• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Codrin Matei, managing partner Crosspoint Investment Banking&Real Estate, face portretul investitorului în agricultură: Se caută business-uri structurate corporatist. Birocrația, preluată de intermediari

    Vlad Macovei -

    Care sunt principalele oportunități de afaceri în agricultură, cine sunt străinii care fac investiții în agribusiness și care sunt semnalele ce nu trebuie ignorate în evoluția pieții agribusiness, sunt întrebările atinse în cadrul unui interviu acordat revistei Agrointeligența de Codrin Matei, managing director Crosspoint Investment Banking & Real Estate.

    Cât de atrăgătoare și de interesante sunt în acest moment investițiile în agricultură?

    Criza financiară ce a început în urmă cu peste 7 ani a readus principii de dezvoltare prudente în economie, forțând statele la corectarea dezechilibrelor macroeconomice, reducerea deficitelor și a gradului de îndatorare și companiile la raționalizarea cheltuielilor, eficientizare și obiective de dezvoltare mai realiste.
    În acest context, s-a observat o creștere a interesului pentru resurse și mărfuri (commodities) și sectorul energetic și cel agricol au devenit atractive. Indicele de preț al alimentelor pregătit de FAO – food price index – UN Food and Agriculture Organization, a depășit în 2007 orice nivel atins anterior începând cu 1990 și s-a dublat față de 2006.
    Aceste creșteri ne arată importanța acestui sector, iar prezența companiilor multinaționale în diferite segmente din piată exprimă și potențialul agriculturii în Romania. Principalii traderi, producători de ulei și lactate, distribuitori de semințe și fungicide sunt companii multinaționale ce ocupă primele locuri în topul companiilor din segmentul respectiv.

    Băncile, mai dispuse ca oricând să finanțeze investiții agricole

    Fondurile de investiții cu care discutăm sunt interesate de tot ce înseamnă agribusiness în România – iar condiția esențială pentru fonduri este reprezentată de volumul cât mai mare al business-ului, cifre cât mai semnificative. O altă sursă de finanțare o reprezintă mediul bancar– băncile sunt mai dispuse ca oricând să finanțeze agricultura românească.

    Ce feed-back aveți din piață? Care sunt principalele oportunități și principalele riscuri?

    Oportunitățile României în sectorul agricol sunt date de mai mulți factori – între cei mai importanți fiind îmbunătăţirea calităţii şi a randamentului recoltelor, vânzarea produselor pe piața internațională și suprafețele agricole mari ce nu sunt cultivate.
    Riscurile sectorului sunt din punct de vedere al fondului funciar – statutul legal neclar al multor parcele (în privința proprietății și al cadastrului) precum și polarizarea acestuia în mari fermieri (1% din fermieri care dețin jumătate din exploatațiile agricole) și cei care practică agricultură de subzistență (700.000 de fermieri care au între 1 si 5 hectare și care dețin o suprafață de 35-40% din suprafața agricolă).

    Care este portretul-robot al unui asemenea investitor?

    Investitorul străin este interesat de sectoare unde există un cadru legal stabil și mediul de afaceri funcționează corect. Multe segmente ale sectorului agricol sunt viciate de un mediu neconcurențial, cu evaziune fiscală.
    O companie multinațională sau o companie cu experiență în domeniu va fi mult mai interesată de acest sector decât un investitor financiar.
    Este important de reținut că, pentru a intra în targetul unui mare investitor, businessurile agricole românești trebuie să îndeplinească o anumită rigoare de organizare corporatistă. De exemplu, în structurarea unei tranzacții este foarte importantă rezolvarea birocrației privind terenurile din portofoliu – unde de multe ori există diverse aspecte juridice neclare. Problema poate fi rezolvată prin intermediari care să preia problema actelor.
    Pe de altă parte, pentru un fond de investiții poate fi relevantă separarea afacerii în centre de business distincte, pentru că doar unul dintre centre poate prezenta interes pentru preluare. Pentru un investitor, este relevantă claritatea de business, oportunitățile să fie prezentate foarte clar și transparent.
    Există semnale puternice dinspre țările din Golf sau China (vedeți protocolul recent semnat între statul român și cel chinez privind exportul de animale) în privința interesului de a investi în agribusiness în România. Sigur că aceste semnale trebuie susținute de un follow-up puternic dinspre partea română – în special în ceea ce privește aspectele legislative și cele de logistică privind susținerea ofertei interne, fiind cunoscut faptul că marii investitori din aceste zone caută în special deal-uri de o anumită anvergură.
    Pe de altă parte, avem informații despre anumite business-uri agricole locale, care au intrat în targetul investitorilor. Există inclusiv investitori proveniți din zona de real-estate, care și-au reorientat investițiile spre terenuri agricole fie în sens speculativ fie chiar pentru a dezvolta agribusiness pe terenurile respective.

    Care este plaja de finanțare de care vorbim în acest moment în România pe acest domeniu?

    Din informațiile pe care le deținem, prin prisma contextului geo-politic din regiune – modificarea granițelor Ucrainei, relațiile României cu Statele Unite ale Americii, în următorii ani ne așteptăm la un flux de capital semnificativ în România.
    Nu putem estima sume precise în acest moment, însa este clar ca sectorul de agribusiness este unul dintre principalele sectoare vizate, având în vedere blocajele din acest moment pe celelalte sectoare strategice, de asemenea cu potențial, cum sunt energia sau infrastructura.
    Ceea ce este particular la sectorul agri este ca poate fi controlat la nivel privat – iar cu o corectă informare a proprietarilor de business-uri agricole, se pot structura și pregăti tranzacții relevante pe acest segment, în următoarea perioadă.

    Despre Crosspoint Investment Banking & Real Estate

    Crosspoint este una dintre cele mai experimentate case de investiții de pe piata românească, cu portofolii totale gestionate din 2005 și până în prezent de peste 150 milioane de euro și peste 50 de mari proiecte, pentru companii locale și multinaționale.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!