• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gheorghe Neață, Asociația Dacia: Prețul berbecilor nu a crescut, în ciuda altor scumpiri. Animalele sunt întreținute cu mari eforturi

    Roxana Dobre -

    Peste un milion de ovine se pregătesc de campania de montă care urmează să demareze de la 1 septembrie, a anunțat Gheorghe Neață, director al Asociației crescătorilor de ovine ”Dacia”, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor. Inginerul Neață a precizat că în perioada următoare vor fi organizate o serie târguri și expoziții pentru oieri, unde vor fi prezentate cele mai frumoase exemplare de ovine, marea majoritate putând fi achiziționate de cei interesați.

    ”Noi i-am informat pe cei care au animalele la noi în Registrul Genealogic cum trebuie să se pregătească pentru campania de montă. Sunt reguli clare privind pregătirea oilor, pregătirea berbecilor. În primul rând cei care fac montă dirijată trebuie să-și aleagă una din metode: monta în harem sau monta la mână. În privința sănătății animalelor ar trebui să fie atenți la bolile de sezon, adică să facă probele de Bruceloză, de Scrapie dacă e cazul. Normal ar fi trebuit să se implementeze până acum sistemul de depistare a animalelor slab rezistente la Scrapie”, a declarat Gheorghe Neață pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Campania de montă la ovine începe la 1 septembrie

    Gheorghe Neață a completat că la 1 septembrie demarează oficial campania de montă la ovine. În Asociația de ovine ”Dacia” sunt pregătite peste un milion de animale, oi și berbeci.

    ”Pe 1 septembrie începe la Registrul nostru, este dată clară deci nu mai avem discuții pentru că trebuie pregătite lucrările de fătare, de control oficial, toți pașii. Și în funcție de data aceasta le proiectăm pe toate în viitor. Noi avem în asociație pregătite pentru campania de montă apoximativ 1.100.000 de ovine și berbeci.  Din fericire în urma secetei nu au apărut probleme noi cu bolile sau chiar dăunătorii, animalele sunt puternice, bine întreținute prin efortul crescătorilor. Dar sigur că seceta a influențat starea de întreținere a lor, a influențat și intrarea în călduri într-un oarecare mod. Dar crescătorii le-au furajat cu nutreț din stoc acolo unde a fost secetă cruntă, și sunt apte de reproducție la data de 1 septembrie. S-au dat furaje pe care trebuiau să le scoată de abia la iarnă, dar de asta nu prea ține cont Guvernul și Ministerul Agriculturii în special. Pare că nu-i interesează oieritul, pentru că potrivit unei proiecții, s-a tăiat și din subvenția sprijinului cuplat zootehnic. Deci asta e problema cea mai mare a ciobănitului din România, nu e că e secetă, restul se rezolvă. Oamenii care doresc să-și țină animale le țin cu eforturi”, a mai adus lămuriri Gheorghe Neață.

    Calendar evenimente, târguri și expoziții în oierit

    Crescătorii de ovine vor avea în perioada următoare un calendar plin în evenimente și tâguri de profil, organizate de Asociația ”Dacia” în mai multe zonte ale țării.

    ”Noi pregătim o serie de evenimente în cadrul Registrului și invităm pe această cale oierii interesați, pe dumneavoastră și restul jurnaliștilor interesați de zootehnie. Deci pe data de 29 august este un târg mare cu vânzare de berbeci la Maramureș, la Baia Mare. Tocmai în ideea aceasta ca să asigurăm reproducătorii acolo unde nu sunt până acum, să-i asigurăm. Târgul va fi cu vânzare. Anul trecut a acolo și o licitație, începe să prindă ușor, ușor și la noi acest concept. Mai departe, în data de 4 septembrie la Petrila, în județul Hunedoara, este Festivalul Brezelor.  Pe 17-18  septembrie la Ighiu, în Alba și în 25 septembrie este expoziția noastră de la Costești, cea care este cea mai mare din Europa. Este expoziție de animale de reproducere unde vor fi animale și cu vânzare, și pentru expoziție. Nu sunt mai probleme cu pesta porcină, ca în alți ani, să nu putem aduce oile sau să fie puține exemplare. Și acum vă spun punctul meu de vedere: este o prostie să se împiedice animalele să vină la târg, pentru că dacă vin cu avize sanitar-veterinare nu e niciun fel de pericol. Dar, astea sunt reguli pe care numai România le practică. Ce să facem? ”, a mai semnalat specialistul în zootehnie.

    O mie de exemplare – expuse la Țurcana Regina Munților

    În privința evenimentului deja consacrat ”Țurcana – Regina Munților”, care va avea loc pe 25 septembrie la Costești, comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara, se fac deja primele pregătiri iar participanții vor putea admira cele mai frumoase Țurcane, peste o mie de exemplare fiind programate să fie aduse la expoziție.

    ”Estimăm că vor fi între 3.000 și 5.000 de oameni acolo. Vom prezenta în jur de o mie de oi care vin în boxe. Ce sunt acolo turme, care vin pentru comercializar acelea sunt altceva.  Cei care vor veni la eveniment găsesc de la animale, la produse tradiționale și obiecte ciobănești în general – cojoace, ciomege, bâte, fluiere etc”, a mai spus Gheorghe Neață.

    În aceeași ordine de idei, directorul Asociației de ovine ”Dacia” a subliniat că berbecii reproducători care se vând în târguri nu au suferit majorări de preț, în ciuda scumpirilor pe care și oierii le-au resimțit în ultima perioadă.

    ”Prețurile au rămas cam aceleași. Scumpirile au venit, noi abia reușim să plătim personalul care face lucrările de control oficial pentru că nimeni de la conducerea țării n-a înțeles că suntem din 2014 cu aceleași tarife pe care le acordă ministerul. Numai dacă calculați inflația și vă dați seama despre ce e vorba. Nu mai punem celelalte prețuri la toate produsele pentru control. Pentru toate și aici sunt investiții, nu se fac lucrurile întâmplător. Noi am semnalat la toți miniștrii dar până acum că sumele decontate au rămas aceleași”, a semnalat Gheorghe Neață.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an