• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescător de vaci: Litrul de lapte pleacă cu 1,4 – 1,8 lei de la poarta fermei şi ajunge la 11 lei în magazin!

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de animale se află în acest an în fața unei decizii crunte, presați de scumpirile la combustibil și criza furajelor generată de seceta prelungită. O bună parte dintre fermieri se văd în situația de a pune lacătul pe poarta fermelor și să renunțe cu totul la zootehnie, mai ales că valorificarea laptelui la un preț corect a devenit dificilă.

    După ce președintele Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR), care conduce Cartea de Rasă pentru Bălțata cu Negru Românească (BNR), organizație membră a Asociației Forța Fermierilor, a avertizat într-o declarație acordată pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că furajele s-au scumpit aproape dublu față de anul trecut iar crescătorii se află în fața deciziei de a renunța la efective, tot mai mulți fermieri confirmă cele spuse de acesta.

    Fermier cu 100 de vaci din județul Constanța: ”Ultimele luni au fost o crimă pentru noi”

    Un scenariu sumbru prognozează că mulți fermieri își vând animalele sau chiar le sacrifică la abatoare, iar peste câțiva ani, fără un sprijin real din partea statului, creșterea animalelor va fi mai rar întâlnită în România. Jean Tică, un crescător de vaci din zona de sud a județului Constanța, care deține o fermă cu peste 100 de capete de vaci a declarat că fermierii s-au descurcat foarte greu în ultimele luni.

    “În primul rând ne confruntăm cu scumpirile care au venit în val în ultimul timp – combustibil, energie. În al doilea rând furajele s-au scumpit. Aproape s-au dublat faţă de anul trecut şi fenomenele meteorologice – seceta pedologică care persistă în Dobrogea de câţiva ani de zile. În aceste luni a fost pur şi simplu o crimă pentru noi. Ne-am descurcat cu ce am mai avut din rezervele proprii din anii trecuţi, fiind vorba de o rezervă de coceni, paie, puţin fân şi am mai tăiat din când în când din porumb ca să facem provizii pentru iarnă. Am mai stricat şi din el, că nu puteam să lăsăm animalele să moară de foame”, a spus crescătorul Jean Tică pentru Radio Constanța.

    Cheltuielile din ferme s-au dublat

    Crescătorul de animale a completat că fermierii nu pot ține pasul scumpirilor și secetei, mai ales că prețul laptelui direct de la procesator a crescut foarte puțin în ultima perioadă.

    “Cheltuielile s-au dublat şi preţul laptelui a crescut foarte, foarte puţin comparativ cu anii din urmă. La ora actuală, preţul unui litru de lapte fluctuează între 1,4 lei şi 1,8 lei, preţ cu care pleacă de la poarta fermei către procesator şi în lanţurile de magazine văd că litrul ajunde la 8, 9, chiar şi 11 lei cu grăsime de 1,8 şi de la poarta fermei pleacă cu cel puţin 3,5 grăsime. Timp de câteva luni, noi am rămas cu preţul laptelui la fel şi procesatorul, indiferent că lucrează un litru şi nu lucrează 100, câştigul lui tot atât este, chiar dacă laptele este un leu sau 5 lei. Preţul tot atât este şi nu-l simte procesatorul, îl simte consumatorul de rând. Statul nu încurajează crescătorul. De exemplu să facă pieţele agro-alimentare ca să-l lase pe crescătorul de animale să-şi desfacă produsele. Una e să te duci să iei un litru de lapte natural, bio şi când îl fierbe omul miroase în tot blocul şi alta e să te duci să iei de la magazin un litru de lapte îndoit cu grăsime”, a mai atenționat fermierul din Constanța.

    Pot supraviețui fermierii de animale anului 2022? 

    Fermierul din Constanța nu vede o soluție clară a ”supraviețuirii” fermelor într-un an atât de dificil.

    “La ora actuală, suntem cam pe muchie de cuţit. În primul rând, oamenii nu îşi mai pot ţine animalele, fiindcă cerealele s-au scumpit foarte mult, fânul s-a scumpit foarte mult. Chiar dacă ai un hectar de lucernă, nu puteai să scoţi mai mult de 7-10 baloţi la hectar, iar în alţi ani puteai să scoţi 20-30 de baloţi. Dacă n-a plouat, seceta ne-a făcut franjuri pe toţi. Anul trecut era 70 de bani un kg de furaj, anul acesta este de la 1,5 lei în sus. Mă refer la preţul porumbului, el fiind baza la furajarea animalelor”, a mai precizat Jean Tică pentru sursa citată.

    Acesta a subliniat că foarte mulți crescători dau animalele la abator iar pe piața furajelor există un adevărat blocaj din cauza secetei, astfel că oferta de baloți și nutreț nu este foarte generoasă pentru fermieri.

    Subvenția – un fel de cerşeală la stat

    Crescătorul de animale a mai spus că nici subvenția nu îi mulțumește pe fermieri, aceștia preferând mai degrabă să primească prețul corect pe lapte decât să se încurce în hârtii.

    “După ce muncesc eu, să mi se dea adevarata valoare a produsului meu. Subvenţia e un fel de cerşeală la stat. Dă-mi 3,4 lei cât face litrul de lapte şi nu mă încuraja să fac o grămadă de hârtii. Printre noi sunt oameni care au 2, 3, 5 clase. N-au cu ce să se mişte la APIA, n-au cu ce să se mişte la primării ca să-şi facă documentaţia. Pe lângă secetă, este o foarte mare criză de forţă de muncă. Majoritatea tineretului pleacă în afară. Nu găseşti un om ca să-ţi faci treaba. Poţi să-i dai cât o fi. Majoritatea au plecat. Şi-au vândut animalele şi au plecat unde au văzut cu ochii”, a mai spus Jean Tică.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an