• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier: Produc oul cu 0,60 lei și îl vând cu 0,45 lei. Am proiect pe fonduri, sunt obligat să continui

    Angelica Lefter -

    Ouă vândute sub costul de producție – o problemă a micilor crescători de găini ouătoare care și-au demarat afacerea când vânzarea ouălor era o afacere rentabilă. De la un preț de 1 leu pe ou, acum acesta se vinde la poarta fermei cu 0,45 lei. Indiferent de condiții, cei care și-au ridicat ferma cu fonduri europene sunt obligați să susțină afacerea minim cinci ani.

    Fermierul și totodată edilul comunei Comana, din județul Giurgiu, Aurel Enache, este cel care și-a împărtășit experiența de business la Agrointeligența – AGROINTEL.RO și a oferit câteva răspunsuri la întrebările care îi macină deopotrivă pe producători și cumpărători.

    Crescătorie de găini ouătoare cu o capacitate de 23.000 de capete

    Aurel Enache se ocupă cu producția de ouă, dar ferma lui include și creșterea vacilor de lapte și carne, dar și cultură mare. De producția ouălor se ocupă de aproximativ 3 ani, de când, cu ajutorul fondurilor europene, a deschis o crescătorie de găini ouătoare.

    ”Am depus un proiect la AFIR pe fonduri europene, a fost declarat eligibil. Este vorba despre o crescătorie de găini ouătoare, o hală de 23.000 de capete, o moară, un depozit de 750 de tone pentru hrana animalelor, sortator, depozit de ouă și achiziția unei dubițe de frig de 3 tone și jumătate. Am vrut să deschid acest business pentru că am avut un prieten la Slobozia care deținea găini ouătoare, am depus un proiect. Am văzut că el vindea cu 1 leu oul și am zis să fac și eu, dar când am deschis se făcuse 0,25 de lei oul. Am făcut un calcul, iar după trei ani când am început să culeg roadele, era alt calcul, un câștig mult mai mic”, a explicat Aurel Enache.

    Ouăle din ferma lui Aurel Enache se vând și cu 0,30 de lei bucata

    Investiție de 1.800.000 de euro în producția de ouă, din bani europeni și cofinanțare

    Deși a plecat de la o investiție de 1.800.000 de euro, Aurel Enache a venit mereu de acasă cu bani suplimentari, mai ales în ultima perioadă când inputurile au devenit din ce în ce mai scumpe.

    ”Investiția inițială s-a ridicat la 1.800.000 de euro. Am avut cofinanțare, am avut 70% cu 30%, practic am adus și eu bani, dar nu îmi pare rău. Am dus curent în câmp unde am realizat proiectul, am tras apă, nu este ușor. Am cinci angajate care lucrează acolo, am un contract cu un medic, totul este ca la carte, nimic nu este la voia întâmplării. O unitate foarte frumoasă, foarte primitoare, foarte nouă. Mă costă mai mult producția decât scot din vânzare, dar sunt obligat să țin hala în picioare 5 ani de zile”, a declarat omul de afaceri giurgiuvean.

    Producția zilnică este de 22.000 de ouă, iar de la poarta fermei oul pleacă cu 0,45 de lei către comercianți

    Pentru că este o afacere dezvoltată cu fonduri europene, oricât de nerentabilă a devenit, edilul din Comana nu poate renunța timp de 5 ani de la deschidere. Încă doi ani trebuie să mențină producția de ouă, chiar dacă este nevoit uneori să aducă bani de acasă. Prețul mic al ouălor care pleacă de la poarta fermei și importurile din cauza cărora nu își găsește loc în piață, duc la rezultate din ce în ce mai slabe, deci la profit mic și foarte mic.

    ”Vin comercianți și ridică ouăle pentru că eu nu pot merge să iau certificate să vând la supermarketuri. Nu am reușit să intru pe piață, am volum de marfă mic. Ar trebui să mai fac două hale, dar la prețurile care se practică acum, nu le mai fac. Produc zilnic 22.000 de ouă și vând cu 0,45 de lei oul. În magazin, prețul unui ou depășește 1 leu. Este păcat să dau cu așa preț mic, că am cod 2, am baterii semideschise. Degeaba, nu se ține cont de cod. Mă costă mai mult producția decât scot din vânzare, dar sunt obligat să țin hala în picioare 5 ani de zile. Pe mine mă costă 0,60 de lei să produc un ou și îl vând cu 0,45 lei”, mai spune edilul comunei Comana.

    Sortarea ouălor în ferma lui Aurel Enache, edilul comunei Comana, județul Giurgiu, și fermier

    Ouă aduse din Ucraina via Polonia, la prețuri mici, au inundat piața românească

    Mai mult, fermierul susține că ouăle de import au stricat piața, vin la prețuri infime și producătorii români sunt nevoiți să le facă față. Potrivit propriilor informații, în România ar ajunge ouă și din Ucraina.

    ”Pai sunt importuri, nu suntem în Uniunea Europeană? Credeți că ouăle vin doar din Polonia în România? Și cei din Ucraina aduc în Polonia sau polonezii iau de la ucraineni. Cum ajung la prețuri așa mici? Poate au o subvenție ascunsă, nu știu…Oricum nu este în regulă, dacă un kilogram de grâu costă 1,60 lei, unul de porumb la fel, nu mai vorbesc de mixuri, nu mai vorbesc de șrot de soia, șrot de floarea-soarelui, curentul cât costă, motorina, benzina, salariile, dările către stat. Toate inputurile s-au scumpit, numai prețul ouălor s-a dus în jos. V-am spus, acum 3 ani era 1 leu oul, când am decis să pun proiectul, acum e 0,45 lei, a fost și 0,35 lei oul”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO fermierul giurgiuvean.

    În această situație, salvarea vine din cultura mare, o altă investiție, de data aceasta profitabilă a fermierului giurgiuvean.

    ”Norocul nostru este că susținem producția de ouă din agricultură. Este un avantaj, nu puteam susține altfel, noroc că avem grâu și porumb. În rest avem costuri foarte mari, totul este tehnologizat, curățenie, apă, mâncare, temperatură, ventilare. Ce nu se vinde, devine hrană pentru animale, astfel că vacile noastre se hrănesc uneori și cu ouă, căci ele au proteine”, a punctat Aurel Enache.

    Ouă produse în ferma lui Aurel Enache, ajung hrană pentru vacile de lapte

    Aurel Enache: ”Românii își aleg ouăle pe care le pun pe masă în funcție de preț, nu le pasă de calitate!”

    În plus, fermierul și edilul giurgiuvean a constat un lucru: oamenii nu au cultura consumului de produs românesc și de calitate. Majoritatea preferă produsele ieftine și doar prețul contează în alegerea a ceea ce pun pe masă.

    ”Oamenii nu se uită, să fie ieftin și atât! Nu se uită că e categoria a doua, a treia, a patra, ce cod este. Românii nu se uită că este produs românesc, ei caută un preț cât mai ieftin, nici măcar patrioți nu par a fi! Am avut o întâmplare cu o doamnă căreia i-am explicat ce înseamnă un ou produs în regim semideschis și mi-a spus în față că este o prostie, că nu este adevărat, că toate sunt produse la fel. În astfel de condiții, ce putem face?”, a punctat fermierul Aurel Enache.

    Acesta a precizat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că se gândește serios ca după expirarea termenului de 5 ani, cât este prevăzut în proiectul european, să renunțe la afacerea cu ouă pentru că momentan nu este deloc profitabilă. Pe de altă parte, a spus că dacă lucrurile se vor schimba și în România, iar oul românesc va avea preț, nu va desființa hala de unde acum ies la consum 22.000 de ouă zilnic.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!