• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dr. ing. Iani Chihaia, ANFNC: În România, un FNC are stoc de cereale și pentru 12 luni, în Italia numai pentru 1-2 zile

    Roxana Dobre -

    Industria producerii de furaje trece printr-o perioadă de transformări și se adaptează rapid la noile condiții din piață. Potrivit dr. ing. Iani Chihaia, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Fabricanţilor de Nutreţuri Combinate din România (ANFNC), până la acest moment procesatorii din industria nutrețurilor combinate nu au întâmpinat dificultăți cu aprovizionarea de materii prime, chiar dacă seceta a afectat mai multe culturi agricole.

    Un FNC de mărime mare din România are stocuri de cereale și alte materii prime și pentru 12 luni. Nu același lucru însă se întâmplă în alte țări, cum ar fi Italia unde stocurile ajung pentru 1-2 zile. Dr. ing. Iani Chihaia spune că problema comună a zootehniei din Europa la ora actuală este costul energiei, nu neapărat accesul la materii prime.

    ”Accesul la materii prime se rezolvă prin crearea unor noi lanțuri de furnizare. Numitorul comun la toată zootehnia din Europa la ora actuală este costul energiei, nu neapărat accesul la materii prime. Adică Spania își aduce porumbul din America de Sud sau din America de Nord, nu-l mai aduce din Ucraina, de unde costă foarte scump să-l aducă în prezent. În Italia, spre exemplu, sunt fabrici de nutrețuri combinate uriașe, uriașe pentru România sau mari pentru Italia ca să spunem, unde au stocuri de materii prime pentru o zi și jumătate. În România, la un FNC mare, știți pentru cât timp au stocuri de materii prime? Pentru 12 luni! Deci avem modele de business complet diferite. Sunt lucruri complet diferite. Discuția e una complexă”, a punctat acesta pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Materie primă disponibilă, dar la ce preț?

    Problemele cu care se confruntă producătorii de furaje sunt legate de majorările de preț. ”În principiu este o problemă cu achizițiile privind materia primă pentru producerea nutrețurilor. Această problemă este legată de disponibilitatea materiilor prime, adică sunt situații în care găsești materia primă, dar prețul este mare. În general nu prea s-a dorit vânzarea în perioada recoltării, fermierii au stocat materia primă, au stocat cerealele – că de cereale vorbim în momentul acesta, grâu, orz mai puțin mai mult grâu – după ce au stocat nu prea s-a mai vândut. Fermierii au așteptat creșteri de prețuri în continuare. A existat așa un moment de așteptare sau există încă în piață”, a vorbit Iani Chihaia despre blocajul din piață reclamat și de antreprenorii din industria de morărit și panificație.

    Scumpirile la energie vor lovi puternic în februarie-martie

    Dacă situația prețurilor la materie primă se va regla din piață, nu același lucru se poate spune despre costurile cu energia care sunt așteptate să lovească puternic în tot ce înseamnă producție. ”Cea mai mare creștere care ne așteptăm să aibă loc este creșterea prețurilor care țin de procesare și mă refer aici în special la energie, care cu siguranță va crește, dar nu știm cât, cum. Cred că greul va fi undeva prin luna februarie. Momentul revelator va fi undeva în februarie-martie când se vor schimba tarifele la energie. O creștere va exista, dar e greu să fac speculații să spun că va crește cu atât. Piața astăzi e una foarte complexă. Sunt elemente, multe elemente care concură la prețurile materiilor prime și la prețul mărfurilor în general, aici fiind incluși combustibilii sau energia. Tot o marfă este. Prețul mărfurilor este influențat de foarte multe lucruri, sunt multe necunoscute. E o discuție foarte complexă și aici intervină întrebarea dacă lumea va mai avea nevoie de carne, ouă, lapte. Iar răspunsul este da”, spune preşedintele Asociaţiei Naţionale a Fabricanţilor de Nutreţuri Combinate din România (ANFNC).

    Producția de nutrețuri combinate, așteptată să scadă cu 3% la nivelul UE

    ”Eu cred că lumea o să cumpere în continuare carne, iar zootehnia va rezista. La nivel de Uniunea Europeană, ca să vă răspund în procente, producția de nutrețuri combinate este estimată că va scădea anul acesta cu 3%. În Spania va exista o scădere mai mare. Spania este producătorul numărul unu de nutrețuri combinate din Europa, implicit și de carne. Va scădea cu 4% în Spania pe seama creșterii prețurilor la materii prime, energie, pe seama creșterii prețurilor la produsele animale. Probabil că se va reduce risipa, vor mânca mai puțin la restaurant, porțile vor fi mai mici, lucruri de genul acesta. Dar e cert că piața va merge înainte. Vom traversa o perioadă care va stimula abținerea de a mai consuma din cauza creșterii prețurilor și din cauza panicii care se propagă în fiecare zi legat de ce ne așteaptă la iarnă. Cine este sărac va sărăcii și mai mult și va consuma și mai puțin, o să treacă de la carne de porc la carne de pasăre, de la carne de pasăre la cartofi,  dar nu ne putem abține, vom consuma în continuare”, a explicat dr. ing. Chihaia.

    Criza din Olanda va crea dezechilibre în toată Europa

    Specialistul a adus în discuție și situația din Olanda unde fermierii au fost obligați să respecte mai multe reguli considerate ”dure”, măsuri ce au dus la proteste în rândul fermierilor. Criza din Olanda însă nu își va limita consecințele doar la nivel național, ci va afecta întreaga Europă.

    ”Uitați-vă la Olanda, care are o zootehnie și o agricultură complet nesustenabilă. Asta o știe toată lumea, dar foarte puțină lume o rostește ca fiind o problemă. Și au început să o rostească și nu numai să rostească politicienii lor. Știți ce se întâmplă acum în Olanda, că se vor desființa masiv ferme! De ce? Pentru că se importă foarte multă materie primă care este transformată în carne, lapte, ouă în Olanda, iar ceea ce rezultă din aceste materii prime importate în Olanda se duce în solul țării. Statul le-a impus fermierilor anumite reguli și pentru asta sunt proteste masive în Olanda. La noi este deficit de producție animală, acolo este exces, iar Olanda toată trăiește pe un morman de dejecții animale. Asta este realitatea pe care lumea se ferește să o discuție colocvial, în discuții libere, așa și situația este una foarte, foarte gravă care avea va avea implicații majore asupra întregii zootehnii din Europa. Aceasta este tendința din Olanda care se va aplica indiferent de ceea ce se va întâmpla, ei vor merge înainte cu acest plan pentru că vedeți totuși proiectantul general Dumnezeu nu dă voie, natura nu poate să înghită la nesfârșit. Și atunci ceva trebuie să se întâmple. De aceea avem și această discuție cu trecerea la înlocuitori de carne obținuți în laborator. În cursul vieții noastre nu se va întâmpla treaba asta.  Iată, recent în America au fost scoși hamburgerii vegetali pentru că nu a fost cerere, nu au avut succes”, a mai opinat dr. ing. Iani Chihaia.

    Prețul alimentelor, încă la un nivel scăzut

    Acesta a atins și subiectul prețului alimentelor, care raportat la cel al costurilor, este unul încă foarte mic. ”(…) Alimentele sunt la niște prețuri inacceptabil de mici. Nu este posibil ca un kilogram de carne să coste cât un PET de apă minerală, o sticlă de apă minerală cât parcarea la Mall pentru o oră. Nu se poate! Deci produsele alimentare încă sunt la prețuri mici, ignorând pentru moment în discuție crizele: pandemie, război, așa și alte crize, secetă.  Hrana este încă foarte ieftină, dacă mă întrebați pe mine. Deci nu e plătită mâncarea! De ce? Pentru că Europa a trăit până de curând într-o bulă când au avut supraproducție, pentru că au avut piață. Vezi Germania care exporta masiv în China carnea de porc. Și noi trebuie să revenim cu picioarele pe pământ, Europa”, a explicat specialistul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an