• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prăbușirea euro distruge fermierii și economia

    Iana Gore -

    Euro continuă să se devalorizeze. Luni, moneda europeană a scăzut din nou sub paritatea dolarului. Unele bănci mari prognozează deja o recesiune pentru zona euro în al treilea trimestru. Creșterea dobânzilor va avea consecințe fatale pentru fermieri și economie, conform unei analize realizate de dr. Olaf Zinke pentru Agrarheute.com.

    Moneda euro a scăzut luni, 22 august, sub valoarea dolarului american. Potrivit analiştilor, scăderea este cauzată de o nouă creştere a inflaţiei , care este alimentată de explozia preţurilor la gaze şi electricitate. La iarnă, mulți economiști se tem de o criză energetică severă, cu consecințe masive pentru economie și agricultură.

    Prăbușirea din nou a monedei euro vine la câteva zile după ce compania energetică de stat rusă Gazprom a anunțat că va opri furnizarea de gaze naturale către Europa de Vest pentru încă trei zile pentru lucrări de întreținere. Acest lucru ar trebui să zădărnicească planul europenilor de a-și asigura rezervele de gaze. În același timp, valoarea dolarului american a crescut cu aproape 13% de la începutul anului.

    Economiștii sunt de acord că eforturile Rezervei Federale a SUA de a crește brusc ratele dobânzilor vor întări și mai mult dolarul și vor ajuta la limitarea inflației din SUA. Analistul JPMorgan, Mislav Matejka, a declarat că, în timp ce inflația din SUA a dat semne de încetinire din cauza scăderii prețurilor mărfurilor, Fed va crește totuși dobânzile cu 75 de puncte de bază la următoarea sa întâlnire de la sfârșitul lunii septembrie. Un punct de bază – în engleză Basis Point, înseamnă o modificare de 0,01 %.

    Aceasta ar fi a treia majorare consecutivă a ratei dobânzii și ar lua rata efectivă a dobânzii a Fed de peste 3% pentru prima dată de la începutul lui 2008, depășind maximul din 2019 de 2,5% . BCE este la kilometri distanță de asta.

    Inflație la maxime istorice și recesiune în toamnă

    Luna trecută, Banca Centrală Europeană a anunțat o creștere a ratei de 50 de puncte de bază – prima în 11 ani – pentru a stopa creșterea inflației. Aceasta este de 8,9% în zona euro, un maxim istoric pentru blocul celor 19 țări care utilizează euro.

    Pe fondul inflației ridicate, zona euro continuă să se confrunte cu incertitudinea privind livrările de gaze naturale din Rusia , care este vitală atât pentru industriile sale, cât și ca mijloc de generare a energiei electrice pentru regiune. Luna trecută, Uniunea Europeană a convenit să reducă consumul de gaze cu până la 15% până în martie 2023 pentru a depăși criza actuală a aprovizionării. Conform cifrelor UE, rezervele actuale de gaz ale UE sunt pline cu 77% – încă sub ținta de 85%.

    Temerile de recesiune au crescut în ultimele săptămâni pe fondul incertitudinii crescânde cu privire la aprovizionarea cu energie a UE , Rusia amenințând că va reduce în continuare fluxul de gaze către Germania și întreg continentul. Pentru fermieri și industria alimentară, impactul creșterii inflației și al prețurilor ridicate la energie ar fi dramatic atât asupra producției, cât și asupra vânzării produselor lor.

    Va scădea euro în continuare? – BCE acționează slab

    Va scădea euro în continuare? Destul de câțiva economiști se așteaptă la asta. Analiștii spun că euro va rămâne slab până când perspectivele economice se vor îmbunătăți din nou. Și nu poți să prevezi când se va întâmpla acest lucru. Chiar dacă BCE continuă să crească ratele dobânzilor, ratele dobânzilor din SUA sunt semnificativ mai mari, ceea ce atrage și investitori și bani în Statele Unite.

    De asemenea, este probabil ca euro să fie slăbit de statele (Italia, Grecia etc.) în care costurile îndatorării cresc mai mult decât în ​​țările mai puternice din punct de vedere economic și financiar. De asemenea, analiştii se aşteaptă ca moneda euro slabă să crească o inflaţie deja record (importuri scumpe) şi să crească riscul ca creşterea preţurilor să devină înrădăcinată la niveluri foarte ridicate.

    O luptă împotriva minimelor de 20 de ani ale monedei euro ar necesita majorări semnificativ mai rapide ale dobânzilor, spun analiștii băncii, ceea ce ar putea contribui la problemele unei economii care se confruntă deja cu o recesiune. Studiile citate de BCE sugerează că o depreciere a cursului de schimb de 1% crește inflația cu 0,1% pe parcursul unui an și cu până la 0,25% pe trei ani.

    Pentru a sprijini moneda euro, BCE ar putea semnala o înăsprire mai agresivă, inclusiv o majorare a ratei de bază cu 50 de puncte de bază în septembrie și alte mișcări în octombrie și decembrie. Cu toate acestea, analiştii cred că este foarte puţin probabilă o atitudine mai agresivă, având în vedere deteriorarea perspectivelor de creştere. Asta înseamnă și: o recesiune este iminentă în Europa.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!