• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Furt masiv dintr-o fermă. Hoții au recoltat 30 ha de floarea-soarelui și au plecat cu 70 de tone de recoltă

    Roxana Dobre -

    Furt masiv dintr-o fermă în care hoții au profitat de o zi de sărbătoare pentru a intra în câmp și au recoltat masiv cultura de floarea-soarelui. Paguba acoperă 30 de hectare și se ridică la circa 210.000 de lei, potrivit reprezentanților fermei păgubite care fac apel către colegii fermieri, autorități locale și simpli cetățeni din zonă care, dacă au văzut ceva suspect în ultimele zile – inclusiv camioane încărcate, să anunțe poliția din localitatea Ciochina, județul Ialomița.

    În cadrul societății Agromec Balaciu din comuna Ciochina, județul Ialomița, hoții au reușit să recolteze cultura de floarea-soarelui și au dispărut cu o cantitate uriașă din producție, fără să îi vadă nimeni. Angajații societății se pregăteau să înceapă recoltatul de astăzi dar ieri, când au mers în câmp să vadă dacă condițiile sunt potrivite pentru cules, au avut un șoc. O mare parte din cultură fusese deja recoltată.

    ”Miercurea trecută, colegul meu a fost în teren și a făcut o probă de umiditate la cultura de floarea-soarelui, iar ulterior am decis să recoltăm săptămâna acesta. A trecut weekend-ul, am avut și mini-vacanța cu ziua de luni când noi nu am lucrat, și ieri, marți dimineață, pe la ora 11.00 am mers direct în câmp să vedem dacă drumul este bun după ploile care au fost în ultimele zile, să putem să intrăm la recoltat. Atunci am descoperit că o suprafață mare fusese deja recoltată. Așa la prima vedere am estimat circa 30 de hectare de floarea-soarelui care au fost furate”, a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Antonio Galvao – șeful de fermă din cadrul societății Agromec Balaciu.

    Hoții au recoltat haotic floarea-soarelui de pe circa 30 de hectare

    Este exclusă varianta unei recoltări ”din greșeală”

    Administratorul fermei consideră că este exclus ca recoltarea făcută pe terenurile societății Agromec Balaciu să se fi făcut, din greșeală, de către vreun vecin de parcelă. Mai ales că suprafața recoltată este una mare.

    ”Dacă intra vecinul, vorbeam de maxim un hectar, care putea fi recoltat din greșeală. Dar sunt aproximativ 30 de hectare, care este clar că au fost luate cu rea intenție. Parcela a fost cultivată pe lungime iar pe margini nu este recoltată, ci doar unde au intrat ei, hoții, cum au apucat, pe mijloc. Adică din drum, dacă nu se merge exact în mijlocul parcelei nici se vede că este recoltat, totul a fost făcut calculat, au făcut planul clar”, a mai spus Antonio Galvao.

    Acesta a completat că nu a auzit să fi avut loc și alte furturi în zona agricolă, neexistând precedente nici la nivelul acestei exploatații.

    ”Este pentru prima oară când ni se întâmplă așa ceva. Și nici nu am auzit să fie furată producția de pe o suprafață așa mare. Cred că au intrat cu o combină sau chiar două, plus camioane în care au încărcat. A fost ceva organizat, gândit bine de dinainte. Nu putea să vină cineva întâmplător și să zică: uite mă apuc să recoltez aici. Clar totul a fost plănuit, adică au analizat pe unde intră, cum intră, cum recoltează, toate detaliile. Vă dați seama că dacă este un alt fermier din zonă, nu are nicio problemă, poate să spună că este producția lui și să o vândă foarte bine, legal, ca și cum ar fi fost de pe tarlaua proprie”, a subliniat șeful de fermă.

    În plus, acesta a mai spus că recoltatul s-a făcut în viteză, planta nu a fost tăiată cum se face la un recoltat obișnuit: ”Au lăsat în urmă plante întregi, recoltarea s-a făcut pe sărite. În unele locuri au lăsat, în altele au cules tot. Se vede că au făcut totul pe repezeală, să ia cât pot de pe o suprafață cât mai mare. Nu a contat pentru ei ce au lăsat în urmă”.

    Paguba este uriașă: 210.000 de lei

    Pentru societatea din județul Ialomița, paguba este uriașă. Pe lângă pierderea banilor pe care putea să îi obțină din recoltă, firma se vede și în fața situației delicate de a nu își putea onora o parte din contractele încheiate.

    ”Noi așa, la ochi, estimăm undeva la 30 de hectare pe care nu vom mai putea recolta nimic. Așteptăm să vină Poliția cu GPS-ul să stabilească exact. Repet, nu am stabilit nimic clar privind paguba, dar dacă facem o medie de 2,5 tone pe hectar la 30 de hectare avem undeva la 70 de tone pierdute. Și mai departe este simplu dacă vorbim de un preț mediu de 3 lei pe kilogram (3.000 de lei pe tonă n.r) avem undeva la 210.000 lei pierdere. În plus avem și contracte pe care trebuie să le onorăm și cantitatea care ne lipsește este destul de mare, vorbim totuși de 70 de tone pe care noi le-am pierdut. Și așa seceta a afectat cultura, acum și necazul acesta a venit”, a mai explicat Antonio Galvao.

    Fermierii sunt blocați pentru recoltatul suprafeței care a rămas în câmp 

    După ce au constat furtul, reprezentanții societății Agromec Balaciu au anunțat imediat Poliția din Ciochina. Oamenii legii au înregistrat plângerea, iar astăzi o echipă va merge în câmp să facă măsurătorile necesare astfel încât să stabilească cum s-a produs furtul. Între timp însă, până când Poliția se lămurește, activitatea fermei este blocată în privința recoltării pentru restul producției care a scăpat de hoți.

    ”Restul de parcelă este destul de uscată și ar fi momentul să intrăm la recoltat, ca să mai salvăm ceva. Dar acum suntem blocați până când nu se fac măsurătorile, așteptăm astăzi Poliția, vin cu criminaliștii, să constate. Sperăm să vină ca să putem finaliza și noi recoltatul că altfel pierdem și ce a mai rămas. Așa ne-au promis, să rămânem pe fază că astăzi vin. Am depus de dimineață tot ce trebuia iar șeful de post de la Ciochina a spus că vor veni. Nu au putut de dimineață dânșii, dar așteptăm. Trebuie să vadă ce urme sunt, dacă sunt de combină, de camion, nu am intrat noi nici așa cu pasul, poze am făcut de departe, ca să nu stricăm probele”, a punctat șeful de fermă.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO face un apel la fermierii din zona Ciochina care au văzut ceva suspect în ultimele zile sau au imagini pe camerele de filmare cu camioane care au tranzitat comuna în mini-vacanța de Sfânta Maria să anunțe Poliția din comună.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!