• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Război și crize: Câștigătorii și perdanții din agricultură

    Mircea Olteanu -

    Unii obțin profituri uriașe, în timp ce alții pierd miliarde – războiul și crizele transformă economia agricolă. Invazia rusă în Ucraina și sancțiunile aferente au schimbat masiv piețele de materii prime agricole, inputuri și surse de energie în doar câteva luni. Lanțurile de aprovizionare și piețele clădite de-a lungul deceniilor s-au prăbușit peste noapte. Pe de altă parte, prețurile cerealelor, semințelor oleaginoase sau îngrășămintelor au crescut enorm.

    Jurnaliștii publicației germane Agrarheute.com au realizat o analiză a cifrelor de afaceri raportate de mai multe companii din agribusiness care obțin în prezent profituri neașteptate în urma crizelor, dar și o analiză a unor business-uri care au fost puternic afectate financiar de război.

    BayWa se îndreaptă spre un nou profit record

    BayWa AG este un grup care este foarte bine poziționat pentru a beneficia de pe urma consecințelor războiului. Comerțul cu îngrășăminte, materii prime agricole și produse energetice, dar și afacerile cu energie regenerabilă sunt în plină expansiune, mai mult ca niciodată.

    Grupul BayWa se îndreaptă, prin urmare, se un nou an cu un rezultat record. În prima jumătate a anului, compania cu sediul în Munchen și-a dublat profiturile, comparativ cu anul precedent. De asemenea, vânzările au crescut cu aproape 40%. Pentru întregul an, conglomeratul și-a majorat previziunile la un nivel cuprins între 400 de milioane și 450 de milioane de euro; adică cu până la 200 de milioane de euro mai mult decât în 2021, anul în care s-a înregistrat cel mai mare profit din istoria companiei. Bursa a recompensat acest lucru cu o creștere a cotațiilor BayWa de aproximativ 55% în cele cinci luni de la începutul războiului.

    K+S beneficiază de prețuri ridicate la îngrășăminte

    Producătorul de substanțe chimice K+S înregistrează, de asemenea, cifre excepționale. Compania cu sediul în Kassel și-a majorat veniturile EBITDA la 1,2 miliarde de euro în prima jumătate a anului.

    Grupul a reușit aproape să-și tripleze vânzările în agricultură, în principal datorită vânzărilor de îngrășăminte speciale și potasiu, ale căror prețuri au crescut foarte mult în primele șase luni ale anului. Chiar dacă Germania se confruntă cu un deficit de gaz, K+S se așteaptă la un rezultat excelent în 2022, estimând că va fi de cel puțin două ori mai mare decât cel din anul precedent, când marja a fost de 30 la sută.

    Activitate cu normă redusă la SKW Priesteritz

    Dar există și companii pentru care războiul din Ucraina și consecințele sale au un impact negativ asupra bilanțului. În timp ce K+S, ca un furnizor de îngrășăminte cu potasiu beneficiază de creșterea prețurilor îngrășămintelor, costurile ridicate ale energiei au anulat veniturile mai mari obținute de cel mai mare producător de amoniac din Germania, SKW Priesteritz.

    Potrivit propriilor informații, introducerea taxei pe gaze va însemna că firma germană va trebuie să plătească 30 de milioane de euro pe lună. Gazul este cel mai important factor de cost al producției de îngrășăminte azotate. Prin urmare, SKW ia în considerare oprirea producției de uree din octombrie și reducerea orelor de activitate, a declarat un purtător de cuvânt pentru postul de televiziune MDR.

    Rabobank renunță la afacerile din Rusia

    Un alt exemplu de companie care resimte efectele crizei este Rabobank, o instituție financiară specializată în finanțarea agriculturii la nivel mondial. Banca olandeză s-a retras complet din Rusia ca răspuns la războiul de agresiune declanșat de Vladimir Putin.

    Prin urmare, banca a trebuit să efectueze operațiuni de depreciere a activelor financiare. Ca urmare, profitul net al Rabobank în prima jumătate a anului s-a redus cu 27%, de la an la an, scăzând de 1,57 miliarde de euro. La nivel mondial, banca resimte, de asemenea, efectele negative ale schimbărilor climatice asupra sectorului agricol, cum ar fi secetele și inundațiile.

    Tönnies a părăsit Rusia la timp

    Compania germană din industria cărnii Tönnies a părăsit Rusia la timp, chiar cu câteva luni înainte de declanșarea războiului. În septembrie 2021, Tönnies a vândut filiala sa rusă APK Don, specializată în creșterea porcilor, către grupul agricol thailandez Charoen Pokphand Foods.

    Ianuarie 2019: Prim-ministrul Rusiei Medvedev vizitează uzina Claas din Krasnodar. Producția în combinatul de recoltat a fost oprită din martie a acestui an

    În cazul Claas, producția din Krasnodar este încă suspendată

    Pe de altă parte, Grupul Claas nu a renunțat la Rusia. Producătorul de mașini agricole continuă să fie activ în Rusia, în ciuda sancțiunilor occidentale. Însă afacerea are de suferit. Producția la fabrica sa de combine din Krasnodar, Rusia, este suspendată încă din luna martie.

    Cathrina Claas-Mühlhäuser, președinta Consiliului de Supraveghere al Claas KGaA mbH, a respins până acum ideea retragerii din Rusia. Însă decizia depinde de cum vor evolua condițiile generale, a declarat recent un purtător de cuvânt al companiei. În orice caz, Claas pare că ar putea trece peste pierderile înregistrate în Rusia.

    Datorită creșterii vânzărilor de utilaje agricole la nivel mondial, compania poate compensa pierderile din Rusia prin vânzări suplimentare în Europa și America, a indicat purtătorul de cuvânt.

    Compania a precizat că își menține previziunile pentru întregul an.

    Exploatația agricolă Ekosem Agrar a trebui să restructureze două obligațiuni corporative pentru a evita insolvența

    Războiul și sancțiunile au consecințe care pun în pericol chiar existența holdingului agricol Ekosem Agrar al lui Stefan Dürr. Grupul a reușit să evite o insolvență iminentă printr-o restructurare a două obligațiuni corporative listate în euro, inclusiv prin extinderea și amânarea dobânzilor.

    Potrivit companiei, activitatea operațională în sectorul produselor lactate și al agriculturii arabile din Rusia a continuat să fie pozitivă în prima jumătate a anului 2022. Cu toate acestea, holdingul a trebuit să plătească dobânda pentru o obligațiune de 100 de milioane de euro, scadentă la 1 august.

    John Deere nu mai livrează mașini noi în Rusia

    Dealerul de utilaje agricole Ekotechnika, administrat tot de Stefan Dürr, se confruntă, de asemenea, cu o perioadă foarte dificilă. Ekotechnika este cel mai mare importator de tractoare și mașini agricole John Deere în Rusia. Cu toate acestea, producătorul cu sediul în SUA a încetat să mai furnizeze utilaje agricole noi în Rusia.

    ”Veniturile din afacerea cu mașini noi ar putea scădea brusc dacă suspendarea livrărilor continuă”, a avertizat conducerea Ekotechnika la sfârșitul lunii iulie.

    Însă nu se pare că ostilitățile din Ucraina și efectele lor în planul relațiilor economice se vor încheia prea curând, se arată într-o analiză agrarheute.com.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”