se pare că DSV-ul a spus că nu este treaba dânșilor, să merg la Primărie, după aceea să trimit pe e-mail. Acum am mai depus o sesizare cu număr de înregistrare fizic la secretariat să nu existe scuza că nu a ajuns sau nu au verificat mailurile”, a mai adăugat Florin Popa, fermierul păgubit.

    Direcția Sanitară-Veterinară a făcut o vizită în teren ciobanului care nu și-a crotaliat porcii 

    Ultimele vești sunt bune și aduc speranță. Se pare că în urma sesizărilor făcute de fermier la DSVSA Alba, o echipă s-a deplasat în teren pentru a analiza situația crotalierii animalelor ciobanului.

    ”Am auzit că a venit imediat DSV-ul, după ce am făcut plângere la ei. Am înțeles că până la urmă l-au amendat pentru că porcii nu aveau crotalii. Totodată, i-au pus în carantină 14 zile și urmează să meargă echipe ale DSV să îi crotalieze”, a spus fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Jurnaliștii Agrointeligența au sunat la Postul Local de Poliție al comunei Unirea, județul Alba, pentru a sta de vorbă cu oamenii legii și a lămuri care este, de fapt, situația, dar și cum poate un crescător de animale să încalce drepturile altor fermieri constant fără să suporte consecințele legii. Din păcate, la numărul de telefon aferent nu am putut găsi pe nimeni care să răspundă apelului nostru.


    Te-ar mai putea interesa

    Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!